Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ingyen zene: még élvezhetjük

Tossenberger Tamás, 2008. december 08. - hétfő 17:55
Címkék: szolgáltató, ellenőrzés, internet
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nyugaton az egyre szigorodó szabályozás miatt csökken az illegálisan zenét letöltők száma. Itthon egyelőre kevésbé kell tartanunk az ingyen töltögetés következményeitől.


Magyarországon, - csakúgy, mint világszerte - milliárdos nagyságrendű a lemezipari cégek és a zenészek éves bevételkiesése, köszönhetően az ingyenes és illegális letöltéseknek. Külföldön a fogyasztók is egyre inkább felismerik a kalózkodás kockázatait: egyrészt a lehetséges jogi következményektől, másrészt gépük vírusokkal és kémprogramokkal való megfertőződésétől tartanak. A magyar joggyakorlat egyelőre nem tart lépést a zeneipari apokalipszistől rettegő országokkal.


Forrás: photos.com
 
Mi szabályozza a letöltést?


A letöltéseket jogilag a szerzői jogi törvény szabályozza. Ennek alapján itthon a magáncélú zeneletöltés egyelőre nem illegális. Nem úgy a feltöltés, ami viszont egyértelműen törvénytelen, akkor is, ha a letöltő program tudtunkon kívül automatikusan mások számára is elérhetővé teszi a zenei tartalmat. A nem magáncélú (tehát, ha a letöltött anyagot sokszorosítjuk és eladjuk) illegális letöltés nálunk is tilos és büntetendő. Külföldön sok helyen tilos és büntetik a magáncélú letöltést is, az USA-ban nem ritkák a kártérítési perek sem. Nálunk a szakemberek akkor látnak esélyt a korlátozásra és szankciók bevezetésére, ha már itthon is lesznek olyan bőséges kínálattal rendelkező, legális zeneáruházak, amik a mai illegális letöltések legális alternatívái lehetnek.

A hazai lemezboltok lassan teljesen elfogynak, a nagyobb áruházak kínálata is csupán a minimumra szorítkozik. Ma az ingyenes lehetőségeken kívül már a kényelmesebb szolgáltatásokat nyújtó webshopok is veszélyt jelentenek (ezt ismerte fel a Tesco Nagy-Britanniában, lett is Tesco online zeneáruház).


Mik a lehetőségek?

Magáncélra, ingyen P2P (peer-to-peer) alapú fájlcserélőkkel (pl. Bit Comet, eDonkey2000, eMule, Ares,DC++) tölthetünk le. A fájlcserélők nagy előnye az ingyenesség, hátrányuk viszont, hogy többségük kémprogramot, vagy kémkedő toolbart (eszköztár) is terjeszt.

Fizethetünk virtuális zeneáruháznak (itthon pl. track.hu, dalok.hu, songo.hu). Ebben az esetben előny, hogy vannak stílusonkénti toplisták és újdonságajánlók, illetve bele is hallgathatunk a zenékbe. Manapság (a Radiohead boomja után) egyre elterjedtebb, hogy az előadók maguk is letölthetővé teszik friss albumaikat saját honlapjukon. Ez esetben hozzájuthatunk ingyen is, de el is dönthetjük, mennyit áldozunk a zenéért.

Forrás: MTI

Radiohead a Szigeten, 2006-ban

Interneten keresztül hagyományos lemezboltból is rendelhetünk. Ha netes CD-boltból rendeljük meg a kívánt lemezt, azonos jogok illetnek meg minket, mint a hagyományos vásárlás esetén. Az ingyenes lehetőségek tudatában talán kissé meglepő, hogy online vásárlás során (főleg az ünnepek közeledtével) a CD-k és DVD-k a legkelendőbb termékek. Az elállási jog értelmében ezeket a termékeket is visszaküldhetjük az eladónak, ha nyolc napon belül meggondolnánk magunkat. Ezzel a jogunkkal csak akkor élhetünk, ha még nem csomagoltuk ki a megvásárolt lemezt.


Forrás: photos.com

Mire figyeljünk?

Jó pár dolgot érdemes szem előtt tartani, ha internetes vásárlásra adjuk a fejünket, legyen szó bármilyen letöltési vagy vásárlási formáról. Az adott honlapon szerepeljen a szolgáltató neve, címe, cégjegyzékszáma és egyéb elérhetőségei.

Fontos, hogy az oldal rendelkezzen Adatvédelmi Biztosi Engedéllyel is. Szükséges, hogy a cég adószámát is feltüntesse. Győződjünk meg róla, hogy uniós tagállamban van-e a székhelye, a kivitelezés pedig a portál komoly voltáról árulkodhat.


Figyeljük, hogy van-e megállapodás valamilyen közös jogi érdekvédelmi szervvel; Magyarországon ez az Artisjus, vagy az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda). Az ingyenes tárhely szolgáltatókat (pl. tar. hu, vagy freeweb.hu végződésű domain nevekkel) lehetőleg kerüljük.

A fenti előírások ellenőrzéséhez, nyugodtan hívjuk segítségül Howard baglyot, aki az Európai Fogyasztói Központ (EKF) által kidolgozott internetes ellenőrző rendszer révén siet az interneten vásárlók segítségére. Az ingyenesen igénybe vehető adatbázis (www.ekf.hu) lényege, hogy ellenőrzi a honlapot, amelyen vásárolni szeretnénk (lásd korábbi írásunkat). Ha az előírások nem teljesülnek, nem tanácsos üzletelni, hiszen előfordulhat, hogy csak az adatainkat és a pénzünket akarják kicsalni tőlünk. A másik lehetséges veszély a hackerek támadása, ám szerencsére itthon kevés igazán jól képzett akad közöttük. Az illegális oldalak könnyen terjeszthetnek vírusokat, vagy egyéb rosszindulatú programokat is, kihasználva a felhasználók hiszékenységét és tájékozatlanságát. A spamben érkező ajánlatoktól eleve óvakodjunk.

Forrás: photos.com

Milyen formátumban?

A legális letöltő oldalakon érdemes ellenőrizni, hogy a zene általunk lejátszható formátumban kapható-e. Messze nem mindenhol kapjuk ugyanis a legelterjedtebb MP3 formátumot, ugyanis az nem rendelkezik a szerzői és előadói jogok védelmét biztosító védelmi mechanizmussal. A legális oldalak általában a sokak szerint jobb (bár a vélemények megoszlanak), audió minőséget biztosító és kevesebb helyet foglaló WMA formátumban kínálják a zenéket. Előfordulhat, hogy vannak a használatra vonatkozó korlátozások, például hogy egy adott zeneszám csak bizonyos ideig játszható le, nem írható CD-re, illetve a formátum csak bizonyos lejátszóval olvasható. A már magyarul is elérhető, amerikai iTunes legális zeneáruház kizárólag Apple lejátszóval működőképes. A legális letöltésnél a zeneszámokkal együtt egy licenckulcsot is kapunk. Ezt a számokkal együtt több példányban is mentsük, mert ha esetleg probléma adódik, vagy törlődik az eredeti letöltés, a másolatok megmenthetnek bennünket a ráfizetéstől.

Sajnálatos módon a magyarok kedvezőtlen elbírálásban részesülnek az internetes vásárlás nemzetközi megítélésekor, és ez a zeneletöltésre is érvényes. Előfordulhat, hogy nem minden ország zeneboltja szolgál ki magyar ügyfeleket. Ebben szerepe van a Postának is, ugyanis nem ritka, hogy éppen a postán akadnak el a vevők csomagjai, amiért aztán a megrendelő az adott országbeli céget, ők pedig a Postát vonják felelősségre.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

kéri évi, 2010. február 10. - szerda 19:35

Szerintem több pop zene kelen pl:.lady gaga,inna ,david gaetta

Value User, 2009. január 06. - kedd 05:19

Az itthoni online áruházak egy kalap szamócát sem érnek. WMA formátum...persze, megint Microsoft... Ha FLAC formátumban /gyakorlatilag veszteségmentes/ adnák, persze nem lehetne védetté tenni. Ha pedig mp3 a formátum, akkor 128-as bitrátával jön, jó fülű embernek ez max. mp3 játszóba való, otthoni zenehallgatásra alkalmatlan.

Remil, 2008. december 08. - hétfő 22:35

Elsö körben (ahogy arra nemrég példa is volt, bár messze nem akkora felhajtással, mint anno a DC++ esetében) az évek ota virágzo sms-web-et kell a tisztelt jogvédőknek megszüntettetni, mert ott valos pénzmozgás van, míg eDonkey, stb. hálozatokon nem jellemzö, hogy pénzt kérnek a letöltésért. Online lemezboltokról: mp3/wma, és hasonló veszteséges tömörítésű eljárással kínált hanganyagért legalább annyira pofátlanság pénzt kérni, mint teleszart alsógatyát visszacsomagolva a polcra helyezni. Itt megjegyezném, hogy a wma CSAK digitális zene (értsd: szintetikus hangkeltés) esetén tud esetleg jobb minöséget azonos bitrátájú mp3-nál. A nyilt forrású ogg-vorbis egyébként mindkettöt lepipálja. A zene és filmipar jogvédői nem fogják tudni kedvükre nevelni a népet. fogyasztókból élnek, akik saját, és nem a jogvédők kedve szerint akarják fogyasztani a terméket. Kiigazitás: "A másik lehetséges veszély a hackerek támadása" - szezon-fazon, ez fogalombeli paradoxon. Aki támad az cracker. Gonosz és rosszindulatú. a hacker hibát keres és joindulatuún felhívja rá a figyelmet, bár lassan ezt a nemes gesztust is mindenhol büntetik.

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza