Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kezes lettem, megbántam

2009. január 21. - szerda 17:33
Címkék: fogyasztóvédelem, bank, hitel, átverés, szerződés, ügyintézés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A kezesség rendre baráti szívességként, jelentéktelennek tűnő papiros aláfirkantásával veszi kezdetét. Rémtörténetté pedig azután válik, ha kedves barátunk nem fizetése miatt nálunk kopogtat a végrehajtó. Hogyan szabadulhatunk az efféle köteléktől?


Kezességet vállalni nem tréfadolog, nem egyszerű formaság, hiszen a kezes minden vagyonával felel az adós tartozásáért, legyen az bankbetét, használati tárgy, műszaki cikk, gépjármű vagy ingatlan. Meg kell tehát gondolni, kinek és miért vállalunk kezességet, mert amennyire egyszerű aláírni a szerződést, éppen olyan nehéz kimászni a slamasztikából. És, hogy mit is takar valójában a kezesség intézménye? "A kezesség személyi biztosíték. Azt jelenti, hogy az adós teljes vagyonán kívül kezesének teljes vagyona is fedezetül szolgál a hitelező részére abban az esetben, ha az adós nem teljesít hitelezőjének.

Magánszemélyek hitelei mellett egyébként jellemzően vállalkozói hiteleknél alkalmaznak kezességet: kft-nél például tipikusan az ügyvezető kezességét szokták kérni, arra az esetre, ha a kft a hitelfelvétel után fizetésképtelenné válna" - magyarázza dr. Ruszthi Hunor ügyvéd, a Szikora és Ruszthi Ügyvédi Iroda tagja.

Forrás: photos.com
Kész vagy fizetni?

Legyen szó magánszemélyről vagy cégről, a kezességnek alapvetően két esete van: az úgynevezett egyszerű kezesség, illetve a készfizető kezesség. Utóbbi kizárólag akkor keletkezik, ha valaki kifejezetten így vállal kezességet, azaz a szerződésben konkrétan az szerepel, hogy a szerződő fél készfizető kezességet vállal - szögezi le az ügyvéd.

A két kezességtípus között a behajtási sorrendben van különbség: míg egyszerű kezességnél a tartozás elsődlegesen az adóson hajtható be, kezese csak akkor vehető elő, ha az adóson nem vasalható be a tartozás, készfizető kezességnél nincs ilyen sorrend. Ez esetben azon hajtják be a tartozást, akin tudják.


Elmúlt esőnek...

A baráti szívességnek induló kezességvállást követő gyakori forgatókönyv szerint az adósnak nem mindig akaródzik fizetnie, a fizetési felszólítások pedig rendre megtalálják kezesét is. Ilyenkor hamar odalesz a baráti kötelék, rokoni összetartozás, a kezes pedig szabadulni akar kötelmétől. A kötelem azonban alapesetben csak úgy szűnhet meg, ha megszűnik a követelés is, azaz az adós visszafizeti tartozását. Ameddig tehát fennáll a tartozás, a kezes köteles fizetni - akár az adós helyett is. Menekvés akkor sincs, ha az adós időközben meghal: a tartozás ez esetben ugyan átszáll az örökösökre (a hagyaték erejéig), de a kezes továbbra is köteles helytállni, függetlenül attól, hogy az adós személyére tekintettel vállalt kezességet, nem pedig örökösei kedvéért.

Arra a speciális esetre, ha a kezes halálozik el, a magyar jogszabályok nem nyújtanak egyértelmű utalást. Az általános gyakorlat szerint a kezesség egyébként akkor "öröklődik", ha az adós nem tesz eleget szerződési kötelezettségének (ez esetben általában a kezest az adós tartozása miatt még halála előtt fölszólítják a fizetésre). Ellenkező esetben, azaz ha az adós rendesen törleszt, a kezest pedig nem szólítják föl a fizetésre, a kezes örökösei nem tartoznak helytállni a kölcsönért.


 
Akarat híján

Forrás: photos.com

Kiszállni az ügyletből alapesetben tehát csak úgy lehet, ha az adós visszafizeti tartozását, vagy érvénytelenítik a kölcsönszerződést, esetleg akkor, ha ahhoz a jogosult hozzájárul. A kölcsönszerződés érvénytelenítése ugyan jó megoldásnak tűnhet, gyakorlatban azonban szinte kivitelezhetetlen. Ennek oka, hogy a kezesség nem kezes és adós, hanem a hitelező és a kezes közt jön létre. A kezes így elvileg csak a hitelező hozzájárulásával mentesülhetne kötelezettsége alól - ebbe pedig a kölcsönnyújtó aligha egyezik bele. A helyzetet súlyosbítja, hogy ma már ritka az egyszerű kezesség, a hitelezők szinte mindig készfizető kezest kérnek az ügyletekhez. Ennek oka, hogy a hitelintézetek, hitelnyújtók érdeke, kihelyezett kölcsönük maximális biztosítása így ha az adós nem fizet, egyből elővehetik a kezest is.


Öt év hosszú idő

Fontos tudni, hogy a kezesség a tartozással együtt elévül, az adósság és a kezesség elévülésének ideje azonban nem feltétlenül egyezik meg: "Ha valaki például hitelt vesz fel, a bank vagy hitelező pedig biztosítékként készfizető kezes bevonását kéri, a kezesség és az adósság elévülési ideje egyszerre kezdődik, de nem feltétlenül azonos időben jár le. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ha a kölcsönnyújtó elmaradáskor rendszeresen csak az adóst szólítja föl a tartozás rendezésére, a kezest pedig nem, akkor a kezes helytállási kötelezettsége öt év elteltével elévül. Ahhoz ugyanis, hogy a kezes bent maradjon a kötelemben, őt is külön kell felszólítani a fizetésre" - magyarázza dr. Ruszthi Hunor.


Kígyót, békát

Ha a rendszeres felszólítás nem marad el, a kezesnek nemigen van esélye arra, hogy szabaduljon kötelmétől. Hiába vállaljuk ugyanis a kezességet baráti vagy családi kapcsolatra való tekintettel, kiszállni akkor sem tudunk az ügyletből, ha az adóshoz fűződő viszonyunkban változás áll be, ha vele való kapcsolatunk megromlik. Ebből a szempontból tehát nem számít a válás vagy szakítás, ahogyan a barátság megromlása és az üzleti kapcsolat felbomlása sem érdemi tényező. A kezes helytállási kötelezettsége így gyakorlatilag csak akkor szűnik meg, ha kötelezett fizet, vagy tartozását harmadik személy vállalja át, és hiányzik a kezes hozzájáruló nyilatkozata.


Adós, fizess!

A pórul járt vagy csőbe húzott kezes kezében gyakorlatilag egyetlen eszköz marad, méghozzá az, hogy amennyiben rajta hajtják be a tartozást, ő maga léphet a hitelező helyébe - bár az esetek többségében ezzel sem megy túl sokra. Ha ugyanis a kezes az adós helyett megfizeti a tartozást, a követelés átszáll rá, így ő követelheti a tartozás megfizetését az adóstól. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a hitelező kérésére végrehajtás indul az adóssal és a kezessel szemben, ha pedig az adósnak nincs jövedelme és vagyontárgya, a kezesnek viszont van, rajta hajtják be a tartozást. A kezesre ekkor száll át a végrehajtási jog. Ha azonban az adósnak semmije nincs, a kezes nem sokra megy ezzel a jogával, ő ugyanúgy nem tudja majd behajtani követelését, ahogy a hitelnyújtó sem tudta. A kezesnek ráadásul ugyanúgy rendszeresen fell kell szólítani az adóst a fizetésre, ahogy a hitelnyújtó tette ezt, ellenkező esetben a tartozás öt év elteltével elévül.
 

Ehhez a cikkhez nem lehet hozzászólni.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza