Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mire jó az üdülési csekk?

Tossenberger Tamás, 2009. január 20. - kedd 16:22
Címkék: fogyasztóvédelem, utazás, vendéglátás, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az üdülési csekk több, mint tíz éves magyarországi pályafutása alatt egyre népszerűbbé válik és egyre több mindenre jó: fizethetjük vele a vakációt, elmehetünk vendéglőbe, de idén februártól már az autópálya-matricát is megválthatjuk vele. Felhasználása azonban nem mindig zavartalan, a szabályok ellenére sokan megpróbálják kisebb értéken beszámítani a csekket, vagy éppen felárat számolnak fel érte.


Az üdülési csekket (ÜCS) nálunk - francia minta alapján - a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) honosította meg 1998-ban. A mai napig huszonhét szolgáltatási területen felhasználható, és egy január közepi megegyezés értelmében február elsejétől a kör még bővül is. Nem véletlenül, hiszen igény van rá bőven: tavaly két millió embernek adtak ki üdülési csekkett Magyarországon, negyvenegy milliárd forintnyi összegben.

Az MNÜA elsődleges célja a hazai életminőség javítása, illetve a turizmus fellendítése. Az alapítvány ma kb. tizenkétezer szolgáltatóval, ún. „elfogadóhellyel” áll szerződésben. Ezekre a helyekre kötelezően kikerül az „üdülési csekk elfogadóhely” matrica. Csak az ezzel az emblémával ellátott elfogadóknál használhatjuk fel üdülési csekkünket. Hogy milyen szolgáltatásokra válthatjuk be az üdülési csekket, az az MNÜA honlapján az általános információknál részletesen megtalálható, ahogy a konkrét elfogadóhelyek is, a keresés menüpont segítségével.


Használat, hasznos tudnivalók

Üdülési csekket kaphat: munkavállaló, szövetkezeti, szakszervezeti vagy gazdasági társasági tag, nyugdíjas, szakképző iskolai tanuló, illetve közeli hozzátartozóik, vagy az MNÜA pályázatát elnyerő, szociálisan rászoruló személy. Csekket a munkáltató, szövetkezet, szakszervezet és az MNÜA adhat ki. Az üdülési csekket adó és elfogadó személy egyaránt adókedvezményben részesül, eszerint a csekk használata a minimálbér mértékéig (idén 71 500 forintig) adó- és járulékmentes. Más kedvezmények is járhatnak mellé: mára kb. ezeregyszáz olyan hely van, ahol a csekkért árkedvezmény, vagy pluszszolgáltatás jár, ezt a „plusz” felirat jelzi. Fontos, hogy az üdülési csekk semmilyen külföldi szolgáltatásra nem ad fedezetet, és egyetlen esetben sem váltható készpénzre.

Forrás: Fogyasztók/MNÜA

Nemcsak üdülésre válthatjuk be

Az ÜCS névre szóló, használatára hivatalosan csak a megnevezett személy jogosult, másra nem ruházható át. Ennek ellenére előfordulhat, hogy más nevére szóló üdülési csekket is elfogadnak tőlünk, de ez nem ajánlott, büntetendő gyakorlat, ahogyan eladni is az, ugyanis okirat-hamisításnak minősül. Természetesen lehetséges más helyett fizetnünk az üdülési csekkel, de személyes jelenlétünk szükséges hozzá.

Abban az esetben, ha az csekk tulajdonosa írástudatlan (pl. gyerek), akkor a szülőnek joga van aláírni helyette. Az üdülési csekk a kézhezvételtől számítva egy éven keresztül érvényes. Lejárta után fizetőeszközként már nem fogadható el, és pénzt sem kaphatunk érte, teljesen elveszti értékét. Az elfogadóhely köteles az üdülési csekket legalább „névértéken” elfogadni, viszont ha a csekk értéke nagyobb, mint a fizetendő tétel, sem készpénzt, sem más juttatást nem kaphatunk vissza érte. Ezt kikerülendő, érdemes kisebb címletekre váltani, ha előre tudjuk, hogy mire fogjuk költeni. A címletezésért a csekkérték hét és fél százalékát kell kifizetni, de sok esetben így is jól járunk. Értelemszerűen, ha többet kell fizetnünk, mint amit a csekk fedez, akkor készpénzzel kell kiegészítenünk. Hogy rendelkezésre álló csekkjeinket mikor és mire költjük, arra nincs megkötés, eltérő időpontokban és helyszíneken is beválthatóak.


Gyakori esetek

Az elfogadóhelyeknek az üdülési csekk után számlát kell kiállítaniuk, tehát adót kell fizetniük. Így nagyjából hat százalékkal kevesebb pénzt kapnak, de ezt behozza az ÜCS népszerűsége. Van olyan hely, ahol ebből származik a bevétel nyolcvan százaléka. Ennek ellenére gyakori panasz, hogy az elfogadók (többnyire szálláshelyek és éttermek) többet kérnek, ha csekkel fizetünk. Az üdülési csekk azonban nem lehet feláras!

Ezt tapasztalva az MNÜA-val kötött szerződésre hivatkozhatunk, illetve bejelenthetjük az esetet az alapítványnál, a szolgáltató nevével és adataival együtt, hogy kivizsgálhassák az ügyet. A jogtalanul eljáróval szemben alkalmazott szankció általában a szerződés felbontása. Szintén előfordulhat, hogy egyes szállásokon az idegenforgalmi adó (IFA) nem fedezhető üdülési csekkel. Ez ellen semmit nem tehetünk, ugyanis azt már a szállást üzemeltető dönti el, hogy a csekket elfogadja-e az IFA kiegyenlítésére.

Forrás: MTI

Egymilliomodik üdülési csekk átadása 2007-ben

Megesik, hogy rosszul töltjük ki az üdülési csekket. Ilyenkor változó, hogy mit tehetünk. Pl., ha az elfogadóhely alatt írjuk alá a nevünket a felhasználó helyett, elméletileg semmilyen hátrányunk nem származhat belőle, írjuk alá az ő helyükön. De ha pl. valaki (és nem az elfogadó) tévesen írja alá helyettünk, ne satírozzuk át, hanem írjunk egy nyilatkozatot az elfogadónak, hogy tévedésből írták alá az üdülési csekket. Abban az esetben viszont, ha a szignáláson kívül más, fölösleges írás is kerül a csekkre, elérvénytelenedik. A MNÜA a hozzá érkező bejelentések alapján rendszeresen végez próbavásárlásokat, hogy ellenőrizze a vele szerződésben állókat.

Ha egy szolgáltatást üdülési csekk használatával, előre fizetünk ki, az elfogadóhelytől is függ, hogy milyen, a lemondásra vonatkozó szabályokat alkalmaz. Legegyszerűbb, ha visszakérjük csekkünket. Ennek akkor lehet akadálya, ha az elfogadó aláírással, vagy pecséttel már érvénytelenítette azt. Ilyenkor újfent a csere lehet a megoldás. Van, ahol a lemondott helyett egyéb szolgáltatást is kérhetünk, amibe csekkünk teljes értéke beleszámít.

Ha üdülési csekkünket elhagyjuk, vagy ellopják
, minél előbb tiltsuk le. Ezt írásos formában az MNÜA-nál tehetjük meg. Ügyeljünk a csekk számának helyes megadására! Ezt követően hatvan nap múlva lehetőségünk van az eltűnt csekk cseréjére.

A csere-procedúra idejét megmenthetjük, ha hosszabbítást kérünk a csekkre. Cserére akkor is lehetőség van, ha a csekk elszakadt, megrongálódott, esetleg kimosták és a rajta levő adatok sérültek, nem beazonosíthatóak. Végül egy speciális esetben is becserélhetjük csekkünket: ha lejárt, és a csekktulajdonos meghalt, vagy mozgáskorlátozott, és nincs közeli hozzátartozó, aki becserélhette volna. Személyesen és írásban, postán (értékküldeményként adjuk fel!) is kérvényezhetünk cserét, de nem ingyen: a csekk értékének tíz százalékát (minimum ezer forintot) és az áfát állnunk kell. Fontos, hogy cserét szigorúan a lejárat napjáig indítványozhatunk!
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

B.A., 2009. február 16. - hétfő 12:31

Tisztelt Tossenberger Úr! Nekem egy - szerintem sokakat érintő - észrevételem lenne az üdülési csekkel kapcsolatban: Három gyermekemet egyedül nevelem, nyaralni sosem voltunk, a gyermekek után kevesebb mint 8000 Ft (Nyolcezer ! ) tartásdíjat kapok havonta. Ennek ellenére nem vagyok jogosult szociális alapon üdülési csekkre, mivel közalkalmazottként olyan sok (!) a fizetésem, hogy nekem már "nem jár". CSAKHOGY! mi ebből az egyetlen fizetésből 4-en élünk! Míg máshol, ahol az édesapa jól keres, az édesanya pedig gyes-en, gyet-en, vagy más hasonló ellátáson van, megkapják az Üdülési csekket az édesanya jogán. Nem furcsa ez? Rendben, jogszerű, de azért elgondolkoztató... Hol itt az esélyegyenlőség? Ezen észrevételem már korábban is jeleztem az Üdülési csekkek kibocsátásával foglalkozó szervezetnek, de érdemleges választ nem kaptam. Üdvözlettel: B.A.

Balogh Ágnes, 2009. január 22. - csütörtök 17:45

Nekem is a címletezéssel kapcsolatban volt kellemetlen tapasztalatom. Mind a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft ügyfélszolgálata (e-mailben), mind a helyi (veszprémi) ügyfélszolgálati iroda elutasította, hogy kisebb cimletre váltsa az egyébként lejárat előtt álló csekkemet, aminek a meghosszabbítását intéztem, és mindenképpen fizettem érte.Sőt, az e-mail-ben még arról is kioktattak, hogy a csekket családdal, barátokkal kell elkölteni egy üdülés alkalmával, és akkor nem lesz gond a nagy címlet. Tisztelettel: Balogh Ágnes

Tossenberger Tamás, 2009. január 22. - csütörtök 14:09

Tisztelt Oroszné F. Gabriella! A címletezéssel kapcsolatos konkrét kérdésekkel érdemes felkeresni a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.-t , vagy a helyi ügyfélfogadó irodákban, a budapesti irodában (1015 Budapest, Hattyú u. 14.), esetleg a központi telefonszámon: 06 1 248 2150. Az ügy sikerében bízva tisztelettel: Tossenberger Tamás

Galagonya, 2009. január 22. - csütörtök 09:23

Kedves Gabriella! Én a terhességem utolsó harmadában könyörögtem, hogy váltsák kisebb címletekre, de nekem azt mondták, nem lehet, sajnálják. :( Pedig olyan jó lett volna, hasogató derékkal, fájó bokával kicsit becsobbanni egy medencébe valami fürdőben, de tudtam, ha bérletet veszek, azt már nem tudom elhasználni. Végül szemüveget vettem belőle, meg a páromnak kontaktlencsét. Meg kell próbálni olyan helyet találni, ahol megveheti belőle azt, amire szükség van a családban. Sajnos ennél jobbt nem tudok javasolni. Üdvözlettel

Oroszné F. Gabriella, 2009. január 21. - szerda 12:32

Tisztelt Hölgyem/Uram! Cikkükben tanácsolták, hogy az üd.csekket érdemes kisebb cimletekre váltani. Ez így igaz, de hol van erre lehetőség? Válaszukat várva, üdvözlettel Oroszné F. Gabriella

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza