Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Uniós szabvány a biztonságosabb bébikompokért

Munkatársunktól, 2009. január 14. - szerda 13:22
Címkék: fogyasztóvédelem, kiadvány, egészség, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Új európai biztonsági szabványt tettek közzé az unió hivatalos lapjában a biztonságosabb bébikompok érdekében.


A bébikomp olyan kerekes készülék, amelynek segítségével a járni még nem tudó kisgyermek lábai használatával mozoghat. Általában akkortól használható, amikor a gyermek már önállóan ül, egészen addig, amíg képes önállóan járni. Bébikompot tehát általában 6-15 hónapos gyermekek használnak. Bébikomppal évente több ezer gyermekbaleset történik az EU-ban. A bébikompbalesetek - például a felborulás vagy a lépcsőn leesés - rendkívül súlyosak is lehetnek, hiszen ilyenkor az esetek túlnyomó többségében a fej sérül meg.

Forrás: photos.com
Tavaly novemberben a tagállamok képviselői támogatásukról biztosították a szabvány bevezetésére irányuló európai bizottsági javaslatot, és az Európai Parlament is üdvözölte azt. A szabványt az Európai Szabványügyi Bizottság - Comité Européen de Normalisation (CEN) - dolgozta ki. Az ilyen EU-szabványok használata ugyan önkéntes, ám a szabvány szerint gyártott termékről vélelmezni kell, hogy biztonságos. Amennyiben egy gyártó eltér az EU-szabványtól, akkor bizonyítania kell, hogy terméke teljesíti a szabványban előírt biztonsági követelményeket. Ez viszont alapos kiegészítő tanúsítási eljárást kíván, ami az EU-hivatkozású szabvány használatával egyszerűen elkerülhető. De facto tehát az EU-szabványok egyre inkább ágazati normává válnak.

Azon túl, hogy a szabvány - stabilitási mutatók előírásával - igyekszik csökkenteni a bébikompok borulási veszélyét, azt is előírja: fel kell hívni a felnőtt figyelmét arra, hogy a termék nem alkalmas bizonyos testsúly fölötti gyermeknek, illetve olyannak, aki még túl fiatal ahhoz, hogy segítség nélkül üljön. A bébikomp nem a járás megtanulására szolgáló eszköz, és túl hosszú használata megzavarhatja a gyermek járóképességének természetes fejlődését.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza