Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mire jogosult az üzemeltető?

dr. Kardos Gyöngyi, 2008. december 05. - péntek 16:22
Címkék: ingatlan, jog, törvény, reklamáció, szolgáltató, társasház, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A társasházi ügyintézésekkel kapcsolatban gyakran hallunk vitatható jogszerűségű intézkedésekről. Sok esetben a jogszerűtlenség oka nem szándékosság, csupán az, hogy sem a közös képviselő, sem a lakók nem voltak tisztában a társasház működésével, illetve a társasházra vonatkozó jogi szabályozással.


A jogalkotó a helyzetet azzal próbálta rendezni, hogy az üzletszerűen végzett társasház-kezelői, illetőleg az üzletszerűen végzett ingatlankezelői tevékenység folytatásához szakképesítés megszerzését írta elő.

Forrás: Photos.com
Olvasónk kérdése szakértőnkhöz:

"Új társasházba költöztem Budapesten. Az adásvételi szerződésben szerepel, hogy az épület üzemeltetését az eladó által kijelölt vállalkozó végzi. Most önhatalmúlag kitalálták hogy a kábeltévét ők fogják kizárólag szolgáltatni, más szolgáltatót nem engednek be. Két hónapja csak hazudoznak mikorra fognak szolgáltatni. Ráadásul szerintem az üzemeltetés nem azonos a szolgáltatással, hiába hivatkoznak rá. Van joguk erre, vagy - mint tulajdonost - nem korlátozhatnak hogy kitől kérem a szolgáltatást?"

Az olvasónk levelében említett esetben azonban a társasház üzemeltetője feltehetően nem véletlenül „próbál” vitatható módon, kötelező érvényű előírásokat alkotni.


A társasházakról szóló, 2003. évi CXXXIII. törvény kimondja, hogy a társasház a tulajdonostársak közössége, az általa viselt név alatt feladata az épület(ek) fenntartása és a közös tulajdonnal kapcsolatos üzemeltetési ügyek intézése.

A jogszabály értelmező rendelkezései között találjuk a fenntartás fogalmát is. A törvény értelmében fenntartásnak minősül az üzemeltetés, a karbantartás és a felújítás. Megállapítható, hogy a fenntartáson belül értelmezhető az üzemeltetés, mely a közös tulajdon rendeltetésszerű használatához folyamatosan szükséges szolgáltatások ellátását jelenti. Így a jogalkotó a közüzemi szolgáltatások díjának kifizetését, a központi berendezések üzemben tartói feladatainak ellátását, szükség esetén gondnoki, házfelügyelői, házmesteri szolgáltatások megszervezését, az intézőbizottság rendszeresítése esetén működésének biztosítását érti az üzemeltetés fogalma alatt.

Forrás: photos.com
Az idézett rendelkezésekből egyértelműen megállapítható, hogy a társasház-üzemeltetői feladat kizárólag a közös tulajdon rendeltetésszerű használatához kapcsolódik. A külön tulajdonhoz kapcsolódó tulajdonosi jogosítványokat (birtoklás, használat, hasznok szedése, rendelkezés) nem befolyásolja. A társasházakról szóló törvény 16. § -a kimondja, hogy a tulajdonostársat külön tulajdona tekintetében megilleti a birtoklás, a használat, a hasznok szedése és a rendelkezés joga; a tulajdonostárs e jogait azonban nem gyakorolhatja a többi tulajdonostárs joga és törvényes érdeke sérelmével. Mindenkinek joga van szabadon megválasztani, hogy a külön tulajdona vonatkozásában kivel köt szerződést. Az elektronikus hírközlésről szóló, 2003. évi C. törvény célként és alapelvként jelöli meg a fogyasztók érdekeinek védelmét. Különösen annak biztosítását, hogy a fogyasztók az elektronikus hírközlő hálózatok, elektronikus hírközlési szolgáltatók (a továbbiakban: szolgáltatók), illetve szolgáltatások között szabadon választhassanak, és dönthessenek arról, hogy melyik hálózatot, szolgáltatót, illetve szolgáltatást kívánják igénybe venni.

A jogszabályokban meghatározott feltételek fennállása esetén bármely természetes, illetőleg jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jogosult elektronikus hírközlő hálózatot üzemeltetni, valamint a külön jogszabályban meghatározott feltételek teljesítése esetén elektronikus hírközlő hálózaton szolgáltatást nyújtani. Tehát az elektronikus hírközlési szolgáltatás piacán nincs monopólium. A fentiekből megállapítható, hogy a fogyasztó szabadon dönthet arról, mely szolgáltatóval kíván szerződést kötni. Természetesen a döntésnél fontos szempont, hogy mely szolgáltatónak van kiépített hálózata (kábeltelevízió esetén) azon a helyen, ahová meg kívánjuk rendelni a szolgáltatást.

Forrás: photos.com
 
Természetes, hogy a hálózat kiépítésének díja van, azonban általában ezt a szolgáltatók vagy már eleve beépítik az árakba, vagy a fogyasztónak a rendszerhez való csatlakozáskor egyszeri „csatlakozási díjat” kell fizetnie, és azt követően már „csak” a szolgáltatás szerződés szerinti díját kell fizetni. A csatlakozási díj összegét jogszabály nem szabályozza, azt a szolgáltató maga határozza meg azzal, hogy az általa nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatások díjainak kialakításakor figyelemmel kell lennie az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokra. A szabályok betartását a felügyeleti hatóság jogosult figyelemmel kísérni és a szükséges, törvény által engedélyezett intézkedéseket megtenni.

dr. Kardos Gyöngyi
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza