Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Egyre több a Békéltető Testületek munkája

Munkatársunktól, 2009. január 09. - péntek 10:55
Címkék: ügyintézés, reklamáció, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A múlt évben 1.469 ügy érkezett a Budapesti Békéltető Testülethez, ez ötven százalékkal több, mint egy évvel korábban. A panaszok háromnegyede a kereskedelmi szolgáltatások ellen irányult - mondta csütörtökön sajtótájékoztatón Kispál Edit, a fogyasztóvédelem intézményrendszerében működő testület szóvivője.


A módosított fogyasztóvédelmi törvény csak a magánszemélyt ismeri el fogyasztónak, így a társasházak nem fordulhatnak a Békéltető Testülethez, pedig a közüzemi szerződéseket azok kötik - mondta Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) elnöke. A kereskedelmi szolgáltatások köréből a cipők és a mobil telefonok ellen érkezett a legtöbb kifogás. E körben gondot jelent az, hogy a kereskedők a saját szakértőik véleményét akarják elfogadtatni, akik egyáltalán nem függetlenek - vázolt egy gyakori problémát Kispál Edit.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

 

Baranovszky György

Az utazási szerződésekkel kapcsolatos panaszok száma a felére esett, mindössze hatvankilenc érkezett ezekből a testülethez. Leggyakoribb probléma az, hogy az utaskísérő - annak ellenére, hogy jogszabály kötelezi rá - nem veszi fel a jegyzőkönyvet az utas panaszáról. Ha megtenné, számos későbbi vitát előzhetne meg vele. Egyharmadával 102-re szaporodott az építőipari szolgáltatások elleni panaszok száma a múlt évben. Legtöbben az ablakcserét kifogásolták: mire a garanciát kellene érvényesíteni, eltűnnek a cégek a piacról. A pénzügyi és biztosítási szolgáltatások elleni panaszok száma is egyharmadával nőtt, és 137 érkezett belőlük a testülethez 2008-ban. Miután mostanában járnak le a 10-15 éve kötött életbiztosítások, tipikus panasz, hogy a magas költségek miatt sok biztosított még a befizetett összeget sem kapja vissza, nem hogy részesülne a hozamból.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége több precedens értékű pert is indított, de ezek még nem fejeződtek be. Baranovszky György elmondta, hogy két bank esetében a szerződések egyoldalú módosítása miatt fordultak bírósághoz, több nagy autóforgalmazót pedig azért pereltek be, mivel a garanciát csak akkor adják, ha a kötelező szervizt - felettébb drágán - maguk végzik.

Békéltető Testületek elérhetőségei itt találhatók!

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza