Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Melamin botrány: hatvan letartóztatás

Munkatársunktól, 2009. január 12. - hétfő 09:55
Címkék: mérgezés, adalékanyag, élelmiszer, jog, melamin
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kínában hatvan embert vettek őrizetbe eddig a melaminnal szennyezett tejpor gyártásával és forgalmazásával összefüggésben.


Az Új Kína hírügynökség idézte vasárnap Csang Tö-lit(Zhang Deli), Hopej tartomány főügyészét, aki szerint a hatvan letartóztatott személy közül 21-en - beleértve a botrányban leginkább érintett Sanlu Group tejipari vállalat négy vezetőjét - már bíróság elé álltak december 26. és 31. között. Csang szerint a bíróság hamarosan meghozza az ítéleteket. A főügyész fogadkozott, hogy hivatala helyénvalóan fogja kezelni a melaminos tejjel kapcsolatos botrányt, és lecsap mindenfajta bűncselekményre, amely sérti a piaci előírásokat és kárt okoz az ország gazdasági fejlődését.

Forrás: AFP/IC

Kína, Shijiazhuang tartomány - eltávolítják a Sanlu Group logóját

A Sanlu Grouphoz és más tejipari vállalatokhoz márciustól kezdve érkeztek a vásárlói panaszok, amelyek szerint a műanyaggyártáshoz használt vegyi anyaggal szennyezett tápszerektől sorra betegedtek meg a csecsemők. A tejbotrány szeptember elején került a nyilvánosság elé. A kínai egészségügyi minisztérium szerint a szennyezett tejtermékektől legkevesebb hat csecsemő meghalt, 294 ezer kisgyermeknél pedig különböző betegségek alakultak ki.

Bíróság előtt a melamin-botrányban érintett kínai vállalat vezetői

Korábban már megkezdődött a Sanlu Group tejipari vállalat négy vezetőjének büntetőpere az észak-kínai Hopej (Hebei) tartomány közigazgatási központjában. A sicsiacsuangi (Shijiazhuang) másodfokú bíróság hamisított, illetve gyenge minőségű termékek gyártásával és forgalmazásával vádolja Tien Ven-huát (Tian Wenhua), a Sanlu korábbi elnöknőjét, továbbá a vállalat három másik vezetőjét. Tien elmondása szerint a tejjel kapcsolatos fogyasztói kifogásokról május közepén értesült, ekkor a vállalat a panaszok kivizsgálására munkacsoportot hozott létre. A melaminnal szennyezett tejporról a tartományi kormányzatnak augusztus másodikán tettek jelentést..

A tejbotrány szeptember elején került a nyilvánosság elé. A kínai egészségügyi minisztérium szerint a szennyezett tejtermékektől legkevesebb hat csecsemő meghalt, 294 ezer kisgyermeknél pedig különböző betegségek alakultak ki. A cég vezetőit a gyenge minőségű vizezett tej fehérjeszintjének növelésére használt melaminos adalék gyártásával, és a mérgező anyaggal szennyezett tej árusításával vádolják. Ha a vádlottakat bűnösnek találják, legkevesebb tíz évig terjedő szabadságvesztésre, de akár halálbüntetésre is számíthatnak.

Nem sokkal a botrány kirobbanása után lemondott posztjáról Li Csang-csiang (Li Changjiang), a Kínai Élelmiszerbiztonsági Hivatal vezetője, számos tartományi tisztségviselőt pedig elbocsátottak. A kínai tejipar egészét megrázó botrány után a hatóságok a hazai élelmiszerek iránti bizalom visszaállítása érdekében átfogó ellenőrzésbe kezdtek.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza