Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!



Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hogyan igazodjunk el az áramszámlán?

Munkatársunktól, 2009. január 05. - hétfő 12:55
Címkék: áram, díj, vásárlás, szolgáltató, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A lakosság számára az áram vásárlása hasonlít ahhoz, mint amikor cipőt vesz, csak a számla sokkal részletesebb és ezért bonyolultabb - olvasható a Magyar Energia Hivatalnak az áramszámlán megjelenő új tételekről közzétett magyarázatában.


A hivatal közleménye megjegyzi, hogy a magyarázattal a lakosságot kívánják segíteni abban a tanulási folyamatban, ami a számla megértéséhez szükséges. A számlán az azonosító adatok mellett részletezik a villamos energia árának összetételét is. Feltüntetik az áramnak, mint terméknek az árát és azokat a díjtételeket, amelyek többek között az áram szállításának, a szolgáltatásnak, a villamosenergia rendszer egyensúlya fenntartásának a költsége, valamint a villamosenergia ipari nyugdíjasok tarifakedvezménye és a szénfillér. A szénfillér az a szénipari szerkezetátalakítási támogatás, amit ideiglenesen fizet a fogyasztó a Vértesi Erőmű márkushegyi bányájának szenéből előállított - meg nem térülő - villamos energia árában.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Bonyolódik a helyzet

A villanyszámla azért lett bonyolultabb a korábbinál - olvasható a közleményben -, mert a villamosenergia piac egy éve teljesen liberalizált, minden fogyasztó attól a kereskedőtől vásárolja az áramot, mint terméket, amelyiktől akarja, de ennek árára a fenti költségek is rárakódnak. A lakosság a piacnyitás előtt komplett szolgáltatást vásárolt az áramszolgáltatótól, így a számlája is egyszerűbb volt. A piacnyitással azonban megszűnt ez a közüzemi szolgáltatás: a lakosság, az üzleti kisfogyasztók és 2009. január elsejétől a közintézmények is, választhatnak az ellenőrzött árú egyetemes szolgáltató és a szabadpiaci kereskedők között.

A piac átalakulásával átalakultak az áramszolgáltató társaságok is: a kereskedők az áramot mint terméket kínálják, az eljuttatását pedig a felhasználóhoz a szállításra és szolgáltatásra, valamint a rendszer egyensúlyának fenntartására szakosodott cégek végzik. Ez utóbbi szolgáltatásokért együttesen rendszerhasználati díjat kell fizetni, aminek árát a hatóság szabja meg. Ezt a díjat korábban is meg kellett fizetni, csak a számlában nem különült el, hiszen a lakosságnak nem volt választási lehetősége.

Aki még jobban el akar mélyülni az villamos energia árának összetételében, annak a Magyar Energia Hivatal a rendszerhasználati díjak mibenlétéről is részletes tájékoztatást ad a www.eh.gov.hu főoldalán a gyakori kérdésekre adott válaszok között.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza