Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hétszázmillió forint GVH-bírság 2008-ban

Munkatársunktól, 2009. január 07. - szerda 12:33
Címkék: bírság, ellenőrzés, átverés, fogyasztóvédelem, gvh
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2008-ban 165 versenyfelügyeleti eljárást folytatott le, valamivel kevesebbet, mint az előző években, a határozatok hatvanegy esetben állapították meg a versenytörvény megsértését, s a hivatal összesen 716,7 millió forint összegű bírságot szabott ki.


Kartellezés miatt 2008-ban huszonnyolc vizsgálat indult, ám bírsággal szankcionált ügylezárásra nem került sor. Mindazonáltal a hivatalnak sikerült néhány komoly kartell nyomára bukkanni; a taxisok, a molnárok vagy éppen a betongyártók ügyében jelenleg is zajlik a versenyhivatali vizsgálat.

Erőfölénnyel való visszaélés megállapítására és bírság kiszabására 2008-ban nem került sor, ugyanakkor a legnagyobb horderejű esetek kötelezettségvállalással lezárultak. A GVH szerint fontos eredménynek tekinthető például, hogy a Tesco a versenyhatóság közbenjárására kénytelen volt átalakítani beszállítói szerződéseit.

A GVH 2008-ban a fogyasztók megtévesztése miatt indított eljárásokkal foglalkozott a legtöbbet. Az internet- és banki szolgáltatások megtévesztő hirdetése mellett visszatérő vétségnek számított egyebek közt az is, hogy a reklámokban bizonyos termékeknek megalapozatlanul gyógyhatást vagy egészségmegőrző hatást tulajdonítottak.

Az értékelés szerint a GVH 2008-ban is sikeresen védte meg határozatait a bíróságok előtt. A jogsértés tekintetében első fokon eljáró Fővárosi Bíróság kilencven százalékban, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla pedig több mint kilencvenhárom százalékban hagyta helyben a versenyhatóság határozatait, olvasható a versenyhivatal közleményében.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. december 11.

Szükség van egy sürgős hitelre? Magán kölcsön, üzleti kölcsön, anyasági hitel, lakáshite...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Fábián József, 2019. december 10.

Kedves ügyvéd úr!

Mi van fordított esetben? 2015-ben eladtam egy ingatlanomat, a ...

Közüzemi költségek lakásvásárláskor

vakhal ládzló, 2019. december 07.

van egy 50 literes hajdu bojlerem tönkre ment a fütöszál az eredeti az 600 Wattos volt amit kapt...

A hosszú életű villanybojler titka

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza