Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A légkondi esete a közös képviselővel

Dr. Ruszthi Hunor, 2008. december 11. - csütörtök 15:33
Címkék: ingatlan, jog, műszaki cikk, társasház
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jelenleg nem szenvedünk a melegtől, mégis akad, akik ebben a hidegben is azért küzd, hogy a következő nyáron ne kapjon hőgutát. Olvasónknak a légkondi kihelyezésével gyűlt meg a baja, így utánajártunk, jogosan nem hűtheti-e lakását, kedvére.


Olvasónk már vagy öt éve tulajdonosa egy déli fekvésű panellakásnak, amelybe szinte egész nap betűz a nap. Szólt hát a közös képviselőnek, hogy klímát szereltetne be - ám a képviselő szerint erről szó sem lehet, mert engedély kell az hozzá az önkormányzattól. Olvasónk ezt nem így tudja.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

A másik ok, amivel a képviselő a nemleges válaszát indokolta, az volt, hogy a légkondicionáló rontja a látképet, a készüléket pedig nem bírja el a ház elektromos rendszere. Olvasónk ezt nem fogadta el kifogásként, és szakértőt hívott, mire kiderült, hogy a házzal minden rendben, a klíma beszerelését az elektromos hálózat állapota nem akadályozhatja. Ekkor jött a következő kifogás: a panel külső, ablak melletti falára azért sem szabad klímát szereltetni, mert a ház fala osztatlan közös tulajdon, így csakis a lakóközösség beleegyezésével használható. Olvasónk megpróbálta megszerezni a beleegyezést, de a tulajdonosok egy része meg sem jelent a közgyűlésen, hanem meghatalmazást adott a képviselőnek, hogy az döntsön helyettük. A tehetetlen tulajdonos nagyjából ezen a ponton fordult hozzánk, azt kérdezve ügyvédünktől, mit is kell tennie, hogy 2009-re legyen végre klímája.


Szabad tánc

A kérdést az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) 37/2007. (XII. 13.) számú rendeletének építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 1. számú melléklete szabályozza. Ez a jogszabály sorolja fel az építési engedély, bejelentési kötelezettség, valamint az ezek nélkül végezhető építési tevékenységek körét.

Ennek megfelelően a klíma-, valamint a szerelt égéstermék-elvezető és ezek szerelvényei nem esnek az építési engedély vagy bejelentési kötelezettség alá tartozó építési tevékenységek közé. Ugyanebbe a kategóriába tartozik egyébként a napenergia-kollektor és a villámhárító-berendezés is, amelyek elhelyezéséhez jelenleg szintén nem szükséges sem építési engedély, sem bejelentési kötelezettség. A rendeletből tehát egyértelműen kitűnik, hogy külön építési engedély vagy bejelentési kötelezettség nem szükséges a klímaberendezés kültéri egységének felszereléséhez.


Közös ló

"Önkormányzati" engedély - építési engedély - tehát nem szükséges, más probléma viszont akad. Ez pedig az, hogy a klímaberendezés kültéri egysége jellemzően a ház homlokzatára kerül, ami a törvény értelmében a társasház közös tulajdonát képezi. A tulajdonosok persze nem minden esetben szólhatnak bele abba, hogy mi kerüljön a homlokzatra: ha ugyanis a tulajdonostárs rendelkezik saját tulajdonú, saját lakáshoz tartozó erkéllyel vagy kilépővel, és ennek területén elfér a kültéri egység, úgy annak felszereléséhez nem szükséges a tulajdonostársak hozzájárulása. Ennek oka egyszerűen az, hogy ez esetben a klíma kültéri egysége a külön tulajdonhoz tartozó részre kerül, nem pedig a közös homlokzatra.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Lakótelep, társasház - nehéz keresztülvinni a szándékot

Ha viszont a tulajdonos nem rendelkezik sem saját erkéllyel, sem saját kilépővel, úgy a közös tulajdonban álló épületrész használatáról a törvény értemében már valóban a társasház közgyűlése jogosult dönteni - még akkor is, ha a gyakorlatban - jogellenesen - sok házban hozzájárulás nélkül szerelik fel a klímát.


Kinek inge

Fontos tudni, hogy a közgyűlés határozatképessége nem a tulajdonostársak számához, hanem a tulajdoni hányadok arányához igazodik - az egyes lakásokhoz tartozó tulajdoni hányadot az alapító okirat, illetve ennek alapján a lakás tulajdoni lapja tartalmazza. Ha valamelyik tulajdonostársat meghatalmazott képviseli, arra a meghatalmazás általános szabályai érvényesülnek, tehát saját kézzel írt meghatalmazás, vagy géppel írt és két tanú előtt aláírt meghatalmazás fogadható csak el.

Ha a lakásnak több tulajdonosa van, valamennyi tulajdonostársnak meg kell hatalmaznia az őt képviselő személyt, e nélkül csak a meghatalmazó tulajdonostárs részének képviselője lehet a meghatalmazott - ez fontos szempont a határozatképesség számításánál. A határozatképességhez az összes tulajdoni hányad legalább felének részvétele, valamint a kérdéses ügyben a tulajdonostársak egyszerű többségének egyetértése szükséges.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Ha a közgyűlés határozatképtelen, megismételt közgyűlést kell tartani az ismételt meghívóban szereplő időpontban, melyre nem érvényesül a fenti határozatképességi mérték, azaz elegendő kevesebb tulajdonostárs jelenléte is - ha tehát a tulajdonosok szabályos meghatalmazást adtak, és a közgyűlés is szabályos volt, elviekben megvétózható a klíma kihelyezése. A valósághoz azonban hozzátartozik, hogy az a közgyűlési határozat, amely jogszabályt, az alapító okiratot, a szervezeti-működési szabályzat rendelkezését sérti, vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár - jelen esetben könnyen bizonyítható ennek fennállása -, úgy bármely tulajdonostárs bírósághoz fordulhat a határozat érvénytelenségének megállapítása iránt a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül.

Dr. Ruszthi Hunor
Szikora és Ruszthi Ügyvédi Iroda
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Judit, 2018. május 29. - kedd 11:41

Tisztelt Dr. Ruszthi Hunor! Érdeklődnék, hogy mi a helyzet akkor, ha a társasház olyan döntést fogadott el a közgyűlésen, hogy lehet felszerelni klímát, ha - csendes - ha meg van oldva a kondenzvíz elvezetése - ha a két szomszédos lakó (jobb, bal oldali) beleegyezik. Én ezt az utolsót problémásnak tartom. A klímához való jogom, amit a társasház engedélyez attól függ, hogy mennyire jó fej a szomszédom? ilyen lehetséges? Tehát a bal oldali szomszédomnak lehet mert én beleegyezem, de nekem nem, mert a jobb oldali szomszédom nem egyezik bele? Köszönettel várom szíves visszajelzését, üdvözlettel, Judit

Judit, 2018. május 29. - kedd 11:41

Tisztelt Dr. Ruszthi Hunor! Érdeklődnék, hogy mi a helyzet akkor, ha a társasház olyan döntést fogadott el a közgyűlésen, hogy lehet felszerelni klímát, ha - csendes - ha meg van oldva a kondenzvíz elvezetése - ha a két szomszédos lakó (jobb, bal oldali) beleegyezik. Én ezt az utolsót problémásnak tartom. A klímához való jogom, amit a társasház engedélyez attól függ, hogy mennyire jó fej a szomszédom? ilyen lehetséges? Tehát a bal oldali szomszédomnak lehet mert én beleegyezem, de nekem nem, mert a jobb oldali szomszédom nem egyezik bele? Köszönettel várom szíves visszajelzését, üdvözlettel, Judit

Bokányi Lászlóné, 2016. augusztus 08. - hétfő 10:47

Környezetvédelmi területen, szabad felszerelni klíma kültéri egységet?Társasházról van szó! Köszönöm

Lengyel, 2016. augusztus 02. - kedd 06:59

A rendeletek és jogszabályok valamilyen prioritással rendelkeznek. A társasházi SZMSZ nem lehet antagonisztikus ellentétben egy törvénnyel, azt azzal összhangban kell elkészíteni. Ha ez meg van, akkor a törvény szerint kell eljárni, és bejelentés nélkül lehet a kültéri egységet elhelyezni. Ha azonban az zajos, morog, rezeg, akkor megvalósítja az indokolatlan zajkeltés; csendháborítás fogalmát, és meg kell javíttatni, vagy le kell szereltetni. Ilyen egyszerű ez az ügy.

Thubiso, 2014. május 28. - szerda 11:47

2014-ben mi a helyzet? Itt a globális felmelegedés. Mi van azokkal akik földszinten vannak. Ott meghatározott, hogy milyen magasra kell tenni a kültéri egységet. De ott már neki nincs fala. Akkor az az iroda ne tudjon működni? Munkahely is fontos. A külső egység felé szerelt hangterelő jó megoldás:

Matus László, 2012. november 12. - hétfő 14:49

Kedves Kalmani! Ez -szerintem- egy oda-vissza dolog. Ha valami közös akkor az enyém is. Márpedig az a falrész ami az én lakásomat takarja az még inkább az enyém mint másé. Ugyan ez dettó a parkolás. Az ország az ott élő állampolgároké.Akkor - mivel az enyém is- miért fizessek parkolási díjat? Vagy a földben lévő ásványkincs .......stb.

Kalmani, 2012. november 11. - vasárnap 14:34

Nem értem néhány hozzászólót. A külső fal minden társasházban közös tulajdon, ezért engedély van szükség ahhoz, hogy klímaberendezést szereljek fel. A közös képviselőnek nem az a feladata, hogy havat takarítson. Vannak szabályok, törvények, amiket be kell tartani, akkor is , ha nekünk ez az érdekeinkel ellenkezik.

rendi, 2012. július 08. - vasárnap 14:57

Tisztelt Ügyvéd úr! Milyen lehetőség van arra, ha az erkélyre kitett légkondi kültéri egység hangos? 60-62dB. Az erkélyeinket elválasztó műanyag falhoz került egy nagy teljesítményű egység és éjjel nappal zúg és morog. Személyes megkeresés történt 2 hete. Ígéretet kaptam, hogy szerelővel megnézetik, de nem történt semmi. Mit tehetnék a békés megoldás érdekében? Köszönöm!

panelos, 2012. július 03. - kedd 11:30

Babos Enikő! Nem kell irigykedni! foglakozz a saját dolgaiddal. Tipikus magyar mentalitás...

Babos Enikő, 2012. június 26. - kedd 19:39

Szeretnék érdeklődni hogy egy most költöző lakó kirakta a tetőre a klimát engedélyt nem kért 12 lakásos társasházban.Mit lehet tenni?


1 2

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza