Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kudarc nagyfelbontásban - digitális átállás

Gönye László, 2008. december 27. - szombat 23:55
Címkék: szolgáltató, műszaki cikk, internet, kábeltévé
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Illetékesek nyilatkozataiból sokáig úgy tűnt, a 2008. december elsejére tervezett digitális átállás felér egy médiaforradalommal. És, hogy mi lett az ígéretekből? Félmegoldások, magyarázkodás, további ígéretek. Összegyűjtöttük, mi lett volna, mi lett és mi lehet a technológia kínálta lehetőségekből.


Fogható csatornák

A történet körülbelül kilenc évvel ezelőtt kezdődött, mikor a többi EU-tagországgal együtt hazánk is megkezdte a 2012-ig tervezett teljes digitális televíziós átállást. 2008 szeptemberében az Antenna Hungária (AH) kizárólagos jogot szerzett a földfelszíni digitális sugárzás kiépítésére, amire vállalásuk szerint több lépcsőben kerülhet sor. Az első határidőt ez év decemberében jelölték meg: a tervek szerint az ország területének hatvan százalékos lefedettségével nyolc csatorna sugárzásával vette volna kezdetét a digitális televíziózás új korszaka.

Az Antenna Hungária több helyen napvilágot látott vállalása szerint az m1, m2, Duna, Duna Autonómia, ATV, HírTv, Viasat3, valamint új szereplőként a Prime nevű csatorna csatlakozott volna elsőként a digitális platformhoz, őket követte volna 2009-ben a két nagy kereskedelmi csatorna. December elsején valóban elindult a mindDig TV fantázianevű digitális szolgáltatás, ám a tervektől elmaradva csak a Duna, illetve a Duna Autonómia sugárzásával. A Duna elvileg HD formátumban fogható, de maradjunk csak az elvileg kifejezésnél, hiszen valódi HD tartalomról még nincs szó. A Duna Autonómia a jó öreg SD formátumban fogható.

Forrás: MTI

Az Antenna Hungária központi vezérlőjében a kísérleti adást ellenőrzik

A Magyar Televízióval előrehaladott tárgyalások folynak a csatlakozásról. (December 23-ától egy hónapon át - kísérleti jelleggel - elérhető az AH Zrt. digitális földfelszíni műsorszóró hálózatán az MTV mindkét csatornája.) A HírTv és az ATV pedig fizetős szolgáltatásként lesz elérhető. Legújabb információk szerint a Viasat 3 bizonytalan időre kihátrált a digitális piacról, továbbá a TV2 és RTL Klub közeljövőbeni csatlakozása is kérdéses; annál is inkább, mivel mindkét nagy csatorna bíróság segítségét kéri egy számukra is elfogadható szerződés összeállításához. A szálak messzire vezetnek, a hiányzó médiatörvénytől kezdve az Antenna Hungária elégtelen szerződési ajánlatáig és elégtelen garanciákig bezárólag sok minden kifogásolható. Nekünk, (műsor)fogyasztóknak nem is ez a lényeg. A kérdés: Mikor és milyen szolgáltatásokkal fogjuk elérni a digitális tartalmakat?

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője szerint a kérdésre nem adható egyértelmű válasz, az NHH ugyanakkor mindenképpen kivizsgálja az ügyet, és a közeljövőben állásfoglalást tesz, illetve intézkedik az ennél sokkal gördülékenyebb átállás érdekében.

Gördülékenység az Antenna Hungária részéről tájékoztatásukat tekintve sem fedezhető fel, az illetékesekkel több napon át tartó kitartó próbálkozással sem tudtunk beszélni. Maradnak tehát a kérdőjelek, és a cseppet sem megnyugtató megoldási lehetőségek. Vajon mennyi idő telik el legalább a közszolgálati és a két nagy kereskedelmi adó csatlakozásáig? Alighanem jó pár hónapot várhatunk az Alkotmánybíróság állásfoglalására, ne adj isten a médiatörvényre, hiszen úgy tűnik, a TV2 és RTL Klub részéről ezek a feltételei a további lépéseknek. Az Antenna Hungária hangzatos nyilatkozata a köztévével való előrehaladott tárgyalásokról a Tanár úr, én készültem kategóriájába tartozik, semmilyen konkrét információt nem ad arról, miért is csúszott el így a csatlakozás.

A HírTV és az ATV fizetős szolgáltatásként lesz elérhető - ma még nem tudjuk, mennyiért és pontosan milyen csomagról lesz szó. Ezúttal nézőként esünk a politikusok alkudozásának áldozatául, hiszen a két fő parlamenti párt a digitális átállásról szóló törvény előtt egyezett meg a két pártcsatorna szerepeltetéséről. A csatornák így persze be is kerültek a programba, csak éppen nem az eredeti szándéknak megfelelően. Mert, hogy fizetősként mindkét csatorna tartalma marginális érdeklődésre számíthat csupán, az nyilvánvaló.


Technikai feltételek

Bár a december elsején, délután meginduló digitális szolgáltatás - igaz, csak két csatornával - az ország területének hatvan százalékán elérhető, a valós felhasználók száma elenyészően kevés. A műsorok vételéhez nem elég a szobaantenna, megfelelő széles sávú tetőantenna, valamint DVB-T MPEG-4 HD dekóder, azaz set-top-box vagy ugyanilyen tunerrel felszerelt tévé szükséges. Hiába vásárolunk azonban megfelelő set-top-boxot, ha a tévénk nem alkalmas a nagy felbontású képminőség közvetítésére, nem fogjuk érezni a minőségi ugrást.

Forrás: MTI

Nem járt jól az sem, aki korábban vásárolt set-top-boxot, hiszen időközben többször változott, milyen típusú készülékek lesznek alkalmasak a digitális műsorfolyam dekódolására. Csak az mpeg-4 tömörítést használó dekóderek felelnek meg a célnak, hiába kaphatók még mpeg-2-es set-top-boxok is. Korábban forgalomba került termékeknél előfordulhat, hogy nincsen bennük kártyahely. Ha a jövőben kódolt adásokat is szeretnénk nézni (ilyen lesz a HírTv és az ATV is), nélkülözhetetlen a CAS7-es kártyaleolvasót tartalmazó készülék.

Nem kell azonban megijedni a technikai varázsszavaktól, a legújabb verzió szerint ugyanis az Antenna Hungária kis mosolygós tévét ábrázoló matricával látja el azokat a készülékeket, melyek minden feltételnek garantáltan megfelelnek. Emellett a Miniszterelnöki Hivatalt vezető, valamint a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter is együttes rendeletben nyugtattak meg minket: ők is matricázni fognak. A különböző hirdetésekben és a kiskereskedelmi forgalomban lévő termékeken is fel kell tüntetni: „A készülék alkalmas a magyarországi földfelszíni, szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére.” A rendelet már most érvényben van, így aki dekódert vásárolna, már kizárólag a matricázott termékeket keresse.

Félő, hogy a digitális átállás is a kínos közjátékba forduló, nagyívű vállalkozások sorára jut. Hogy ne így legyen, az megint csak nem rajtunk múlik, mi, adófizetők csak a számlát álljuk, ami az elkövetkező négy-öt évben nagyságrendileg huszonötmilliárd forintra tehető.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

GReddy, 2009. január 07. - szerda 13:49

Valaki igazán megmondhatá nekem, hogy vajon a set-top box-ok kakaóbiztosak-e? Mert ha nem, akkor még eljöhet egy új, kakaóbiztos szabvány (KAKA-0) amin hőn szeretett népvezérünk oltalmazó karjai alatt tisztelettől ájultan piheghetnénk a digitális éterbe sugárzott "Ez a harc lesz a végső!" -kezdetű ünnepi énekétől. Bármelyik csatornán.. Gúnyolódástól mentesen: Aki nem kellőképpen bejáratott technológiát vásárol (set top igeins ilyen!) és csak az árcetlit figyeli a készüléken, az ne csodálkozzon, ha ő fizeti meg a technológiai tanulópénzt. Kivagyiságból... Egyébként meg hulla felesleges, az analóg jel fogható mindenhol, ahol van szórás. Minek kell digitális? HA a paraszt a tanyán nagyfelbontású HD-tv-t vesz, akkor vesz mellé műhód-vevőt is, az meg alapból digi! Szerintem... De lehet hogy tévedek.

jabor, 2009. január 04. - vasárnap 10:30

Digitális átÁLLÁS. Az elején kezdve: - először is: a stúdiókból kellene minőségi képet továbbítani (van olyan tv amelynek a technikája gyalázatos BP.,más adók pl.axn kopott kópiákat adnak fel.) Ma (2009.01.04. 6.00kor a Duna műsora szaggat, elmászik a hang a képtől. -másodszor: a szolgáltatók nem ellenőrzik a kábel végén, hogy mit lát a fogyasztó. -harmadszor:egy meg nem szervezett technológiát akarnak újdonságként eladni ( a mai kábelszolgáltatók képesek arra is,hogy a jó minőségben fellőtt német adást lerontsák (raszteresen továbbítsák),meg azután ha egy adó lefagy az min egy napig NO SIGNÁL-t sugároz, -negyedszer: a DIGITÁLIS átállás kapcsán csak BP és a Dunántúl kerül szóba.A Dunától keletre lévő ország rész (mint sok mindenben) mostoha gyerek.Itt keleten nagyon örülnék annak ha a három nemzeti rádió főadót zavarmentesen lehetne fogni.Van egy digitális műholdvevőm amely 60cm-es antennával sem kockáz és nem szaggat. Úgy érzem, hogy a műsor felügyelet nem mellőzhető (bár egyes dolgokban elkésett), de a műszaki minimum elvárása sem nagy követelmény 2009-ben.

Alex323, 2008. december 29. - hétfő 19:24

"m1, m2, Duna, Duna Autonómia, ATV, HírTv, Viasat3, Prime", ezek a csatornák a nézettségi lista végén kullognak, a Prime-ról még nem is hallottam. Ki az aki hajlandó többet fizetni havi TV-előfizetési díjként ezekért a csatornákért? Híradót, egyéb Hírműsort felesleges HD-ben sugározni. Spektrum, Animal Planet, Film+, HBO mikorra várható?

dr. Bártfai Imre, 2008. december 28. - vasárnap 18:28

Tegyük hozzá, hogy az MPEG-2 dekóderek elterjedtségük miatt 10000 Ft alatti összegért korlátlanul beszerezhetõk, mivel Európában ez a módi a legelterjedtebb, míg az MPEG-4-et tudó set-top-boxokért 40000-80000 (!!!) Ft-ot is elkérnek a hazai piacon, és a külföldi kínálat is igen szegényes (gyakorlatilag nincs). Valaki megint zsírosra keresi magát az adófizetõk (ill. a tv-nézõk) pénzén. Az az összeesküvés-elméletem, hogy emögött többek között akár a kábelszolgáltatók is meghúzódhatnak, hiszen így masszív konkurenciát iktattak ki...

Matus László, 2008. december 28. - vasárnap 11:08

MINT MINDENNEL EBBEN AZ ORSZÁGBAN, sikerült ismét/állami és fogyasztóvédelmi segítséggel/ átverni a népet!!! FIZESSEN A NÉP!!!

defihu, 2008. december 28. - vasárnap 05:42

"A Duna elvileg HD formátumban fogható, de maradjunk csak az elvileg kifejezésnél, hiszen valódi HD tartalomról még nincs szó." De van szó. Igaz, hogy egyelőre csak néhány műsor megy nagy felbontásban, de ezek száma fokozatosan növekszik. December 26-án láthatták a nézők az "Eszter hagyatéka" c. filmet, ezt már HD-ban adta a Duna Televízió. 29, 30, 31-én délelőtt a "Pirkadat" c., Benedek Elek meséit feldolgozó sorozat szintén HD. Januárban további filmek, magazinműsorok is jönnek így. Nem tudok olyan ígéretről, hogy az első naptól kezdve HD lesz minden. Ez az átállás évekig tartó folyamat és - büdzsétől, felkészültségtől függően - ez jellemző más hasonló tévétársaságra is.

kellemes, 2008. december 28. - vasárnap 05:38

Két probléma van ezzel kapcsolatban: 1./Nem kellene ebből meggazdagodnia annak,aki ilyen készülékeket árul,mellyel lehet ezeket az adásokat nézni/ez sajnos magyar betegség!!!!/ 2./A felsorolt csatornákért semennyit sem érdemes fizetni,hiszen mindegyik pártérdekeket képvisel,a nézőközönség érdekeit egyáltalán nem képviseli,és színvonaltalanak/kivétel talán csak a HIR TV egyes müsorai/!Ez a digitális ellátás valóban TOTÁLIS CSŐD!!!!

Kommentek

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza