Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mit tegyünk, ha kopogtat a végrehajtó?

Gyarmati Stefánia, 2009. január 05. - hétfő 15:33
Címkék: bank, hitel, ügyintézés, reklamáció, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tavaly csak az APEH közel hatszázezer végrehajtást kezdeményezett, elmaradt adók és illetékek behajtására. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara szerint ezen felül jelenleg csaknem negyedmillió ügyben járnak el végrehajtásra szakosodott vállalkozások, és akkor nem beszéltünk a bankok, lízingcégek, különböző szolgáltatók, polgármesteri hivatalok vagy magánszemélyek által kezdeményezett eljárások számáról. Mit tehetünk, ha a végrehajtó a mi ajtónkon kopogtat?


Január elsejétől számos kiegészítéssel bővül az 1994. évi LIII. Törvény, ami közel hetvenoldalnyi terjedelemben tartalmazza a bírósági végrehajtás részletes szabályait. Első és legfontosabb tudnivaló az, hogy végrehajtás csak bíróság, illetve jogvitákat eldöntő más szervezet (például fogyasztóvédelmi békéltető testület) határozata vagy záradéka alapján kezdeményezhető ellenünk. A „magánakciók” az önbíráskodás kategóriájába tartoznak, ami bűncselekménynek számít. Cég vagy magánszemély végrehajtás iránti kérelmét a bizonyítékokkal szolgáló dokumentumokkal együtt, formanyomtatványon terjesztheti a bíróság elé.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Fizikai erőszaknak helye nincs!

Ügyvéd közreműködése nem szükséges, de sokan veszik igénybe végrehajtásra szakosodott ügyvédi irodák közbenjárását, mind a kezdeményezők, mind az adósok részéről.


Törekedjünk a megegyezésre!

Végrehajtás ritkán érhet váratlanul bennünket, hiszen mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy bármilyen adósság meg nem fizetésének következményei vannak. A végrehajtást általában rövidebb-hosszabb levelezési időszak előzi meg, melynek során többször is felszólítanak adósságunk rendezésére. Egy végrehajtási ügyekre szakosodott jogász szerint az adósok legtipikusabb hibája az, hogy egyszerűen „homokba dugják a fejüket”, azaz nem reagálnak a fizetési felszólításokra. Holott az elején még könnyű lehet a megegyezés, hiszen hosszabb távú kintlévőségeket kezelni senkinek nem érdeke. A cégek zöme értékeli, ha adósuk fizetési hajlandóságot mutat, így általában lehetőséget adnak az adósság átütemezésére vagy részletfizetésre (esetenként mérséklést vagy elengedést is ki lehet csikarni). Ám ha semmit nem reagálunk, akkor biztosan egy végrehajtó cég „ügyfeleivé” válunk, akikkel már sokkal nehezebb lesz kiegyezni, ráadásul végül az ő munkabérüket is ránk verik majd, így jóval többet fogunk fizetni a késedelmekért.

Rossz döntés az is, ha az adósság lerendezésére gyorshitelt veszünk fel, hiszen így még nagyobb terhet veszünk vállunkra. Az átmeneti pénzzavarra nagyon drága megoldás, ha olyan hitelbe ugrunk bele, amelynek végén eredeti tartozásunk három-négyszeresét fizetjük meg. Sokkal ésszerűbb tehát, ha részletfizetést kérelmezünk attól, akinek tartozunk. Ráadásul így ússzuk meg legolcsóbban a dolgot, hiszen legrosszabb esetben is csak késedelmi kamatot és esetleg valamilyen ügyviteli díjat sóznak ránk büntetésképpen, ami jóval kevesebb, mint a bírósági végrehajtás költségei vagy a négyszáz százalékos THM.


A behajtás fokozatai

Ha nem sikerül megegyeznünk adósságunk rendezéséről, először bankszámlá(i)nk megcsapolására számíthatunk, hiszen a bírósági végzés első fokozata az, hogy inkasszóval próbálják behajtani rajtunk a fizetnivalót (végrehajtáskor az APEH köteles kiadni számlaszámainkat, amit a bankok rögtön a számlanyitás után, automatikusan bejelentettek neki). Akinek nincs számlája vagy nincs rajta elég pénz, annak letilthatják bérét vagy nyugdíját, gyes-ét és egyéb megfogható járandóságait (a törvény az adósság jellegétől függően rendelkezik a letiltás mértékéről, ez általában a járandóság 33-50 százaléka között mozog). Ezután következik az ingóságok (értéktárgyak, bútorok, műszaki cikkek, termények stb.) számbavétele, végül az ingatlan (telek, ház, lakás) kerül végrehajtás alá (a törvény itt is részletesen szabályozza, mit lehet és mit nem szabad elvinni). Jó tudni, hogy november elseje és március elseje között nem tehetnek ki lakásunkból, de azt se feledjük, hogy lefoglalt tárgyainkat sosem valódi értékén, hanem csak töredékéért számítják be, ami igaz az ingatlanokra is! Amennyiben lehet, ragaszkodjunk a közvetlen értékesítéshez, úgy talán több pénzt kaphatunk, mint az árveréseken. Bár utóbbiakat januártól terjedelmesen szabályozzák, a nálunk még újdonságnak számító elektronikus árverések bevezetése miatt, afelől azért ne legyenek illúzióink, hogy esetleg jól jövünk ki a végén.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Letilthatják a munkabért!

Tévhit, hogy a végrehajtó előre bejelentkezik, a törvény ugyanis megengedi, hogy a lezárt lakásunkat akár távollétünkben is felnyissák. Ilyenkor kötelező tanút alkalmazni, jegyzőkönyvet felvenni és a tönkretett zár vagy lakat helyett feltett új zár kulcsait a lakásunkhoz legközelebbi rendőrkapitányságra leadni. Ha otthon vagyunk, ám akadályozzuk a végrehajtó munkáját, akár rendőrt is hívhatnak a nyakunkra, aminek nyoma lesz a jegyzőkönyvben, később pedig a bíróság emiatt akár félmilliós bírságot is ránk sózhat. Tévhit az is, hogy a házastársak kibújhatnak a foglalás alól azzal, hogy a lefoglalandó tárgy a házastársuké, mert ezt az állítást nagyon meggyőzően kell bizonyítaniuk. A mindennapi élethez, illetve megélhetésünkhöz létfontosságú eszközökön és berendezéseken (ágy, szék, asztal, egy hűtő- és egy mosógép, gyerekjáték) kívül ugyanis mindent vihetnek. Ha olyan valaki indít ellenünk végrehajtást, aki jól ismeri körülményeinket és családunkat, akkor nem kis rizikót vállal magára az a szomszéd, barát vagy rokon, aki értékeink tárolására vállalkozik. A végrehajtó ugyanis szinte biztosan nyomozni fog „vagyonunk” után, és ha segítőnk lebukik, őt is bíróság elé citálhatják, ráadásul bírságot is kiszabva rá.


Ki fizet a végén?

A végrehajtás költségeit első körben mindig a végrehajtás kérelmezője előlegezi meg. A cégeknek éppen ezért nem is érdekük azonnal végrehajtóért kiáltani, hiszen számolniuk kell azzal, hogy ez a jelentős költség nem fog visszajönni nekik. Ha az eljárás mégis eredményes, akkor viszont az összes költséget ráverik az adósra, akinek éppen ezért nem is ajánlatos megvárni a végrehajtót. Ilyen költség lehet a bírósági, külső végrehajtói, különböző szakértői, becsüsi és ki tudja még, milyen címen felszámított extra.


Az adós jogai

Már az eljárást megindító bírósági végrehajtói lap ellen is kifogást tehetünk, ha úgy gondoljuk, hogy az ellenünk folyó végrehajtás törvényellenes vagy jogszerűtlen. Ha bírósági végzés által rendelték el a végrehajtást, akkor ellene fellebbezéssel élhetünk, amivel késleltethető például az árverés vagy a végrehajtás során befolyt pénz kifizetése. Másodfokon jogerőre emelkedett végzés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújthatunk be.

Ha a végrehajtás során úgy gondoljuk, hogy szabálytalanság történt, a végrehajtás napjától számított tizenöt napon belül kifogással élhetünk a végrehajtónál, aki köteles három munkanapon belül továbbítani ezt a bírósághoz. Bizonyítékainkat nyolc munkanapon belül kell a bírósághoz eljuttatni, akinek további hatvan napja van elbíráló végzést hozni. Az eljárás során felmerült kifogásaink persze nem állítják meg automatikusan az egész procedúrát, ám a végkimenetel szempontjából mégiscsak érdemes belevágni és ragaszkodni igazunkhoz. Persze jó, ha a kifogás vagy fellebbezés előtt átolvassuk a törvény vonatkozó paragrafusait. Ezzel növelhetjük esélyeinket, ugyanakkor további szabálytalanságokra is fényt deríthetünk. A törvény ugyanis részletezi, mit kell tartalmaznia a jegyzőkönyvnek, milyen jogai vannak a végrehajtónak, egyáltalán, kiből lehet végrehajtó. Ha túlkapások, netán erőszak történt, körültekintően igyekezzünk meggyőző bizonyítékokra szert tenni (tanú, fotó, hangfelvétel) és persze nem kifutni a rendelkezésre álló időből. Ám ne feledjük: a legjobb, ha nem hagyjuk, hogy végrehajtásig fajuljon adósságunk ügye, a gondon még időben igyekezzünk enyhíteni.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Pástiné Gali Katalin, 2016. június 29. - szerda 09:25

Túlzás,ha azt mondanám egyet értek az itt leírtakkal.Azért kivehető,hogy a,,végrehajtók királyként élnek az országban"!Undorító,hogy azt csinálhatnak amit akarnak,mert őket a TÖRVÉNY?UGYAN MIRŐL BESZÉLÜNK????Egyik kutya a másikat ritkán harapja meg!!!!De ha olyan gerinctelen lennék mint ők,azt mondanám,hogy következő életemben ez szeretnék lenni!!!!!De az biztos,hogy olyan ganék,hogy csodálom még nem nyírták ki őket!!! Esküszöm,ha nekem gondom lesz és egy is mer szemétkedni,NEM ÁLLOK JÓT MAGAMÉRT!!!!

Kissné Belházy Beáta , 2015. október 15. - csütörtök 11:51

Jó napot kívánok! Elolvastam a cikket, még egyet is értek vele, de azt nem értem, hogyha pld.folyosórács van felrakva-,mostmár egyre több helyen van ilyen-, és az emeleten senki nincs otthon, mivel munkaidőben általában dolgoznak az emberek, akkor hogy megy be a végrehajtó a lakásba. Lakatossal feltöreti a folyosórácsot? Mert akkor nagyon sok embernek kellene új kulcsot adni.

aktivista, 2014. november 27. - csütörtök 21:57

"ha megkapjátok a banktól a forintos összeget és az új törlesztőket, az ellen panasszal kell élni!!!" 2014-11-20, 10:27 AM "ha megkapjátok a banktól a forintos összeget és az új törlesztőket, az ellen panasszal kell élni!!!" Első és nagyon-nagyon fontos dolog, ha megkapjátok a banktól a forintos összeget és az új törlesztőket, az ellen panasszal kell élni!!! Gondolkodás nélkül, azonnal panasszal kell élni! Ha nem teszed, az olyan, mintha elfogadtad volna a forintban közölt összeget és ezzel elismerted volna a tartozásodat. Mivel a szerződés módosítása a törvény erejénél fogva történik meg, senkinek nem javaslom, hogy bármit is aláírjon, vagy kezdeményezze azt, hogy devizában legyen a szerződése. Ugyanis ha az eredeti szerződés érvénytelen, akkor annak a módosítása is érvénytelen, ezért az eredeti szerződést továbbra is lehet támadni.

aktivista, 2014. november 27. - csütörtök 21:52

Nem kell aláírni semmit!Csakis a hivatalos bírósági végzés,ítélet a hiteles! Kedves Sándor! Csalók és összejátszanak a lakásmaffiával! Több ezerszer be van bizonyítva! Ebben gondolkodj! Ezeknek nincs a pofájukon annyi bőr!Mindent elvetetnek,hogy nekik legyen adómentesen!Mert ezek kivételesen még azt sem teszik! Látszik is menyi kárt okoznak az államkasszának!

Fekete Éva , 2014. november 23. - vasárnap 19:52

Ez mind világos a számomra! Csak hogy én 20 éve el váltam a férjemtől három gyerekünk született a házasságunkból!Ö soha életében nem fizetett gyerektartást nekem 1998-óta csak nemleges vérehajtási lapjaim vannak!Amikor a gyerekek nem ikrek de egyessével 16-16 évesek lettek ugy döntöttek meg probálják milyen apánál lakni.Én bele egyeztem a bíroság elött megegyeztünk.ezzel nincs is semmi god csahogy 2 évet laktak a gyerekek nála aztán vissza költöztek és a volt férjem kéri a gyerektartást arra a 2évr amig nála áltek a bíroság meg is itélte!Most végrehajtást kért mert én meg moöndtam pontosan annyi gyerektartást fogok fizetni mint Ö fizetett nekem!Csak az a bibi a dologba hogy nekem van munkahelyem és már küldték a levonásról szóló határozatot! Most mit csináljak legyek léhütö bünözö mint Ö akkor nekem se kell fizetnem! Ja és a szép a dologba hogy azóta nagykorú mind a három gyermekem az egyik 23 a második 21 a harmadik pedig 19 éves!

Fabók Sándor, 2014. november 12. - szerda 08:23

Tisztelt Cim! Elolvatam a cikket de a mi esetünkben hiába eggyeztűnk meg a bankal a részletfizetésban a végrehajtó kitűzte az árverést és 6 nappal a kitűzés előtt kűldte ki részűnkre. Az árverési levélben sok minden nem úgy van ahogy leirta. Fellebbezni meg ugye már nincs idó.

Fabók Sándor, 2014. november 12. - szerda 08:20

Tisztelt Cim! Elolvatam a cikket de a mi esetünkben hiába eggyeztűnk meg a bankal a részletfizetésban a végrehajtó kitűzte az árverést és 6 nappal a kitűzés előtt kűldte ki részűnkre. Az árverési levélben sok minden nem úgy van ahogy leirta. Fellebbezni meg ugye már nincs idó.

Kocsis Györgyné, 2014. augusztus 13. - szerda 11:19

Értemén. Csak az nem fér a fejembe, hogy a végrehajtó miért vette el a járadékom egészét a bankszámláról. Ilyenkor mit lehet tenni? Két fiamat tartom el abból a pénzből, abból az egyik középiskolás. Hogy fogom beiskolázni? valaki tud segítséget adni?

Varga Gabriella, 2014. augusztus 09. - szombat 21:00

Kerdesem....Bebukott hiteleket fizetek a nyugdijam 50%-ig a NYUFIG utalja en csak a felet kapom a bankszamlara Ezenkivul is van meg fizetni valom nem is bujkalok evek ota torlesztyek, de a koveteloknek sorbanallas van...Egy begrehajto megis inkasszot nyujtott be es igy a maradek 50%-hoz sem jutok hozza....Lehet hogy egyesek meg tudnak elni 47000-bol de a semmibol nekem nem fog sikerulni..Viszont mivel 65 eves vagyok lehet hogy a nelkulozes miatt azelott elhalalozok mielott lejar az adossag/

Kis Ferenc, 2014. július 23. - szerda 17:39

És ezzel a törvénnyel mi a helyzet,tagadjátok,mert egy csaló közösség vagytok. A UCC - Uniform Commercial Code A UCC (Egységes Kereskedelmi Kódex) a Föld kereskedelmi életének meghatározó törvényrendszere. Ez szabályozza a vállalatok közötti kereskedelmet, és céges ügyeket szolgált eddig, nem a magánemberekét. Ezzel együtt az UCC önmagában nem rossz vagy ártalmas, de mint annyi más dolgot a Földön, ezt is elferdítve használták, hogy támogassák vele a rabszolgatartó rendszert, és segítsék uralkodó erők ügyeinek előmozdítását. Ne feledjétek, a földön minden kormány valójában vállalat. Az UCC a kereskedelem bibliája (többek között a tengerészeti törvényre épül), pontosan egységesíti és meghatározza például a nemzetközi áru- és értékkereskedelem szabályait. A teljes kereskedelmi rendszer az UCC-re épül. Az UCC-ről nem nagyon tanulnak a jogi egyetemeken, csak a vállalatok és bankok tanítják meg alkalmazottjaikat a szabályaira – így, ez az igen fontos rendszer háttere „házon belül” marad. Ezért nem csoda, ha csak nagyon kevesen értik, hogyan működik az UCC (sokban eltér pl. a „közismert” polgári vagy büntetőjogtól), még kevesebben értik, hogyan használták fel csaló módon a Föld népességének leigázására. - See more at: http://op.iuste.biz/oppt#sthash.ht0nXcv6.dpuf


1 2 3 4 5 6

Kommentek

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza