Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Külföldi anyabankokon a PSZÁF szeme

Munkatársunktól, 2009. január 05. - hétfő 14:22
Címkék: bank, hitel, ellenőrzés, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a 2009. évi prioritásai között említi azt, hogy fokozattan figyelemmel kíséri az itthoni bankok külföldi tulajdonosainak tevékenységét; azt hogy történik-e jelentős tőkekivonás például az anyaintézmény megmentése érdekében, hogyan változnak a profitelvárások, vagy miként határozzák meg a Magyarországon követendő stratégiát.


A PSZÁF ezt a külföldi anyaintézménnyel rendelkező magyar pénzügyi intézmények számával és jelentős nagyságával indokolja a 2009. évi prioritásokról közzétett publikációjában. A tőkepiaci felügyelet ebben hangsúlyozza, hogy folyamatosan figyelni kell magyar pénzügyi intézmények anyaintézményeit, hogy mennyire és hogyan avatkoznak bele azokba a folyamatokba, amelyek közvetlenül a magyar piacokat is érintik. A PSZÁF a likviditást, az üzleti stratégiát, a hitelkockázatot és a tisztességes piaci magatartást jelöli meg a jövő évi prioritásaiként, amelyek meghatározásának középpontjában a pénzügyi válság, illetve annak kezelése áll.

Tavaly már szerepelt a prioritások között a likviditás, de a pénzügyi válság miatt a felügyelet ezt továbbra is kiemelten kezeli. A PSZÁF véleménye szerint ugyanis nem zárható ki, hogy időnként újból gyorsan és jelentős mértékű bizalomhiány léphet fel a pénz- és tőkepiacon, különösképpen a globálisan lényeges szerepet betöltő szolgáltatók némelyikének esetleges válsága esetén. Fontos kérdés, hogy ilyen esetekben számítani lehet-e a jegybankok és kormányok fellépésére, amely csillapíthatná a pénzügyi piacokon keletkezett zavarokat, illetve átmenetivé tehetné a nagyobb kilengéseket. A likviditási problémák felvetik annak a lehetőségét is, hogy az egyes pénzügyi csoportok tagjai között olyan transzferekre kerülhet sor, amelyek során a nem betétgyűjtő intézményektől történik elvonás a betétgyűjtők részére, ami a nem betétgyűjtő vállalkozásaiknál okozhat problémákat.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Alacsony pénzügyi kultúránk miatt könnyebben bedőlünk a betéti kampányoknak

A válság miatt különösen fontos területnek ítéli a PSZÁF a pénzügyi intézmények stratégiáját, hiszen a következő időszakban számítani kell a globális pénzügyi szektor jövedelmezőségének és belső tőketermelő képességének tovább csökkenésre, miközben egyre nehezebbé válik a külső forrásból történő tőkebevonás. Ennek nyomán könnyen előállhatnak fizetési problémák, amelyek negatívan hathatnak a pénzügyi szektor intézményi stabilitására. A felügyelet megjegyzi, hogy a magyar pénzügyi szektor, elsősorban pedig a bankok számára kulcsfontosságú külföldi finanszírozási és tőketámogatás 2008. decemberének közepén rendelkezésre állt. Ennek fenntartásához az szükséges, hogy a magyar szolgáltatók jövedelmezősége tartósan versenyképes legyen más, rendelkezésre álló felhasználási lehetőségekkel. Ebből a szempontból jelentős kockázatot jelenthet a magyar pénzügyi szektor jövedelmezőségének mérséklődő irányzata - hangsúlyozza a PSZÁF.

A jelenlegi helyzetben számítani kell a pénzügyi szektor hitelkockázatainak növekedésére is a jelentős piaci kockázatok mellett. Ezért szükséges a hitelezési feltételek szigorítása, a körültekintőbb hitelbírálat és a felelős hitelezés normák betartatása. A PSZÁF szerint figyelmeztető jel a lakossági eladósodottság magas szintje és gyors növekedése, az ingatlanpiaci kereslet visszaesése és a deviza árfolyamok tartós elmozdulása. Ebbe a sorba tartozik az is, hogy a közép-kelet-európai banki kihelyezések rendkívül gyorsan növekedtek és a magyar gazdasági növekedés tartós alacsony szinten marad.

A piaci turbulenciák esetén megnő a tisztességtelen magatartás veszélye és növekszik a törvényszegéseknek, a csalásoknak, az információval való visszaéléseknek, a bennfentes kereskedésnek, a fogyasztók megtévesztésének esélye. Ilyen lehetőségnek tartja a PSZÁF például az etikátlan betéti kampányokat különös tekintettel a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának alacsony szintjére.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza