Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tilos a laptop az IC-büfében!

Tamás, 2009. január 08. - csütörtök 11:03
Címkék: utazás, vendéglátás, reklamáció
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A pincér figyelmeztetett, hogy nem használhatom laptopomat az étkezőkocsiban. Megkérdeztem, miért nem, mire az új szabályzatra hivatkozott. Egy ilyen szabály azonban (már ha létezik) önmagában is abszurd és értelmetlen.


Gyakran járok vonattal. Ilyenkor szinte mindig felkeresem az étkezőkocsit is, hónom alatt a laptopommal. Mivel sok a munkám, fogyasztás közben is használom a netet. Körülnézve az étkezőkocsiban látom, nem vagyok egyedül ezzel: itt-ott nyitott laptopok vannak a vendégek előtt. Eddig senki nem szólt rájuk, miért is tették volna? A laptop "nem kér enni". Ezért is döbbentett meg, ami tegnap történt.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Az Abaúj Intercity-n utaztam (járatszám: 535; időpont: 2009.01.06.), Füzesabony és Budapest között. Megéhezve, szokásomhoz híven felkerestem az étkezőkocsit. Rendeltem, majd kinyitottam a laptopom és dolgozni kezdtem. Rövid idő múlva jött a pincér és figyelmeztetett, hogy nem használhatom a laptopot az étkezőkocsiban. Mikor megkérdeztem, hogy miért nem, egy állítólagos új szabályra hivatkozott. A szabály (már ha van) természetesen önmagában is abszurd és értelmetlen. Ezt közöltem az étkezőkocsi munkatársával is, majd folytattam a munkám.

A pincér azonban nem akart kiszolgálni, amíg el nem teszem a laptopot. Gondoltam, beírok a Vásárlók Könyvébe. Kereskedelmi- és vendéglátó egységekben kell lennie panaszkönyvnek jól látható helyen kifüggesztve. Ott nem volt, hiába kerestem. Arra hivatkoztak, hogy van Vásárlók Könyve, csak egy másik részlegben. Remek, akkor kérem szépen! Nyomatékos kérésem ellenére sem kaptam meg, sőt, a hivatalos fogyasztóvédelmi illetékesség elérhetőségét sem voltak hajlandóak megadni. Telefonos segítséget kellett kérnem, hogy legalább egy e-mail címem legyen, a panasztételre.

Rövid idő eltetével az étkezőkocsis alkalmazott erősítéssel tért vissza. Egyenruhájából ítélve az egyik kalauz lehetett. Fenyegetni kezdtek: ha nem hagyom el az étkezőkocsit, a Keleti pályaudvaron rendőrök fognak várni. Ezen mosolyogtam egy kicsit. Mondták, hogy ne nagyon mosolyogjak, mert ez "komoly dolog".

Mivel nem szolgáltak ki, egy idő után hátramentem az utazó részbe, hogy ne tudjanak belém kötni, miért nem fogyasztok. A Keletiben aztán mégsem vártak rendőrök, pedig kíváncsi lettem volna a véleményükre.
Tamás
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

KGM, 2009. április 18. - szombat 15:35

Érdekes, hogy a kellemetlenségek miatt beírogató fogyasztókat általában olyanokért marasztalják el az oldalon, ami egyértelműen a hozzászóló irigységére vezethető vissza, mert neki nem telik pl. laptopra, hogy a mobilinternetet meg se is említsem... Szerintem a legnagyobb problémák a következők: - nem volt hozzáférhető a panaszkönyv. Ilyen esetben mindig bírságot kéne kiszabni a felügyeleti szerveknek, s szerintem egy ideiglenes bezárást sem kéne figyelmen kívül hagyni. - a "vásárló(k)" fenyegetése meg inkább maffiakörökben divatos. Ezek a vásárlók többé nem fognak visszatérni...Az is szomorú, hogy nálunk, ellentétben más, Elbától nyugatibb országoktól eltérően, az üzlet jó híre nem igazán számít, csak az, hogy "most préseljek ki egy kis pénzt attól a balektól, akivel összehozott a sors..." Nekem úgy tűnik, megint eljön az az idő, amikor el fognak tűnni a vonatokról a büfékocsik. Volt már ilyen, s akkor nem is volt válság... Egyébként köszönöm a tanácsot is: inkább autóval járok, mert 3 ember esetén már olcsóbb, mint a vasút. Még autópálya díjjal is...

vincent vega, 2009. március 26. - csütörtök 22:04

Tökmindegy, törvény szerint kell lennie panaszkönyvnek.

jkovats, 2009. február 15. - vasárnap 00:39

Kedves Macskamama! Szegeden tanuló egyetemista vagyok, aki Pesten lakik és olyan szentimentális okokból, mint anyukám főztje, a kutyám, vagy barátom társasága, hetente járok haza-és vissza. IC-vel közlekedem, bár épp a szegedi vonalon megtehetném, hogy gyorsvonati kocsiba ülök, de azt különböző okok miatt (főleg a borzasztó bűz és a kosz) nem teszem, nekem megéri kifizetni a helyjegyet, hogy biztosan legyen ülőhelyem és ne a penetráns bűzben üljek két és fél órán át. Nappali tagozatos egyetemistaként annyi házi feladattal/beadandóval/esszével/dolgozattal vagyok megáldva, hogy sajnos van, a három napos hétvégém nem elég rá, hogy mindent elkészítsek, ha még ki is akarom aludni magam. Heti 5 órát töltök a vonaton. Ez idő alatt egy esszét tuti meg lehet írni, és bizony mióta nekem is van laptopom, én is minden alkalommal előveszem, mert így ennyivel is több időt tudok fordítani a tanulásra. Ez egyszerű zsonglőrködés, bárki aki valaha is járt egyetemre, ismeri ezt az érzést... Hogy fér bele 36 óra tennivalója 24-be, pláne, ha levonjuk az alvásra szánt órákat is. Így aztán a nyomorult diák/dolgozó ember összeköti a kellemeset a hasznossal - mert nem tehet mást - és leül az étkezőkocsiban a kávéja mellett dolgozni (mellesleg a kávéval gyakran az alváshiányt pótoljuk, hátha kihúzzuk estig). Ja, mielőtt elfelejtem. Szegedre óránként mennek a vonatok, nagy részükön étkezőkocsi is van (papíron minden második járaton, a gyakorlatban... nos, ott nem). Az étkezőkocsi majdnem mindig tök üres. Ez nem egy étterem, ahova az ember cseverészni ül be a barátaival. És engedje meg nekem, hogyha mégis étteremben futnánk össze (remélem, nem) akkor kényelmesen üljek az üres kávéscsészém felett, a barátaimmal cseverészve, amíg az nekem jólesik. Mert nem arra találták ki ezeket a helyeket, hogy pikk-pakk bekapjuk az ebédet, és továbbálljunk. Bár sajnos, a fent említett időhiánynak köszönhetően egyre inkább ez a helyzet...

encike, 2009. február 09. - hétfő 15:59

Kedves Macskamama! Nem hiszem, hogy a fiatalemberrel van a baj, hanem inkább a te és a hozzád hasonlók hozzáállásával! Miért baj az, ha vki kávézás közben dolgozik is egy kicsit. Illetve ez baj, mert vszleg nem sok szabad ideje van, ha még a kávét sem tudja csak úgy meginni. Én is sokat járok IC-vel, és annak 0-hoz konvergál a valószínűsége, hogy ha én akár 3 órát is ülnék a büfékocsiban, hosszú kígyózó sorok állnának mögöttem és várnának a szabad helyre. Az IC büfés hálás lehet, ha vki azért az árért és azért a minőségért (ami ebben az esetben minőségtelenség) egyáltalán belátogat hozzájuk. A kávé szar (többször lefőzött, híg, de zaccos lóhúgy) és mellé még kocsmaszag is van.

mckayals, 2009. január 08. - csütörtök 22:36

Hát nem is tudom mit lehet erre mondani:-D Szép is lenne mondjuk 1 vacsora után a pincér mondaná meg, hogy mit csináljak. Itt ráadásul előtte volt. Merthogy ez is elvileg 1 vendéglátóhely. Elvileg. Bár a magyar vasutat és környékét (resti vagy mi a s....) nem mondanám annak. Apropó vasút. Általában 1 vonaton fel vannak tüntetve a meg nem engedett dolgok. Szerintem laptop piros karikában nincs:)))))) Én is kerültem kellemetlen helyzetbe sajna 1 büfékocsiban, de rövid úton lerendeztem a zsírosfejű büfést aztán eloldalgott a vackába vissza. Persze az a fiatalember fordítva ül a lovon csak épp nem 1-re gondolunk macskamama. Egyébként 1 laptop a mai világban mindennapos élet része, arról meg nem tehet senki hogy a büfésnek nincs rá szüksége. De a hullarészeg vendéget aki telehányja a wc fülkét azt kiszolgálja. Mivel át tudja verni.Erről ennyit sztem......

Dexter, 2009. január 08. - csütörtök 17:06

Kedves Drága Macskamama, magam a 42 évemmel sajnos oda jutottam, hogy olyan munkahelyem van, ami 7 ország vevőszolgálati panaszaival halmoz el. Ha vonaton ülök, akkor ott, ha gépkocsiban, akkor ott van bekapcsolva a laptopom, és bizony mondom, még szükséges is, hogy így legyen. Ha fogyasztani kívánok, akkor persze ki kéne kapcsolni, de ha megteszem, akkor egy kedves aranyos VEVŐNEK a hasfájása úgyis elveszi az étvágyamat, sőt a munkámat is. Tehát be vagyok kapcsolva, és tartom a hátam, a frontot, és adom a válaszokat. Soha nem fog telni limuzinra, de valószínűleg a nyugdíjas kort se érem meg, mert én vagyok a veszélyeztetett faj. Főleg mert ha egy pincér megtagadja a kiszolgálásomat, miközben a munkámat végzem, akkor biztosan szivinfarktust kapok. Szívesen lopnám az időt más vendég elől órákon át, de higyje el, erre semmi esély. A gépet pedig nem ki-be kapcsolom, hanem csak egyszerűen altatom.... És ha kell 2 percre is.. Viszont, ezzel a munkával, sikeresen befizetem, és nagyon is befizetem azt az összeget, amiből az állam bácsinak tellik arra, hogy kiossza a segélyeket azoknak, akik aztán laptop nélkül, de nem szendvics, hanem fröccsök tömkellege mellett fogyasztanak a restiben.. Igaza van, nem kell foglalni a helyet előlük, had keressen az a szegény pincér! Boldog Új évet!

Ede bá, 2009. január 07. - szerda 12:42

Kedves Macskamama, én úgy olvastam, a fiatalember enni akart, és rendelt is. Örüljön a vendéglátós, ha van vendége. Olyan szabály egyébként is van, hogy az étkezőkocsiban nem tartózkodhat olyan személy, aki nem fogyaszt, vagy már elfogyott a fogyasztani valója és fizetett is. Ahhoz pedig, hogy valaki hol, meddig és miért használja a laptopját, semmi köze addig, amíg a vendég fogyaszt. Miért ne dolgozhatna várakozás, vagy evés közben? Ebben az országban a fiataloknak hülyére kell dolgozniuk magukat, ha el akarnak valamit érni. A lányaim is túlóráznak az irodában, vagy a konferenciákon, ahova ugye el is kell jutni. Közben pedig akad elég szerveznivaló, nem ritkán a vonaton kell ezt is elintézniük. A munkaidő nagyon képlékennyé vált manapság. A laptop már nem státusz. Nekem is van laptopom (már százezer alatt is kapni), de ez nem jelenti azt, hogy limuzint is béreltem már, mert terpeszkedhetnékem volt. Éppen elég drága a vonatjegy is (főleg az IC hely). Ennyiért nehogy már megszabják, mit csináljon az ember evés közben!

macskamama, 2009. január 07. - szerda 12:19

Ez a fiatalember igencsak fordítva ül a lovon! Nem tudom milyen munkája lehet, hogy egy kávé vagy szendvics elfogyasztása közben nem tudja letenni a laptopját!!! Nem gondolkodott el már azon, hogy a vendéglátó egységek abból élnek, amit a vendégek ott fogyasztanak. Na most, ha mindenki, aki egy kávét vagy üdítőt kér, szépen letelepedik, és előveszi munkáját-hobbiját, netezik, kötöget, rajzol, stb, ezzel fél- netán órákra foglalja a helyet a többi fogyasztani kívánó vendég elől, akkor le lehetne húzni a rolót!!!! Számomra az egyik legnagyobb bunkóság, amikor valaki ott csücsül a kiürült pohara mellett órákig, és a kényelmes asztalánál laptopozik, ahelyett hogy menne vissza a helyére, és átadná a helyet a következő vendégnek! Merthogy egyébént az ember nem 10 percre kapcsolja be a gépét ugyebár! Béreljen limuzint, járjon azzal, akkor úgy terpeszkedik ahogy akar!

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza