Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Biotojás-átverés

T. Péter, 2009. január 19. - hétfő 12:40
Címkék: fogyasztóvédelem, bio, átverés, kereskedő, élelmiszer, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hogyan működhet hazánkban egy olyan cég Biotojás Kft. névvel, amely intenzív, ketreces állattartásból származó tyúktojásokat forgalmaz, mindemellett a doboz közepére elhelyezett Biotojás felirattal szándékosan megtéveszti a vásárlókat?


Nem tartozik a tisztességtelen verseny fogalomkörébe piaci előnyre szert tenni a nyilvánvaló szándékú hamis feliratozással? Ha létezik ma ilyen kiskapu a magyar fogyasztóvédelemben, mikor fogják azt bezárni? Alapíthatok-e Biotej kft-t, amely reggeli italt forgalmaz neve első tagjának nagybetűs feltüntetésével, Minőségi Bor kft-t, amely csapvizet palackoz, stb.

Forrás: MTI
Levelem a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH):

Tisztelt Fogyasztóvédelmi Hatóság!

A felhozott példa a kerekegyházi Biotojás Kft. esete, amely a legolcsóbb, ipari technológiájú, ketreces baromfitartásból származó tojásokat termel nagy tételben. Hogy a cég miért éppen ezt a nevet választotta magának, arra magyarázatot adhat, hogy minden egyes ketreces-tojásos dobozon öles betűkkel díszeleg a BIOTOJÁS felirat, majd alatta a jóval kisebbre méretezett Kft. szó. Amennyiben a vásárló nem hozott mikroszkópót a doboz oldalára rejtett mákszemnyi ketreces tartásra utaló információhoz, vagy nincsen tisztában azzal, hogy mit takar a hármassal kezdődő bélyegző a tojáson, máris beemeli kosarába a minőséginek hitt olcsó terméket. Ezzel a csellel a cég tetemes előnyt ér el kevésbé élelmes versenytársaival szemben, akik csak a "friss", vagy "tanyasi" jelzővel illetik ketreces portékájukat. Ám az igazi csapást a becsületes, valódi biotojást előállító gazdákra méri, hiszen elszívja a tudatos, de a részletekre kevésbé figyelő fogyasztók jó részét is.

Mindebben az NFH nem talált kivetnivalót:

"Tekintettel arra, hogy a megküldött csomagolás alapján a terméken szereplő Biotojás felirat a forgalmazó Kft. nevének része, nem a forgalmazott termék megnevezése, így a Kft. a termék jelölése során jogsértést nem követett el." Ez áll a Dél-alföldi Regionális Felügyelőség gyors válaszlevelében.

Így valószínűleg találkozhatunk majd a polcokon a KAVIÁR Kft. által előállított dobozos májkrémmel, vagy a MINŐSÉGI BOR Rt. feliratú palackozott szódavízzel is. Hogy megvesszük-e, az (sajnos) egyedül rajtunk, fogyasztókon múlik."

Péter
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

acs, 2010. szeptember 26. - vasárnap 21:17

Az a biotojás, ami húsevő tyúktól származik. Ez most nem vicc, hanem az egészséges földben óriási számban és tömegben élő giliszták és rovarok fogyasztását jelenti. Részben ezt tudná a szabadföldi tenyészét segíteni. Én még találkozok ilyen tyúkokkal, meglepődök magam is.

Frühwald Ferenc, 2010. szeptember 26. - vasárnap 18:21

em akarom minősíteni a sok jóindulatú, ám gyakran alapvetően tájékozatlan hozzászólásokat. Egyébként azt hittem, ez a Biotojás Kft cirkusz már rég a múlté. 2006-ban az akkor általam szerkesztett Biokosár Ökomagazinban "Bio Vadkacsa" díjat adományoztunk a cégnek. Maga a cikk olvasható a www.biokosar.com weblapon a 11.oldalon. Idemásolom, mit írtunk róla: E havi Vadkacsa Díjunkat a kerekegyházai Biotojás Kft.- nek ítéltük oda. Amint látható, a Biotojás Kft nagy jártasságról tett tanúbizonyságot a biogazdálkodás terén. Magyarán szólva eltalálta a szarva közt a tőgyét! Büszkén hirdeti dobozán, hogy tyúkjai ketreces tartásból származnak. Ami ugyebár szigorúan tilos a biogazdaságokban! Amúgy jelenleg jogszabály tiltja, hogy egy cég nevében a bio vagy öko szó szerepeljen, ha nem bio-ökoterméket állít elő. Vagy, ebben az esetben feltűnően jelezni kell a csomagoláson, hogy a forgalmazott temék nem ökológiai rendszerben lett előállítva. Üdvözlettel, Frühwald Ferenc, A biokultúra Egyesület alapító elnöke. Jelenleg a BioHolMi öko szaklap szerkesztője-kiadója

Alex323, 2009. január 20. - kedd 20:29

Kedves Péter! Mitől bio a biotojás? Nem attól, hogy a tyúk csak spec. bio (vegyszermentes) ételt kap?

Légrádyné, 2009. január 20. - kedd 19:48

Mi az, hogy bio ? Gyermekkoromban édesanyám a kiskertjében termesztett uborkát, paradicsomot, stb. stb, na ez volt a bio, mert bizony Ő semmit sem permetezett. Kapálta, locsolta, gyomlálta, beszélt hozzájuk. Azóta sem ettem olyan finom és édes paradicsomot. Az áruház polcain "kiabáló" drága un. bio termékeket álságosnak találom.

Agrigento, 2009. január 20. - kedd 12:53

Előbbi hozzászólásomban nem védeni akarom a céget, csupán arra villantottam rá, hogy ilyen név és kiemelés trükkök lehetségesek. A domain nevek levédése a webes elérhetőségek is ezt a részt érintik a jogi részt illetően. A bio termelők kezében nem sok lehetőség van, azon kívül, hogy a biopiacokon a kereslet megtalálja kínálatot. A plázák és szupermarketekbe nem igen tudnak bejutni, kb olyan helyzetben vannak mint az egyre fogyó kisboltok tulajdonosai - kiszorulnak a piacról. A biopiac és naturaboltok jelentik az egyetlen esélyt az igazi bio termékek piacrakerüléséhez. A végső konkluzió: teljesen mindegy, hogy a kereskedelemben milyen néven vesszük a tojást (bio, tanyasi, falusi, tojás) aki ott veszi meg feltételezhető, hogy amúgy sem megy el bio piacra külön tojást venni. Aki meg ott veszi, tudatos bio fan nem igen érdekli, hogy máshol milyen néven veszik meg.

Agrigento, 2009. január 20. - kedd 12:16

A BIOTOJÁS kft nevet a cég levédte, cégbíróságnál bejegyezve, minden további nélkül használhatja a cég, csomagoláson fordított marketinget is jól kihasználhat, vagyis a cég neve nagybetűkkel kiemelve, a lényegtelen részek apróbetűkkel. Normál körülmények között, ha egy terméket keresünk akkor indiferens a termék előállítója. Semmit nem lehet tenni, jogilag minden tiszta és világos. Mindenki háboroghat, perelhet, sajnos a jog mellette áll. Persze az ár meghatározásába lehetne belekötni, de ezt jól kivédik az ilyen cégek. Befolyásolja a helyzetet, mert az igazi biotojás 120/db az említett BIOTOJÁS kft tojás 23/db vagyis sem hamisítás sem névbitorlás semmilyen vád nem állja meg a helyét. A marketinget használta ki okosan. Ezt nem lehet kifogásolni.

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza