Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Három kereskedelmi láncot büntetett meg a GVH

Munkatársunktól, 2009. január 20. - kedd 11:33
Címkék: fogyasztóvédelem, gvh, átverés, ellenőrzés, bírság, tesco, kereskedő, hipermarket
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Három kereskedelmi láncra összesen tizennégymillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztók megtévesztése miatt.


A Tesco és a Spar reklámújságjaiban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas információk jelentek meg, a Cora pedig nem tartotta be a GVH előtt vállalt korábbi kötelezettségeit. A Tesco tízmillió forintos bírságot kapott, mert a reklámújságjaiban megjelent egyes akciós termékek nem voltak elérhetőek a fogyasztók számára, más termékek esetében viszont nem volt valós a meghirdetett árkedvezmény. A versenyhatóság enyhítő körülményként értékelte, hogy a kiskereskedelmi lánc az induló készlet hiányát vagy a készletfogyást számos esetben utánszállítással vagy helyettesítő termék biztosításával orvosolta.

A Spar áruházlánc Interspar áruházaiban előfordult, hogy az akció ideje alatt egyes termékek nem voltak elérhetők, egy termék esetében pedig az áruházlánc nem valós tájékoztatást adott az elérhető kedvezmény mértékéről. Mindezek miatt a Spar egymillió forint bírságot kapott. Enyhítő körülménynek bizonyult, hogy a hiányzó kedvezményes árú termékeket a Spar megrendelte ugyan, de azok a szállító hibájából nem érkeztek meg az áruházakba.

Forrás: MTI
A GVH álláspontja szerint bármely vállalkozás tart akciót, elvárható, hogy az erről adott tájékoztatás alapján a fogyasztó pontos képet kapjon az akció mibenlétéről, a részvétel feltételeiről, az akcióban részt vevő termékekről. Az akció versenyjogsértő, ha az adott termék egyáltalán nem kapható, vagy ha a vállalkozás irreálisan alacsony indulókészlettel készült fel az akcióra.

A GVH utóvizsgálat keretében ellenőrizte, hogy a Cora áruházakat működtető magyar Hipermarket Kft. teljesíti-e kötelezettségvállalását. Korábban amiatt indult eljárás, mert a vállalkozás hirdetéseiben elhallgatta, hogy az általa forgalmazott kerékpárokra csak akkor érvényes a jótállás, ha külön díj fejében a Magyar Hipermarket Kft. által kijelölt szakszervizben helyezik üzembe azokat.

A vállalkozás megígérte, hogy erről tájékoztatja a fogyasztót reklámjaiban, az eladás helyén és a vevőszolgálatnál is.

A tavaly októberben indított utóvizsgálat megállapította, hogy az áruházlánc katalógusaiban a kerékpárokra vonatkozóan szerepelt a tájékoztatás, de az eladási helyeken és a vevőszolgálaton nem. Ráadásul más, ugyancsak szakszervizt igénylő termékek (gáztűzhely, klímaberendezés, autó hifi) esetében továbbra sem figyelmeztette a fogyasztókat. Mivel a vállalkozás nem teljesítette maradéktalanul a kötelezettségét a GVH hárommillió forint bírságot szabott ki rá. A közlemény szerint az áruházlánc azóta tett lépéseket a hasonló jogsértések elkerülése érdekében.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

...., 2009. július 22. - szerda 09:35

A Tesco áruházlácban, konkrétan a budapesti Fogarasi uti Tescoban történt az eset (1141 Bp.Pillangó út 15.), a mai napon. Az áruházlánc hírdeti, hogy bizonyos TEFAL termékeket, \"piros\" pontok, (40) összegyüjtése után \"50%-os\" kedvezménnyel lehet megvásárolni. A Történet: gyűjtögettem a pontokat, majd modtam a nejemnek, válasszon a kínálatból valamilyen edényt. Kiválasztott egyet, és megjegyezte, hogy az interneten terjengő hírek szerint, egyeseket ugyan azon árért, vagy még olcsóbban is meg lehet vásárolni. És tényleg: a mi általunk kiválasztott, és visszaellenőrzött, több úton is, WOK serpenyő, a TEFAL által kihelyezett falon nem volt megtalálható, viszont az áruház edény részlegén pontosan ugyan az ott a bruttó 4.999Ft-os áron meg volt vásárolható,mint ahogy a meghirdetett, -50%-os programban. A cikk kódja: 3168430054530. Egyébként néhány más cikk a TEFAL falon meghirdetett dupla ár, -50%-os árnál, a \"nyílt\" pulton csak 1-200Ft-al volt magasabb a -50%-os kedvezményes árnál, kedvezmény nélkül, sőt, ami teljesen felbosszantott, volt olyan termék, ami a kedvezményes árnál is olcsóbb volt a nyílt, edényes pulton. Így összességében tisztességtelen piaci magatartás miatt szeretnék bejelentést tenni úgy a TESCO, mint a TEFAL ellen. A nyugta száma: 230. Tisztelettel: Zoltán

...., 2009. május 06. - szerda 09:49

A Rossmann üzlethálózat rendszeresen szervez akciókat, melyről jóval az akció előtt szórólapban értesíti a vásárlóit. Erre a hétre meghirdették, hogy a közismerten drága és jó minőségű L\'Oreal kollagénes arcszobrász krémet a közel 5000,-Ft-os ára helyett kb.1.800-Ft-ért árusítják az akció ideje alatt. Az akció első napján hétfőn munka utána tértem be, de krém már egy darab sem volt. Még két másik Rossmann üzletbe is elmentem, de ott is ugyanúgy jártam. Milyen vacak marketing-politika ez? Ha már akciót hirdetnek és jól kiszámítható, hogy középkorú nők ezrei fogják keresni ezt a meghirdetett krémet, hiszen közel 3.000,-Ft-ot takaríthatnának meg ezzel - akkor kutya kötelességük, hogy üzletenként ne csak 20, hanem 2-300 darab krémet kéne üzletenként szétteríteniük. Anna

...., 2009. április 30. - csütörtök 13:36

Szerdai kezdettel meghirdette 5990 forintos áron a hintaágyba való párnát, de érdekes módon nem érkezett meg csak a 6990 forintos drágább árú. Az akció még május 14-ig tart, de már az első napon nem lehet kapni. Két áruházban is érdeklődtünk. Judit

bmonica, 2009. január 20. - kedd 15:12

Az a baj ezzel, hogy a 10 millió forintos bírság a tescónak meg sem kottyan. :))

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza