Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Génpiszkált kukoricát erőltet az Unió

Munkatársunktól, 2009. január 23. - péntek 11:03
Címkék: élelmiszer, fertőzés, egészség, kiadvány, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Bizottság (EB) két új génmódosított kukorica fajta termesztésének engedélyezését javasolja amellett, hogy feloldaná a magyar, francia és görög termesztési tilalmat is, miközben Európában egyre nőnek az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak - hívta fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország és a Greenpeace Magyarország közös sajtóközleményében.


A közleményben a szervezetek a Bizottság javaslatainak elutasítását követelik a magyar kormánytól és a tagállamoktól. Az új termesztési engedélyekről a tagállamok februárban szavazhatnak majd, a jelenlegi magyar termesztési tilalom megtartásának kérdése pedig a környezetvédelmi miniszterek márciusi tanácsülésén kerül napirendre. Alig egy hónappal ezelőtt a környezetvédelmi miniszterek a génmódosítással kapcsolatos szabályozás jelentős szigorítását sürgették. A Bizottság maga is azt szorgalmazta, hogy elinduljon egy kétéves felülvizsgálat, a génmódosított növények biztonságának és környezeti hatásainak értékeléséről, ezért az uniós tagállamoknak el kell utasítaniuk ezeket a javaslatokat - emlékeztetnek a közleményben.

Forrás: AFP

Greenpeace tüntetés Belgiumban

Decemberben a tagállamok is az EU génmódosítással kapcsolatos jogszabályainak jelentős mértékű szigorítását követelték, többek között azt, hogy a következő tizennyolc hónapban a génmódosított növények társadalmi-gazdasági hatásait is vizsgálják meg, amivel eddig egyáltalán nem foglalkoztak. A magyar kormánynak mindent meg kell tennie a Mon810-es rovarölő mérget termelő kukorica hazai tilalmának fennmaradása érdekében - emelte ki a közleményben Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország programvezetője. Európában a fogyasztók túlnyomó többsége elutasítja a génmódosított élelmiszereket, ezért csak akkor van esélye hazánknak eladnia mezőgazdasági termékeit az érzékeny európai piacon, ha nem termeszt génmódosított kukoricát.

A Mon810-es kukorica hazai termesztési tilalmát 2006 novemberében az Országgyűlés ötpárti konszenzussal elfogadott határozatban is megerősítette, így a kormányt a parlament is kötelezi a tilalom melletti kiállásra - hangsúlyozta a közleményben Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse. A magyar lakosság több mint hetven százaléka ellenzi a génmódosított növények mezőgazdasági célú alkalmazását. Ezen felül az elmúlt időszakban született környezeti hatásvizsgálatok eredményei és táplálkozástani tanulmányok is alátámasztják a tilalom indokoltságát. A Greenpeace kampányfelelőse a közleményben megállapította: az Európai Bizottság a nemzetek feletti biotechnológiai cégek érdekeit részesíti előnyben a tagállamoké helyett.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2009. január 23. - péntek 14:28

Tüzelni jó lesz az is.

anthro, 2009. január 23. - péntek 13:08

Sicc2- vel teljesen egyetértve ezt a kukorica-kutyulmányt a kitalálóikkal kellene megetetni.

Sicc2, 2009. január 23. - péntek 11:52

Az amerikaiak által "segélynek" titulált ingyen GMO gabonát még az éhező afrikai országok is visszautasították, nálunk meg ezzel akarnak kereskedni??!?!? Jó volna, ha a brüsszeliek nem ugrálnának, és nem szórakoznának velünk, amúgy is tele van a hócipőnk az egész Európai Unióval. Csak emésztik az euro milliárdokat, és ostobaságot ostobaságra halmoznak. Tönkre tudjuk mi tenni magunkat egyedül is, nem kell hozzá Brüsszel segítsége !!!!!

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza