Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ökoilleték nejlonszatyrokra Romániában

Munkatársunktól, 2009. január 05. - hétfő 13:33
Címkék: díj, hulladék, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Vége az ingyenes nejlonszatyrok osztogatásának a romániai üzletekben: a nem környezetbarát tasakokra darabonként húsz bani (tizennégy forint) ökoilletéket kell fizetniük a vásárlóknak. Az új illeték bevezetésének célja, hogy kevesebb műanyag zacskót használjon a lakosság.


A 2008/25-ös kormányrendeletet nem mindegyik bolt alkalmazta eddig - írja a bukaresti Új Magyar Szó napilap internetes kiadásában -, annak ellenére, hogy január elsejétől minden darab, nem környezetbarát műanyag tasak után meg kell fizetni a környezetvédelmi illetéket. Azok a zacskók, amelyeket 2009-ig a pénztáraknál ingyen adtak a megvásárolt termékekhez, most legalább húsz baniba kerülnek, és a többi reklámszatyor ára is emelkedik a kormányrendelet értelmében.

A tasakok árát jól látható helyen kell feltüntetniük a kereskedőknek, hogy a fogyasztók is értesüljenek róla, és az illetékből befolyt összegről havonta kell jelentést tenniük. Az új adónemből befolyó pénzösszeg a környezetvédelmi alapba kerül, és azt a tervek szerint a nem környezetbarát műanyag zacskók kiszorítására fordítják. Megjelent a környezetbarát zacskó is, tizenöt baniért (tíz forint). A vásárlók panasza szerint ezeknek az a hátránya, hogy már az üzlet kijárata előtt elszakadnak.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Nem dobjuk el, ha többet fizetünk érte...

Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter, a határozat kezdeményezője az Új Magyar Szónak elmondta: az állam nem kötelezheti a kereskedőket, hogy pénzért adják a vásárlóknak az üzletekben a műanyag bevásárlószatyrokat. Mint mondta: a darabonként húsz bani terhet a környezetvédelmi alapba az importőröknek, illetve gyártóknak kell befizetniük - azoknak, akik a nem környezetbarát szatyrokat forgalmazzák és állítják elő. A normális az lenne, ha ezeket a szatyrokat, amelyek a kereskedőkhöz kerülnek, a vásárlóval fizettetnék meg, mert a cél az, hogy egyre kevesebb műanyag zacskót vásároljanak - mondta Korodi.

Egy román állampolgár évente átlagosan kétszázötven, nem környezetbarát anyagból készült zacskót használ, többnyire csak húsz percig. Két éve 1,3 millió tonna ilyen csomagolóanyagot forgalmaztak, mára ez a mennyiség harminc százalékkal nőtt, azaz ötmilliárd, nem újrahasznosítható zacskó kerül a szeméttárolókba, vagy landol utcákon, kanálisokban, zöld területeken.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza