Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Karácsonyi édességek

Gräf Szilvia, 2008. december 23. - kedd 16:44
Címkék: ünnep, élelmiszer, vásárlás, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A rohanós háziasszonyoknak mindig van indokuk arra, miért nem készítenek bejglit, vagy mézeskalácsdíszt. Nézzük, miből válogathatunk, ha a klasszikus karácsonyi édességekkel és bolti minőséggel köszöntenénk a karácsonyt!


Klasszikusok

Most hagyjuk mindazt, amiben csak narancs, fahéj vagy méz van, és elsüthető karácsonyra. Csak olyan édességeket veszünk számba, amik szorosan az ünnephez kötődnek: mézeskalács, bejgli, habcsók. Senkit nem hagynak hidegen, hiszen vagy nagyon odavagyunk értük, vagy próbáljuk évente kikerülni őket. Ha lusták és szemfülesek vagyunk, akkor a boltokban minden tipikusan karácsonyi süti könnyen beszerezhető.

A karácsonyi sütögetés legkreatívabb része a mézeskalács-készítés. Már a XVI. századtól, sőt egyesek szerint már a római korban is készültek mézeskalácsok. Divatba a németek hozták - valójában ők az igazi mesterei. Ostyatalpú, Elisenlebkuchen mézeskalácsot a Schlecker Drogériában találtunk, 249 forintért. Kreatív, figurás darabokat pedig a karácsonyi vásárokban aranyáron szerezhetünk be - egy kis figuráért akár ezer forintot is elkérnek. Ha inkább a sarki ABC-nél, maradunk akkor csillaggal és szívecskével kell beérnünk, közel 600-700 forintért.

Forrás: MTI

Fél kilométer hosszú bejgli a Kossuth téren

A másik klasszikus a bejgli, amit megsütni már nem a családi „kreatívdélutánok” szintje. Elkészítésére csak igazi tapasztalt konyhatündérek képesek, akik azt is tudják, mitől nem ragad a galuskatészta. A bejgli elődje - osztrák közbenjárásra - százötven éve hódít itthon. Neve a német ’beugen’ (hajlít) szóból származik. Egy századeleji szakácskönyv szerint a bejgli mindig a ház asszonyának büszkesége, amit a vendégnek megkóstolni kötelesség. A diós töltelék a termékenységet és az egészséget, a mákos pedig a sok pénzt szimbolizálja.

A hazai boltokban 700 és 900 forint között kapható a bejgli, a diós drágább, mint a mákos verzió. Kóstolóink tapasztalata szerint a mákosban a kavics, a diósban pedig a dióhéj előfordulása lehet buktató, úgyhogy a karácsonyi bejgliket célszerű megbízható cukrászdákból beszerezni.

Forrás: MTI

A győri sütőüzem készül a karácsonyra

A habcsók a karácsonyi édességek azon válfaja, ami inkább a díszek, mintsem az ehető finomságok kategóriába sorolható. A száz százalékos cukor-tojásfehérje elegy nagyon elegántos és a mai napig divatos karácsonyi édesség. Otthoni elkészítése gyerekjáték, úgyhogy ezt is felvehető a gyerekkel-való-sütés repertoárjába. A boltokban 300 és 500 forint közötti áron lehet kapni.


Nemzetek karácsonya

Egyes népeknél már jóval 24-e előtt áll a fa, és vannak olyanok, akik egészen januárig húzzák el az ajándékozást. Amint a szokások, úgy a sütemények is eltérőek. Ma már itthon is belekóstolhatunk, hogy min szocializálódnak az olasz vagy a svéd gyerekek.

A karácsonyi édességek nagy ismerői a germán népek. A Weinachtsstollen, vagyis a gyümölcsös-, marcipános- vagy mákoskalács otthona Németország. A kandírozott gyümölcstől a vastag marcipánmasszáig mindent elbír, puha tésztája rumos, vaníliás és tömény. Eredete a XV. Századba nyúlik vissza. Ahhoz, hogy a böjti időben is ehessék a stollent, a németeknek sok követ kellett megmozgatniuk. A vajas és tejes dolgokat ugyanis böjt idején tilos fogyasztani, ám a lelkes nép pápai jóváhagyást szerzett hozzá. A német stollen alakja a kisjézust idézi, a vastag fehér porcukorréteg a tetején pedig a kisded pelenkájának fehér színére utal - csak hogy tovább emeljük a Weinachtsstollen misztikumát. Már itthon is kapható néhány boltban, 600-tól egészen 1400 forintos árig.

Az olasz karácsonyi édesség, a panettone Milánóból jött. Ez a nagyon levegős tésztájú, különleges formájú kalács közel ötszáz éve ismert sütemény. Tésztája harminc centi magas, kandírozott gyümölcsök vannak benne. A sütemény megszületéséről számtalan legenda él. Mindnek főszereplője egy Tonio nevű pékmester, aki elkészítette a legfinomabb falatokkal töltött kalácsot. Így született meg a pane di Tonio, vagyis Tonio kenyere. Itthon nem lepik el a boltokat a panettonek, de ahol van, ott egy félkilós darab ára ezerötszáz forint.

Az is biztos, hogy a Luca napi svéd süteményt nem ismernék annyira sokan, ha az ismert bútoráruház nem vállalta volna fel a svéd gasztronómia népszerűsítését. Luca napján rendezett ünnepségükön beleszagolhatunk, milyen is egy igazi, Luca napi svéd buli. A fiúk beöltöznek csillagfiúnak, a lányok pedig Lucának (gyertyákkal a fejükön) és karácsonyi dalokat énekelnek. A különleges, gyömbérrel ízesített Luca napi süteményből itt kóstolhatunk, majd az áruház saját boltjában meg is vásárolhatjuk, dobozonként 995 forintért. Ha hajt bennünket a kíváncsiság, kipróbálhatjuk a hagyományosan sáfránnyal készülő, tekergős formájú Luca napi svéd sütit is.

márka fajta ár (forint) bolt
Alka Home Cake püspökkernyér csokidarabokkal 450 Auchan
Anker Stollen 500 gr 549 Spar
Bahlsen Pfümlis (szilváspuszedli) 499 Auchan
Bahlsen Mini contessa 100 gr 439 Auchan
Bahlsen Weinachtsstollen marcipános/mákos 1349 Auchan
Bahlsen Lebkuchen Sterne - csillagalakú mézeskalács 449 Schlecker
Bahlsen Lebkuchen Brezeln - perecalakú mézeskalács 449 Schlecker
Bahlsen Knusper Mischun 449 Schlecker
Kinkartz töltött puszedli 200 gr 139 Auchan
Kinkartz puszedli 535 CBA
Kinkartz töltött puszedli 200 gr 229 CBA
Marbello Lebkuchen - mézeskalács ostyán 249 Schlecker
Milka Borkenschokolade (fatörzsek) 729 Auchan
Milka Christenbaum Kugeln 869 Auchan
Panettone 500 gr 1559 Auchan
Pinkvin habcsók (fehér, színes csillagokkal) 499 Spar
Pinkvin habcsók (szines) 299 Spar
Spar puszedli 150 gr 159 Spar
Stieffenhofer Schoko Lebkuchen 879 Auchan
Tüskéshátú beigli diós 849 Spar
Tüskéshátú beigli mákos 799 Spar
Urbán&Urbán vödrös puszedli és egy db mézeskalács 699 Auchan
Urbán&Urbán karácsonyi figura mézeskalácsból 125 gr 599 Auchan
Wewalka beigli diós 699 Spar
Wewalka beigli mákos 799 Spar


Karácsony után

Ha boltban szereznénk be a karácsonyi finomságokat, de a nagy vacsorán döbbenünk rá, hogy penészes a bejgli vagy bogaras a habcsók, akkor a legjobb, ha először a boltosnál teszünk panaszt. Számla ellenében a lejárt szavatosságú áru árát vissza kell adna. Ha dühünkben ennél tovább mennénk, kérhetjük a Vásárlók Könyvét, hétköznapi nevén a panaszkönyvet. Abban az esetben, ha már nagyon fel vagyunk paprikázva, nem árt eltenni az élelmiszert mintának. Az ÁNTSZ bizonyosan hálás lesz érte.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza