Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vizes terep: kinek fizetünk a csapvízért?

Szabó Emese, 2008. december 01. - hétfő 16:33
Címkék: víz, szolgáltató, díj, jog, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Úgy gondolhatnánk, hogy víz- és csatornahasználati díj fejében azt a vízmennyiséget kell kifizetni, amit kieresztünk a csapból, hogy aztán a lefolyón át távozhasson. A díj jelentős része azonban adó. Ebből az összegből túrják-fúrják tovább az utakat, kezelik az "ügyeket".


Olvasónk levelében a Főváros Vízművek ügyviteli díjfizetéssel kapcsolatos gyakorlatát, valamint a Fővárosi Csatornázási Művek áthárított vízterhelési díját kifogásolta. Utánajártunk, milyen alapon fizettetnek a szolgáltatók pluszköltségeket a fogyasztókkal.

 


Hármas egység

A fővárosi vízdíjról Budapest Főváros Közgyűlése évente dönt. Az ivóvíz díja Budapest közigazgatási területén belül egységes. Jelenleg, a köbméterenkénti díj nettó százhatvanhat forint, amit húsz százalékos ÁFA terhel.

A vízművek ezen felül ügyviteli díjat is fizettet a fogyasztókkal, melynek jogalapját a közműves ivóvíz-szolgáltatást szabályozó, 38/1995. számú kormányrendelet teremti meg. Ez arra kötelezi a társaságot, hogy igény esetén, amennyiben az előírt szerződéses viszonyoknak és műszaki paramétereknek ez megfelel, a házon belül felszerelt, egyedi számlázást lehetővé tévő mellékmérőket számlázásba vegyék.


Forrás: Photos.com
Ezek számlázásba vétele, valamint jogszabályban előírt ellenőrzése, a mérőkről érkező leolvasási adatok begyűjtése, elszámolása és számlázása ugyanakkor külön költségként jelentkezik, miközben a szolgáltatás eredeti díja csak vezetékes ivóvíz átadását tartalmazza. Mivel a Fővárosi Közgyűlés által megállapított, százhatvanhat forintos köbméterenkénti vízdíj csak az alapszolgáltatás költségeit fedezi, a különszolgáltatásként elvégzett, mellékmérős számlázáskor jelentkező költségeket a szolgáltató a fogyasztóra hárítja át. Ez az úgynevezett ügyviteli díj, amelyet fogyasztási helyenként számolnak el, függetlenül az egy számla kiállítása során figyelembe vett mellékmérők számától. A díj összege jelenleg bruttó kétszáznegyven forint, számlánként.


Jogos hárítás

Míg a vízműveknek fizetett díj három összetevőből: vízdíjból, általános forgalmi adóból és ügyviteli díjból tevődik össze, addig a szennyvízelvezetési díj már jóval több tételt tartalmaz. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) szolgáltatási díjában külön tételként szerepel például a jogszabály alapján fizetendő vízterhelési díj, amit a csatornaszolgáltatás igénybevétele esetén mindenkinek meg kell fizetni.

Forrás: MTI

Vízvezeték felújítás Budán

Olvasónk ezt a díjat kifogásolta, mondván, a környezetterhelés miatt nem őt, hanem a csatornázási műveket kellene „büntetni“. A díjat ugyan ténylegesen a közszolgáltatónak kell lerónia, de a 2003. évi LXXXXIX. törvény úgy rendelkezik, hogy a közcsatornán elvezetett, majd felszíni vízbe bocsátott vízterhelő anyag után fizetendő díjat a szennyvíztisztító telepet és a közüzemi csatornahálózatot működtető szolgáltató a terhelés arányában áthárítja a szolgáltatást igénybevevőkre. A csatornázási művek ezzel a jogával él, amikor az adót a csatornahasználati díjba beépítve, átterheli a fogyasztóra, a szennyezés tényleges kibocsátójára. A díj ökoadó jellegű elvonás, amely a csatornával nem rendelkezőket is érinti: akinek derítője van és szippantóval viteti el szennyvizét, nem vízterhelési-, hanem talajterhelési díjat fizet.


Kerti körök

A szennyvízelvezetési díjat, beleértve a vízterhelési díjat is, a vízóra állása alapján számlázzák, mivel más mérési lehetőség nincs. Ezzel egyedül az a probléma, hogy a díjat az is lerója, aki nem szennyvízként ereszti a csatornába a vizet, hanem például kertjét öntözi vele. Ezt elkerülendő két megoldás létezik: a fogyasztó vagy tíz százalékos, átalánydíjas kedvezményt vesz igénybe, amit a szennyvízelvezetés díjából vonnak le, vagy külön mérőórát szereltet fel, amellyel pontosan mérhető a locsolási célra használt víz mennyiség. Ez után a mennyiség után nem kell megfizetni a szennyvízelvezetési díjat. A kerti mellékmérőóra kiépítésének díja, tervezéssel együtt nagyjából negyvenezer forint, a beruházás tehát akkor térülhet meg egy-két éven belül, ha a vízfogyasztás a nyári időszakban jelentősen nő. Ez esetben jelentős csatornahasználati, ezzel együtt vízterhelési díj spórolható meg.


Adók mindenütt

A vízterhelési díj összege nem marad a csatornázási műveknél, hanem az államkasszában köt ki: míg maga a szennyvízelvezetési díj Budapesten köbméterenként nettó 198 forint, addig ezzel párhuzamosan az államkassza köbméterenként nettó harminvkilenc forinttal, azaz a vízterhelési díj összegével hízik. Ha ehhez az áfát is hozzávesszük, köbméterenként újabb negyvenhét forint adó folyik be az államkincstárba. Az összesen 237 forintos, csatornahasználati díjból a fővárosi önkormányzat is részesül: a fejlesztési hányad összege köbméterenként negyvenkét forint - ezt nagyjából arra kell(ene) fordítani, hogy teljeskörűvé váljon a csatornázottság, ami Budapesten jelenleg kilencvenöt százalékos. Ugyanebből az összegből finanszírozzák Közép-Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházását, a csepeli szennyvíztisztító fejlesztését is.

Forrás: MTI

Egyre nagyobb terhelésnek vannak kitéve a csatornák

A csatornahálózat és szennyvíztisztítás költségei fejében így köbméterenként "csupán" száztizenöt forintot kell fizetni, míg felújítási költségekre hivatkozva köbméterenként negyvenegy forintot számláz a Csatornázási Művek. „Utóbbira azért van szükség, mert a csatornák helyenként több mint száz évesek, a szennyvíz pedig fokozottan károsítja azokat, mivel egyre agresszívabbá válik: kevesebb víz mellett több háztartási vegyszert használunk, így a csatornába kerülő anyagok egyre töményebbek. A csatornák ugyan jó állapotban vannak, de a folyamatos és biztonságos szennyvízelvezetés érdekében az ötezerháromszáz kilométer hosszúságú hálózaton mindig van mit felújítani, különben csőtörések keletkezhetnének és beroskadhatnának az utak."
 

Emelkedő szennyvízelvezetési díjak
A fővárosi szennyvízelvezetési díj, a vízterhelési díjat nem számítva, jelenleg nettó 198 Ft/m3, amely a hazai díjak között az alacsonyabbak közé sorolható. Pécsett 236 Ft/m3, Szegeden 266 Ft/m3, Győrben 324 Ft/m3 a díj, de a Balaton környékén nem ritka a 400 Ft/m3 feletti csatornadíj sem. Európai viszonylatban pedig a legalacsonyabb a budapesti díj. (pl.: Berlin 670 Ft/m3, Bécs 441 Ft/m3, Varsó 273 Ft/m3, Prága 230 Ft/m3)

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. által javasolt 9,9 %-os 2009. évi díjemelés 260,5 Ft/m3 díjat jelent. Ez egy átlagos háztartás számára körülbelül 240 Ft többletkiadást jelent.

Forrás: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

NImre, 2011. június 01. - szerda 15:40

NImre, 2011. június 01. - szerda 15:39 Sok az adó sok a vízszámla és még azt is elhitetik velünk, hogy ne igyunk csapvizet, pedig egy víztisztító segítségével www.aquaphormodern.hu egy kis helyi (konyhai) klórmentesítés után www.aquaphormodern.hu/aquaphor-szurobetet.html igazán jó lehet ivásra és főzésre is.

NImre, 2011. június 01. - szerda 15:39

Sok az adó sok a vízszámla és még azt is elhitetik velünk, hogy ne igyunk csapvizet, pedig egy víztisztító segítségével -www.aquaphormodern.hu- egy kis helyi (konyhai) klórmentesítés után www.aquaphormodern.hu/aquaphor-szurobetet.html igazán jó lehet ivásra és főzésre is.

zsoka, 2008. december 04. - csütörtök 12:42

Ja és azt elfelejtettem, hogy otthon pedig van egy lakhatatlan házam amit soha nem is használtam és egy csepp vizet sem fogyasztottam, ott fizetek a semmiért minden hónapban!

zsoka, 2008. december 04. - csütörtök 12:38

Ez persze nem igaz, hogy Európában Budapesten a legalacsonyabb a vízdij! Írországban Limerick városában ahol már 3. éve élek egyáltalán nem kell a vízért és a csatornáért sem fizetni. Na mit szóltok Vízművesek!!!

Herbert Ferenc, 2008. december 03. - szerda 09:00

Próbálják magyarázni a magyrázhatatlant! Embertelenül sok a díj, és a szolgáltatás szinvonala békaperspektíva alatt van! Mondjuk nem meglepő, mert ebben az országban ez a módi! A felhasználó meg kapkodja a fejét! Ismerek olyan házakat a környezetemben, ahol évtizedek óta nincs vízóra, csak víz, de az dögivel, és ingyen. A " Művek " tud róla, de nem intézkedik, mert soha nem engedik be őket. Bezárkóznak mintha nem lennének otthon. Lehetőségük lenne igénybevenni a rendőrséget, de nem teszik! És ez csak egy a sok közül, mert ebben az országban lopni is divat! Minden szinten, egyénnek, és intézménynek egyaránt! Mi a becsületesek meg fizetünk, helyettük is! Arról nem is beszélve, hogy olyan dolgokért is fizetünk, amiket központi pénzekből kéne megoldani!!!

Kiss Detta, 2008. december 02. - kedd 15:31

"A vízterhelési díj összege nem marad a csatornázási műveknél, hanem az államkasszában köt ki" Nagyon sokan nem is gondolják, milyen jól szervezett pénzlenyúlásról van szó! Ennek a pénznek a jó része nem az államkasszában köt ki, hanem szükségtelen laboratóriumi műszereket vesznek érte. Az elmúlt években laboratóriumi műszerekre ebből a forrásból több milliárd forintot költöttek!

Kiss Evelin, 2008. december 01. - hétfő 17:55

Ne csúsztassunk Kedves Csatornázási Művek!!!!!!!! Netto 198 + 20 % ÁFA=237,6 198-nak a 9,9%-a 198:100x9,9=19,6 (én így tanultam az általános iskolában és ma is így tanulják a gyermekeim!) Szóval: 198+19,6=217,6 Ft-ra jön ki a nettó csat. díj + 20 %ÁFA-ja 43,5 Ft, így 217,6+43,5=261,1 Ft/m3 az Önök által tervezett díj! Vagy rossz a számoló gépem?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza