Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Könyvet a netről

Szabó Emese, 2008. december 22. - hétfő 10:55
Címkék: vásárlás, internet, reklamáció, kereskedő, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Olvasnivalót interneten keresztül pillanatok alatt be lehet szerezni, megspórolva ezzel az ünnepek alatti könyvesbolti sorban állást, no és persze a vételár öt-húsz százalékát. De vajon milyen feltételekkel vásárolhatunk a virtuális boltokban, és hogyan reklamálhatunk?


A karácsonyi tömeg sokakat elriaszt a klasszikus könyvesboltoktól, és terel az online áruházak felé. Ezt a jelenséget az üzletek többsége már felismerte, és megnyitotta saját, online áruházát, amely kisebb-nagyobb kedvezményekkel ösztönzi vásárlásra a weblapok látogatóit. Az öt-húsz százalékos árengedmény, és a sok esetben garantált egy munkanapos házhozszállítás bizony vonzó, feltéve, hogy a vevő valóban olyan állapotban és határidővel kapja készhez olvasmányát, ahogyan azt jogosan elvárhatja.


Árban jobbak

A vásárlásra fordított idő és a könyvek vételára szempontjából mindenképpen az online boltok a befutók. A Bookline-nál például húsz százalékos az internetes kedvezmény, bár az antikvár könyveket, a tankönyveket, a szakkönyveket, a szótárokat és az idegen nyelvű olvasnivalókat ők is külön árazzák: ezeknél jellemzőbb a tíz százalékos kedvezmény. Idei akciók keretében egyes könyvekre harminc-ötven, sőt akár hatvan-hetven százalékos engedményt is adnak.

Forrás: MTI

Elkerülhetjük a sorban állást

A fizetés mind interneten keresztül, bankkártyával, mind pedig utánvétellel lehetséges, személyes átvételkor pedig készpénzben és kártyával egyaránt ki lehet egyenlíteni a vételárat. Az Alexandra online áruháza jellemzően szintén húszszázaléknyi kedvezményt ad a netes rendelőknek, náluk viszont csak utánvételes fizetésre van lehetőség. Ugyanez a helyzet a Könyvnet webáruházában: a cég szintén húsz százalékos alapkedvezménnyel dolgozik, de egyes köteteket huszonöt-harmincöt százalékos engedménnyel értékesít - a fizetés itt is csak utánvéttel lehetséges.

A Libri online könyvbirodalma már jóval szűkmarkúbb: ők még a törzsvásárlókat is csak tíz-tizenöt százaléknyi engedménnyel örvendeztetik meg, a mezei vevők pedig csak öt százalék kedvezményt kapnak - kivéve persze az akciós köteteket. Bónuszként ugyan ingyenesen kiszállítják a könyvet a boltba - amit egyébként a többi könyváruház is grátisz megtesz, csak éppen természetesnek veszi, így nem is hirdeti. A fizetési feltételek a Librinél is rugalmasak: a számlát bankkártyával, interneten keresztül is ki lehet egyenlíteni, de a futárnak is lehet fizetni, készpénzzel vagy könyvutalvánnyal egyaránt. A könyváruház egy spéci táblázatot is kidolgozott, amely szerint harminc-hetven százalékos kedvezményt is nyújt. Itt azonban elég furcsán számol: a megtakarítások közé számítja ugyanis az ingyenes bolti átvételt, valamint feltételez egy nem éppen olcsó Libri ADSL internet előfizetést, amit ugyancsak megtakarításként tart számon.


Játék az idővel

A legtöbb helyen egy-három munkanapos határidővel vállalják a szállítást, a várható szállítási időt pedig már a honlapon, a könyvek mellett is föltüntetik. A Bookline például egynapos határidőt garantál raktáron lévő könyveire: azaz a délután három óráig megrendelt árut másnap már ki is szállítja. Raktáron lévő könyveket ugyanígy egy munkanap alatt szállít az Alexandra, de náluk elegendő délután ötig leadni a rendelést. Ez azonban nem minden esetben van így: aki például pénteken rendel, csak a következő hét keddjén számíthat a kötetekre.

Forrás: MTI

A szállítási költség nagysága a rendelés értékétől függ: a Bookline-nál kilencezer forint fölött ingyenes, hat- és kilencezer forint között kétszáz forint, három- és hatezer forint között pedig négyszáz forint a szállítási díj. Aki pedig háromezer forintnál olcsóbb kötetet rendel, már borsosabb árat fizet: ilyenkor nyolcszáz forint a szállítási tarifa. A könyveket személyesen is át lehet venni: ez esetben a rendelési határidő két nap, szállítási költség viszont nincs. Az Alexandránál másképp működik a rendszer: náluk tízezer forint fölött ingyenes a kiszállítás, az alatt viszont egységesen ötszázötven forint. A Könyvnet tarifája kicsit magasabb: náluk egységesen nyolcszáznegyven forint a díj, ingyenes szállítás pedig akkor sincs, ha a vevő nagyobb értékben rendel.

A Librinél három darab könyv vagy tízezer forint fölött ingyenes a szállítás, ez alatt pedig egységesen kilencszáz forint. A szállítási határidőt a Libri honlapján is feltüntetik a könyvek mellett: a kézbesítést legjobb esetben egy-két munkanapon belül vállalják, ha viszont a kötet nincs raktáron, már négy-hat napot is várni kell. A cég honlapján az is szerepel, hogy vannak olyan könyvek, amelyek csak korlátozott példányszámban állnak rendelkezésre, így kiszállításuk négy-hat napig is eltart, sőt, az is előfordulhat, hogy a megrendelt könyv már nem kapható, így a rendelést nem tudják teljesíteni.


Adod, kapod

A Libri szállítási gyakorlatára egyébként több panasz is érkezett szerkesztőségünkbe. egy úr éppen a fent említett, korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló könyvekkel járta meg: ő több mint egy hónapot várt a rendelésre, majd fölhívta a céget ahol azt a választ kapta, hogy a kötetek nem kaphatók - erről azonban nem értesítették, és első körben rendelését sem törölték. Egy másik hölgy arról számolt be, hogy a megrendelt könyvet két hét elteltével kapta készhez, megfakult borítóval, piszkosan.

Forrás: MTI
Fölmerül hát a kérdés, hogy mit lehet ilyenkor tenni? Könyvekre is vonatkoznak az internes kereskedelem szabályai, azaz ha az áru nem megfelelő minőségű, vagy a vevő bármi más okból meggondolja magát: a kereskedő az átvételtől számított nyolc munkanapon belül köteles visszavenni a termékét. Az elállás okát a vevőnek pedig még csak meg sem kell indokolnia. A visszavételnek sem lehet semmilyen pluszköltsége, leszámítva persze a postaköltséget, a kereskedőnek pedig haladéktalanul, de legkésőbb harminc napon belül vissza kell térítenie az átutalt összeget. Ha az eladó a készlet kimerülése miatt nem tudja teljesíteni a megrendelést, a kifizetett vételár ugyancsak visszajár. A problémát tehát jelezni kell a boltok felé, és ha ez nem elegendő, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (NFH) is lehet bejelentést tenni. A nem megfelelően működő internetes áruházak így a sokadik bejelentés után nagy valószínűséggel megtanulják kulturáltan kiszolgálni és kezelni vásárlóikat.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Péter Sandor, 2008. december 23. - kedd 14:22

Óriási előny, hogy egy-egy speciális terület könyveit akár válogatásban is megvásárolhatjuk, elkerülve a boltról-boltra való szaladgálást. Van amikor szókaroztató módon hívják fel a figyelmünket a könyvekre : http://www.haztartas.com/hangos_kepeslap/parkapcsolat.html A lényeg az, hogy különböző kiadók, eltérő években megjelent kiadványai is elérhetők az interneten. Kellmes, meghitt karácsonyéjt kívánva! Barátsággal

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza