Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hányszor fizessünk az áramhálózatért?

Katalin, 2008. december 04. - csütörtök 15:05
Címkék: áram, szolgáltató, szerződés, reklamáció, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ÉMÁSZ, mint áramszolgáltató a teljes piacnyitásra hivatkozva újabb szerződést (hálózathasználati szerződés) kíván kötni, a külön üzemelő ÉMÁSZ Hálózati Kft által működtetett hálózatra. Vagyis: használom a hálózatot és ezért persze fizessek majd egyszer külön - mert szerződésben majd ezt vállalom - és fizessek az áramért másnak, mert ugye a már kiépített és általam a díjakban már korábban megfizetett hálózaton áramot használok fel.


Forrás: MTI

Azt a hálózatot, amelyet sok évtized alatt abból a díjból hoztak létre, amit többek közt én is fizettem, most átadták egy Kft-nek. Nem lehettem tulajdonosa, de finanszírozója igen, s most eladják vagy csak átadják másnak, és még én kössek azért szerződést, amit én fizettem ki, s aminek fenntartásáért is rendszeresen fizettem.

Egyszerűen káosz az egész, mindezt kihasználva közvetve minket, mint fizetős fogyasztókat teljes mértékben kiszolgáltatottá akarnak tenni. Nem csak kiszolgáltatottá de kizsigerelhetővé is. Mert amíg minden szolgáltatás különbözően, különböző indokokra hivatkozva rendezi a fogyasztói árakat, addig nálunk csak és kizárólag emeléssel. Majd felvetődik a kérdés, hogy kapok-e áramot azon a hálózaton, amit fizetnem kell? És lesz-e rendesen működő hálózat ahhoz, hogy az áramot tudjam is min vételezni? Az, hogy mindent ízekre szednek, pedig egymástól elválaszthatatlanok volnának - hisz külön értelme sincs- csak azt eredményezi, hogy:


1. Emelkednek az árak.
2. Kitalálják külön-külön az egyéb felszámítható mindenféle plusz tételt, így halmozottan már ügyvteli, fenntartási, rendelkezésre állási díjat is fizetni kell.
3. Bizonytalanná válik, hogy folyamatosan a megfelelő minőségben és menyiségben jutunk az áramhoz.
4. Külön-külön újabb piaci manőverek- adásvételek - tárgya lehet az áram és a hálózat, aminek újabb következményei várhatók. Az élet bebizonyította, hogy nem a fogyasztók érdekében.
5. Hiba esetén a fogyasztó szaladgálhat ide-oda, felelőst nem talál, ebből díjcsökkentés nem várható, mert mindíg másra mutogatnak.
6. Ha csődöt jelent, lehetetlen helyzetbe kerül az egyik, attól dől az egész szolgáltatás,
7. ha összeomolhatna akár az egyik is, az olcsón megvásárolhatóvá tenné a céget, s ez megint a spekulánsoknak kedvez.
8. A szabadverseny a fogyasztóknak kellene kedvezzen, ezzel szemben azt érzem, hogy újra és újra becsapnak és kihasználnak.
9. Vagyonként igazából csak a hálózat fogható fel, hisz az áram csak egy adott pillanatban vételezhető, s ha nincs, akkor is ott van a kiépített hálózat. Ezt a hálózatot mi fogyasztók fizettük meg. Akár díjban, akár a költségvetésből. Eladták és továbbadják, és minket fogyasztókat, a létrehozásáért fizetőket most is kész tények elé állítanak, anélkül, hogy a ránk vonatkozó következményeit részletesen ismertetnék.

Hab a tortán, hogy mindehhez a saját ingatlanom - ahol a vételezés történik - tulajdoni lapjának máslatát is kérik. Kérdem én: kinek érdeke, hogy az ingatlanok tulajdonosi szerkezetét egy adatbázissá alakítsa? És a többi szolgáltató miért nem kéri?

Kérem azokat, akik ebben okosabban gondolkodnak, segítsenek eligazodni! Jelzem, hogy az ÉMÁSZ Hálózati Kft levelét értem, de az abban foglatakkal s az eljárással szemben rengeteg kételyem keletkezett.

Épp ezért ez nem a jelenlegi áramszolgáltatással szembeni kifogás, panasz.

Katalin
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kovács Katalin, 2009. július 21. - kedd 12:43

A lap üzemeltetője választ ígért - amit azóta sem tett meg - azok után, ha az általuk kért ügyvédi vélemény megszületik a témaindítóval kapcsolatban. Azóta az történt, hogy az ÉMÁSZ eláhatott az eredeti ötletétől (tulajdoni lap másolatát már nem kéri a fogyasztóktól), de azért a szerződéstől külön az ÉMÁSZ Hálózati Kft-vel, arról nem. Amire legfőképp vártam véleményt, az az, hogy kié ill. kié volt? A fogyasztók a hálózat minden fejlesztését, bővítését megfizetve semmire nem tarthatnak igényt, valakik azonban - hipp-hopp liberalizáció van, vigyük amit lehet, bárkié is - akár tulajdont, akár használati jogot- ezt sem tudni- szerzett a hálózat felett. Magyarul semmihez semmi közünk. Lényegében erről szól minden a rendszerváltás óta. És hab a tortán, hogy minden áramszolgáltató közül az ÉMÁSZ emeli a díjat legtöbbel, kétszer többel, mint más. És NINCS SZABAD VÁLASZTÁS A SZOLGÁLTATÓK KÖZÖTT, NINCS LIBERALIZÁLT PIAC A BÜDÖS NAGY MONOPÓLIUM UTÁN, AMIT EGYETLEN SZOLGÁLTATÓ - MERT TÖBB NEM IS VOLT- VÁLASZTÁSA JELENTETT. MOST IS CSAK EGY SZOLGÁLTATÓ VAN, ANNAK FELÉNK DIKTÁLT ÁRÁVAL, AMI KÉRDÉS, HOGY MIÉRT TÖBBEL EMEL ÁRAT HOL A SZABAD PIAC KIÉ A HÁLÓZAT, MINT VAGYON MI A FENE JÓ EBBEN NEKÜNK MIÉRT EGYESEK GAZDAGODÁST SZOLGÁLJA MINDEN, MIKOR AZOK SEMMIT SEM TESZNEK A KÖZ JAVÁRA?

Czéhmann Károly, 2008. december 31. - szerda 09:07

Ez nem olyan törvény által szentesített ízé,hogy a köztes cég(törvényhozó rokon-ismerős) tuti pénzhez jut? Mint a krumplit.Addig sétáltatják-papíron-amíg 120 ft nem lesz 30 ft-ról. Csak nagyon fehérköpenyes a rizsa hozzá.Ne felejtsük el,a parlamentben rengeteg a jogász ! ( más kinek jutna eszébe tulajdon lap.ez nekem új itt Pécsett ) Ez az igazi biznisz ! Egy olyan köztes cég mely látszólag csinál valamit,de olyanért kell tejelni pluszba ami azelőtt is ott volt. Én attól tartok,hogy a többi szolgáltató cég közé is iktatnak majd ilyen (HűdekellnekünkEU-konfig.stb) kft-ket aztán nézhetünk ki a fejünkből?

peticio, 2008. december 21. - vasárnap 21:35

http://www.gopetition.com/online/24094.html Tisztelt utastársaim! Minden szavazat számít, itt az ideje, hogy végre mi is kiálljunk jogainkért, hogy ne kelljen a közlekedésre esetenként akár tízezreket költenünk és végre ne a mi keresetünkből vonják le más önzésének az árát! Reméljük ezúttal győz a józan ész és sikerrel állunk ki jogainkért! Terjesszétek ezt a petíciót és írjátok alá!

Peti, 2008. december 18. - csütörtök 14:30

Üdv Mindenkinek! Én dolgoztam szolgáltatónál, így egy picit beleláttam a berkeikbe, ezért próbálok "segíteni", ha ezzel tudok. A liberalizált piac igen is jó lenne, ha: - annak bevezetése nem hatósági kényszerintézkedésre történne - valós liberalizációrol beszélnénk - az ország gazdasági helyzete olyan lenne, hogy valóban versenypiac alakulhatna ki - lenne szabad energiakontinges - magyarország hálózati kapacitásának nagy részét nem a tranzitforgalom tenné ki Az elszámolásnál a rendszerhasználati díj+energiadíj nem lenne több, mint az előtte elszámolt közüzemi díj. A megosztást szintén hatóságilag követelik meg, de ár szempontjából ez nem változtató tényező. Sőt, az eddig befizetett számlaértesítőn is külön ki kellett, hogy emeljék a szétosztást. (Ez jogszabályi kötelem.) A szerződéskötéshez pedig (meglévő felhasználó/fogyasztási helyesetén) nem követelhetik meg a térképmásolatokat, tulajdoni lapot. Az össze lehetőségük egy adategyeztető lap megküldése lehet, amelyen az adott felhasználó/fogyasztási hely adatait egyeztetni lehetne. A dolgozók pedig nem kapnak ingyen energiát, hanem kedvezménnyel kapják azt, amelyre szintén korlátozás van (természetesen olcsobban jutnak hozzá, mint az átlagos felhasználó). Egyébként ajállom mindenki figyelmébe: http://www.eh.gov.hu/gcpdocs/200802/microsoftwordgyakorikrdsekapiacnyitsrl4_lakossgi_honlapra_20080219_.pdf Üdv: Peti

B.Gábor, 2008. december 09. - kedd 19:35

DÉMÁSZ ( Délmagyaraországi Áram szolgáltató ) is megér egy misét! Nekem Novemberben 82.000Ft-os Éves leolvasás után elszámló számlám jöt. Elöte havonta kb. 12.000Ft volt a fizetni való. Szóval volt 2 elmaradásom is, amit elöbb befizetem a 82. felet. Be mentem a ügyfél szolgálatra, azt mondták az nem számit bele! Kértem mint lakás tulaj, írják át a címet, mert a szomszédba dobják a számlát, amit csak késön vagy meg se kapok! Nem tették! Egy flegma nő, kezeivel eltolta a számlákat, és hajtógata, bekell fizetni a 82-000, vagy anak a felét! Mutattam a bérjegyzékemet, hogy nettó 43.000Ft a jövedelmem! Nem hatóta meg! Családban van Villany szerelö, az másnap be ment! Vitte a elmúlt év befizettt csekeit, meghatalmazást, s csóda történt, mert erélyes felépésének köszönhetően! Címet át írták, és kiszámolták a számlák alllapján hogy 23.000Ft!!! -tal kevesebbet kell fizetni a 82.000-belül! igaz kért 40.000Ft cseket, és mivel az még az nap belett fizetve, igy nem a fele maradt meg, hanem csak kb. 18.000Ft részlet, plusz a December havi számla! Igaz mai napig ( Dec. 09 ) közel 90.000Ft kifizetem a Decemberi számlával, de igy is 23.000Ft zsebe maradt! De ha nincs a családtag, simán átvernek! Ami dühitő, kapják tudomásom szerint 150KW-ig ingyen a áramot a dolgozok! Még a özvegyi nyugdijas is 30% kedvezményért kapja a áramot, ami erre felé sem olcsobb! Én ha tehetném megvonám azonal a ilyen támogatást, de szolgáltatot is váltanék azonal, s nem utolsó sorban a ügyfelekel beszélö flegma ügyintézöt is elküldeném a Cégtől azzonal! B. Gábor Békéscsaba

Szabó Imréné, 2008. december 05. - péntek 12:55

Én is ÉMÁSZ területen élek. Én sem tudom, hogy miért kell új szerződést kötni, s azt még úgy sem, hogy a tulajdoni lap miért szükséges. Miért is kellene nekem több ezer forintért kiváltani? Erzsi

miraut, 2008. december 05. - péntek 09:36

Korábban amikor térségi áramdíjak voltak sohasem tudták megmagyarázni, hogy miért fizetünk községi áramdíjat akkor amikor a 120 KV-os vezetékről, egy 10 KV -os alállomás majd 10KV/ 380 transzformátorok után közvetlenül mi jöttünk fogyasztók, a becsült távolság a 120 KV- és a fogyasztói hely között összesen, felkerekítve 2 km, ha volt. Az indok a magasabb áramdíjra természetesen a relatív magasabb hálózati veszteségre hivatkozás volt. Közben elköltöztünk, ma ugyanabban a községben egy olyan helyen lakunk, ahová a villanyáram egy másik rendszerből kb. 10 km-ről jön, ugyanakkor a két rendszernek van olyan pontja, hogy nincs köztük 10 m távolság sem, amit igen egyszerüen össze lehetne kapcsolni. (a két rendszert egy szolgáltató üzemelteti) Sajnos nincs olyan szerve a szolgáltatónak, hogy ezt gondozásba venné, és megoldaná. természetesen nekem ebből gazdasági előnyöm nem lenne, csak a szolgáltatónak. Egyetlen előnyöm származna belőle, megszünnének az évente többszöri áramkimaradások, melyek átlag időtartama 2-3 óra, mig a másik rendszeren max 2 perc. Képzeljék el azt az érzést, hogy mig nálunk gyertyázunk a melletünk lévő telken fényárban úszik minden...

Hajdu László, 2008. december 04. - csütörtök 21:02

Igen. DÉMÁSZ. Rendszerhasználati díj. Az áram árában az árrés nem elég? Ilyenkor az az érzésem,a fogyazstóvédelem/Felügyelőség???/is cinkos. A franciáknak akik eladták a szolgáltatást, a fogyasztóvédelem őket vonja kérdőre. A piliscsabai hentes vállalkozást a fogyasztóvédelmi felügyelőségi segitséggel akarják tönkretenni,egy irigy befolyásos feljelentő kérésére. Undoritó. Fogy.védelem ez? A vastag arany nyakláncos csalóktól ugye félnek? A fenti hentescég népszerű a fogyasztók körében. Az adófizetők pénzén így védjük a fogyasztókat?

Sicc2, 2008. december 04. - csütörtök 17:22

Ez ügyben meg kell Kérdezni Bolgár Györgyöt a Klubrádióban, aki teljes magabiztossággal állította, hogy az árampiac liberalizálása után az árak csökkenni fognak - még hozzá jelentősen.

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza