Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Emelt díjas hívások: csak sikeres hívás számlázható

Munkatársunktól, 2009. január 20. - kedd 13:33
Címkék: fogyasztóvédelem, telefon, szolgáltató, díj, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) határozatban szólította fel a Magyar Telekomot, hogy az emelt díjas és a megkülönböztetett emelt díjas szolgáltatás esetén is csak akkor számítsa fel a hívás díját, ha a hívott számon a hívás időpontjában tartalom- vagy információszolgáltatás érhető el.


Az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 2009-es piacfelügyeleti tervében jelezte, hogy ebben az évben kiemelt feladatának tekinti az emelt díjas számok használatának vizsgálatát a gyakori fogyasztói érdeksérelmek megelőzése érdekében.

Az NHH a hírközlési fogyasztói jogok képviselőjének kezdeményezésére indított piacfelügyeleti vizsgálat során megállapította, hogy a Magyar Telekom a TeleMedia Interaktív Szolgáltatások Kft-vel, mint számhasználóval fennálló szerződés keretében, olyan esetben is számlázott a hívások után, amikor a hívott fél egy másodpercen belül automatikusan bontotta a hívást és a hívó csak foglalt jelzést hallott. Az NHH felszólította a Magyar Telekomot, hogy a bejelentőnek kiszámlázott háromszázötven hívással (darabonként kétszázötven forint + húsz százalék áfa) a jogszabályoknak megfelelően számoljon el.

Forrás: photos.com

"A szolgáltatás nem elérhető!"

A hatóság az ellenőrzés keretében azt is vizsgálta, hogy a számhasználó cég milyen végberendezést üzemeltet az adott emelt díjas számon. Megállapította, hogy a TeleMedia szoftvere minden, a számhasználó és a szolgáltató közötti szerződésben rögzített emelt díjas és emelt díjas megkülönböztetett számra érkezett hívást sikeres hívásként rögzített annak ellenére, hogy a hívást egy másodpercen belül bontotta.

A rendszer a Magyar Telekom hálózatából érkező hívásokat csengetési hang nélkül fogadta, majd az inaktív emelt díjas számokra (azaz olyan telefonszámokra, amelyhez nincs tartalomszolgáltatás rendelve) érkezett hívásokat elbontotta. A bontott hívásoknál a hívó fél foglalt jelzést hallott, melyet a Magyar Telekom központja hozott létre. A számhasználó cég nyilatkozata szerint más elektronikus hírközlési szolgáltatóval fennálló hasonló szolgáltatásra irányuló tevékenysége során, ilyen esetekben „a szolgáltatás nem elérhető” közlemény hallható és nem számol fel díjat. A TeleMedia nyilatkozataiból kiderült, hogy az érintett emelt díjas számon sem a bejelentői hívások idején, sem a hatósági próbahívások időpontjában nem volt elérhető tartalomszolgáltatás.

Forrás: photos.com
Az NHH a határozatban kötelezte a Magyar Telekomot, hogy úgy módosítsa általános szerződési feltételeit, hogy az előfizetők számára átlátható és egyértelmű legyen, hogy az emelt díjas vagy emelt díjas megkülönböztetett számok hívása mikor minősül leszámlázható sikeres hívásnak.

Felszólította, hogy a részére kijelölt és bármely számhasználóval együttműködve használt emelt díjas vagy megkülönböztetett emelt díjas számra irányuló hívás díját ne számítsa fel akkor ha foglalt, vagy a hálózat torlódására utaló jelzés hallható.

A határozatban foglaltak végrehajtására a Magyar Telekom a jogerőre emelkedésétől számított harminc napos határidőt kapott.


Amennyiben ennek január végéig nem tesz eleget, akkor a hatóság bírságot szab ki, melynek mértéke a szolgáltató elektronikus hírközlési tevékenységgel kapcsolatos értékesítésből származó előző üzleti évi árbevételének 0,25 százalékáig terjedhet. Az NHH ezen túl a cég vezető tisztségviselőjét ötvenezertől hárommillió forintig terjedő bírsággal is sújthatja.

Forrás: NHH
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

kabelács pál, 2011. január 25. - kedd 11:38

jó napot az lenne a kérdésem hogy hogy létezik az ha én felhívom a tv játékot amire az van írva hogy a hívás dija 375ft+áfa akkor miért számláznak 1600 ft-ot?

Patakiné Maya, 2009. január 20. - kedd 17:56

A telefonszámlámon az utóbbi év során többször előfordult emelt díjas MT sms,holott senki sem írt sehová ilyet.Szépen kifizetgettem a számlát,de az utolsó (3x 500.-ft nettó,)már nagyon mérges voltam. A T-mobile szolgáltatónál sem jártam sikerrel kétkedve néztek,hogy nem emlékszem ilyen emelt díjas sms-re,hátha a gyerek volt (akik felnőtt emberek)vagy \"betelefonálós\" akármi.Hát,NEM,NEM és NEM!! De hogy lehet kivédeni ezeket?Jelenleg a T-mobile-nél letiltották az emelt díjas sms elküldését a telefonról,de akkor is megfizettek velem legalább 4000.-ft-ot,holott igénybe sem vettem azokat a szolgáltatásokat.Üdvözlettel:Maya

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza