Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hogyan vásároljunk használt lakást?

Simon Tamás, 2008. december 05. - péntek 18:55
Címkék: ingatlan, vásárlás, ügyintézés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Új vagy használt? Alapvető kérdés, ha úgy döntünk, megérett az idő berendezni saját otthonunkat, vagy lecserélni „kinőtt” lakásunkat. Ha végül egy használt lakás mellett tesszük le voksunkat, úgy érdemes körüljárni, milyen tippek, trükkök, buktatók kísérhetik a kiszemelt ingatlan megvásárlását.


Álmaink otthona

A minden igénynek megfelelő, tökéletes otthon kiválasztása nem könnyű feladat. Gyakran csak az éppen aktuális látványra hagyatkozva kanyarítjuk aláírásunkat a lakásvételi szándéknyilatkozatra, s csak a beköltözés után szembesülünk a lakás különböző hibáival. Éppen ezért az ingatlan kiválasztása és megvásárlása során érdemes alaposan szemügyre venni az ingatlant, szakértő segítségét kérni, de legalább is mérlegelni az alábbi szempontokat:

-az ingatlan elhelyezkedése (jól megközelíthető legyen tömegközlekedéssel, bevásárlási lehetőség, egészségügyi szolgáltatás, oktatási intézmények közelsége, zöldövezet stb.)
-az ingatlan külső állapota (feltűnő hibák láthatók-e, mint például vakolatomlás, külső szigetelés hibája)
-az ingatlan fekvése (a déli fekvésű nyáron meleg, az északi tájolású pedig télen hideg)
-az ingatlan gépészeti állapota (fűtés fajtája, állapota, költsége, a villany illetve vízvezetékek állapota, burkolatok minősége, falak állapota, nyílászárók minősége)
-az ingatlan rezsiköltségei (mekkora a közös költség, mit foglal magában, egyéb kiadások)

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Ingatlan választásánál nemcsak a megközelíthetőség és az ár a mérvadó!Legyünk körültekintőek!

A használt lakás vagy ház állapotának felmérését követően is akadhatnak kételyek, például az ingatlan papírjaival kapcsolatosan. A tulajdoni lap, helyszínrajz, építési tervek megtekintése nélkül semmiképpen ne fogjunk bele a szerződés megfogalmazásába. Fontos, az ingatlan per-és tehermentessége, valós állapota a tervrajzoknak megfelelő legyen, különben a későbbiek folyamán komoly büntetésekre számíthatunk. Ha a „helyszíni szemle” során mindent rendben találunk, úgy hívhatjuk az ügyvédet, aki elkészíti az adásvételi szerződést.


A jó ügyvéd elengedhetetlen

A sikeres lakásvásárlás záloga az ügyvéd. Éppen ezért érdemes az általunk legjobban ismert ügyvéddel elkészíttetni az adásvételi szerződést. Az ügyvédi költséget mindig a vevő állja, ez a kialkudott vételár fél-kettő százaléka. Ha nincs ügyvédismerősünk, nyugodtan kérjünk ajánlatot néhány ügyvédi irodától. Mivel rengetegen vannak a piacon, örülnek egy-egy megbízásnak.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Ügyvéd nélkül nem megy...

Az ügyvéd feladata elkészíteni a szerződés tervezetét, amit ha az eladó elfogad, nincs további akadálya az adásvételi szerződés aláírásának. Az itt elérhető mintaszerződésben is jól látható, milyen pontossággal és részletesen kell abban szerepelnie az adás-vételt érintő eljárásnak.


Szerződéssel a hónunk alatt

Az adásvételi szerződés aláírása során tíz százalék foglalót szoktak kérni, a vételár teljes kiegyenlítésre pedig az előzetesen kialkudott és szerződésben foglalt opciók az irányadóak. Ilyenkor kell kifizetni az ügyvéd honoráriumát is, majd irány a földhivatal! A földhivatalban az általunk megbízott ügyvéd érkezteti a lakásvásárlási szerződést, ennek díja hatezer forint. Ha az ingatlan megvételéhez banki kölcsönre is szükség van, úgy a szerződés egy érkeztetett példányát a banknak is be kell mutatni.

Forrás: MTI

Földhivatal - többször is meg kell látogatni

Ha a földhivatali bejegyzés során már széljegyre kerültünk, úgy a még birtokban lévő, korábbi tulajdonos beleegyezésünk nélkül nem adhatja el másnak a lakást. Az eladó egyébként a vételár teljes kiegyenlítéséig fenntartja tulajdonjogát.


Végre tulajdonosok lettünk!

Az ingatlant a teljes vételár kiegyenlítését követően vehetjük birtokba. Ehhez is érdemes ügyvédet igénybe venni, hogy a fennmaradó vételár átadása a szerződésben rögzített módon történjen. Az összeg rendezését követően már csak egy dolgunk marad: a közművek pontos leolvasása, illetve a számlák kiegyenlítése a kulcsátvétel napjáig, ami szintén az eladó feladata. Ezek átíratását követően pedig élvezhetjük az új otthon nyújtotta kényelmet, feltéve, hogy nem a beköltözés után szembesülünk a lakás néhány hibájával.


Vizesedő falak, rossz szigetelés - mégsem ez álmaink otthona!

Használt lakás vásárlása esetén alapvető, hogy a lakás megtekintésekor mindenre alaposan figyeljünk oda. Álláspontunkat az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) munkatársa, Eitmann Norbert is osztja. Szerinte használt lakás vásárlása során a legtöbb visszaélésre az emberek tájékozatlansága ad okot. Mivel nem kellő körültekintéssel veszik szemügyre a kiszemelt lakást, csak később szembesülnek az ingatlanban felmerülő gépészeti problémákkal. A panaszok többsége - teszi hozzá az OFE munkatársa - viszont abból adódik, hogy közüzemi vagy egyéb tartozások maradtak fenn, amiről a vevőt nem tájékoztatták, s amiket az eladás alkalmával nem rendeztek.


„Hibás teljesítés” - megoldás a Ptk.

Mielőtt végleg beletörődnénk lakásunk későn felismert hibáiba, érdemes néhány pillantást vetni a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) vonatkozó iránymutatásaira. A törvény betűje szerint ha az épületnek olyan hibája van, ami meghaladja a szokásos elhasználódás fokát, akkor az eladó ezért szavatossággal tartozik. Ha tehát az eladó tudott arról, hogy a szobák fala vizesedik, s ennek oka nem az ingatlan életkora, hanem a szigetelés elégtelensége, akkor az eladó szavatossággal tartozik. A szavatossági idő a teljesítéstől számított hat hónap. Ha a hiba csak a hat hónapos határidő után jelentkezik, akkor a hiba felismerését követően még három hónapon keresztül érvényesíthetjük jogainkat.
 

1.  Hogyan vásároljunk használt lakást?
2.  Szerződésminta

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

Kvithyll Frank, 2018. december 10.

Ön bármilyen pénzügyi nehézségben van? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Kvithyll Finance and...

Karácsonyi segítség

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés