Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Melamin botrány: hatvan letartóztatás

Munkatársunktól, 2009. január 12. - hétfő 09:55
Címkék: mérgezés, adalékanyag, élelmiszer, jog, melamin
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kínában hatvan embert vettek őrizetbe eddig a melaminnal szennyezett tejpor gyártásával és forgalmazásával összefüggésben.


Az Új Kína hírügynökség idézte vasárnap Csang Tö-lit(Zhang Deli), Hopej tartomány főügyészét, aki szerint a hatvan letartóztatott személy közül 21-en - beleértve a botrányban leginkább érintett Sanlu Group tejipari vállalat négy vezetőjét - már bíróság elé álltak december 26. és 31. között. Csang szerint a bíróság hamarosan meghozza az ítéleteket. A főügyész fogadkozott, hogy hivatala helyénvalóan fogja kezelni a melaminos tejjel kapcsolatos botrányt, és lecsap mindenfajta bűncselekményre, amely sérti a piaci előírásokat és kárt okoz az ország gazdasági fejlődését.

Forrás: AFP/IC

Kína, Shijiazhuang tartomány - eltávolítják a Sanlu Group logóját

A Sanlu Grouphoz és más tejipari vállalatokhoz márciustól kezdve érkeztek a vásárlói panaszok, amelyek szerint a műanyaggyártáshoz használt vegyi anyaggal szennyezett tápszerektől sorra betegedtek meg a csecsemők. A tejbotrány szeptember elején került a nyilvánosság elé. A kínai egészségügyi minisztérium szerint a szennyezett tejtermékektől legkevesebb hat csecsemő meghalt, 294 ezer kisgyermeknél pedig különböző betegségek alakultak ki.

Bíróság előtt a melamin-botrányban érintett kínai vállalat vezetői

Korábban már megkezdődött a Sanlu Group tejipari vállalat négy vezetőjének büntetőpere az észak-kínai Hopej (Hebei) tartomány közigazgatási központjában. A sicsiacsuangi (Shijiazhuang) másodfokú bíróság hamisított, illetve gyenge minőségű termékek gyártásával és forgalmazásával vádolja Tien Ven-huát (Tian Wenhua), a Sanlu korábbi elnöknőjét, továbbá a vállalat három másik vezetőjét. Tien elmondása szerint a tejjel kapcsolatos fogyasztói kifogásokról május közepén értesült, ekkor a vállalat a panaszok kivizsgálására munkacsoportot hozott létre. A melaminnal szennyezett tejporról a tartományi kormányzatnak augusztus másodikán tettek jelentést..

A tejbotrány szeptember elején került a nyilvánosság elé. A kínai egészségügyi minisztérium szerint a szennyezett tejtermékektől legkevesebb hat csecsemő meghalt, 294 ezer kisgyermeknél pedig különböző betegségek alakultak ki. A cég vezetőit a gyenge minőségű vizezett tej fehérjeszintjének növelésére használt melaminos adalék gyártásával, és a mérgező anyaggal szennyezett tej árusításával vádolják. Ha a vádlottakat bűnösnek találják, legkevesebb tíz évig terjedő szabadságvesztésre, de akár halálbüntetésre is számíthatnak.

Nem sokkal a botrány kirobbanása után lemondott posztjáról Li Csang-csiang (Li Changjiang), a Kínai Élelmiszerbiztonsági Hivatal vezetője, számos tartományi tisztségviselőt pedig elbocsátottak. A kínai tejipar egészét megrázó botrány után a hatóságok a hazai élelmiszerek iránti bizalom visszaállítása érdekében átfogó ellenőrzésbe kezdtek.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza