Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kötelező 2009: megéri újraszerződni

Tossenberger Tamás, 2008. november 24. - hétfő 12:02
Címkék: autó, biztosítás, díj, szerződés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A három éve bevezetett kettős mérce és a novemberi kampányidőszak miatt idén minden eddiginél nagyobb árverseny jellemzi a kötelező biztosítási piacot. A kisebb biztosítók alacsony áraira a „mamutok” is hasonló árakkal reagálnak. Eközben a vezető cégek hűséges ügyfelei egyre gyakrabban élnek az újraszerződési lehetőséggel, nehéz helyzetbe hozva ezzel biztosítójukat.


Kötelezőbiztosítás-váltás 2009

Magyarország vezető biztosítói egy helyen, az [origo] biztosítás oldalain!


Kötelező: kinek, miért, mikor?


A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kötelező) megkötése alapfeltétel minden, a közúti forgalomban közlekedő gépjármű számára. A biztosítás megkötése ma már interneten keresztül a leggyorsabb, legolcsóbb és legegyszerűbb. Megköthető a biztosítók ügyfélszolgálatán, vagy üzletkötőinél, márkakereskedésekben, használtautó-kereskedésekben is. Utóbbi esetben a választék is kisebb, ráadásul a szalonokban a biztosítók is drágábban kínálják szolgáltatásaikat, ugyanis a kereskedők számára is jutalékot kell fizetniük. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adatai alapján a kötelezővel rendelkező járművek száma a 2007-es év végén 2,2 százalékkal csökkent, összesen 3,77 millió volt Magyarországon, közülük 2,56 millió személyautó.

Alapvető kötelességünk a biztosítás díjának rendszeres befizetése. Magától értetődő és kiemelten fontos, hogy a biztosítási díjat időben befizessük, ugyanis ha a fizetés esedékességétől számított harminc napon belül ezt nem tesszük, a szerződés és vele együtt gépjárművünk kárbiztosítása is megszűnik. Ez abban az esetben is igaz, ha esetleg a biztosító késve, vagy egyáltalán nem küldi a befizetésről szóló csekket. Ha pedig felmondják a kötelezőnket, esetleges bónuszfokozatunk is elvész (a malus persze nem), helyette alaptarifáért köthetünk új biztosítást.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Időben fizetni, ez a legfontosabb!

Hivatalosan - az alkotmány károsultvédelemre vonatkozó szabálya szerint - a biztosító minden esetben fizet helyettünk, a gyakorlatban azonban nem így van. Ha ugyanis ittasan vezettünk és emiatt szenvedünk kárt, vagy szándékosan okozunk balesetet, a biztosítónak utólag meg kell téríteni a kár összegét. Ha nem rendelkezünk kötelező biztosítással, vagy a károkozó személye ismeretlen, akkor a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) téríti meg az okozott kárt, majd a kifizetést peres úton hajtja be a vétkestől.

Nem elég, ha van biztosításunk, annak meglétét is tudnunk kell igazolni. Ehhez a szerződés mellett szükség van forgalmira, ajánlati igazolóra, a vonatkozó kötvényre, és a biztosítótól kapott igazolólapra. Közúti ellenőrzés esetén a szerződés mellett érdemes magunknál tartani a befizetésről kapott csekket is, bár gyakorlatban jellemzően inkább csak a tárgyidőszakra szóló befizetett csekk meglétét ellenőrzik. Az fent említett dokumentumokat a műszaki vizsgán, és persze baleset bekövetkeztekor (ilyenkor az ingyen igényelhető baleseti kárbejelentőre is szükség van!) is be kell mutatni, ezért ajánlatos mindig az autóban tartani őket.


Kötelezőváltás

Kötelezőt váltani, - az új kötéseket kivéve - a kampányidőszakban, október 31-től december 31-ig lehet. November harmincadikán éjfélig fel kell mondanunk a régi szerződést, majd december 31-ig van lehetőségünk megkötni az újat. A hazai biztosítási piacon idén tizenöt biztosító küzd egymással az ügyfelekért, jelentősebb ügyfélbázisa azonban csak két biztosítónak van. Egyikük az Allianz, mintegy másfélmillió szerződővel, a másik pedig a Generali, öt-hatszázezer fővel. Az év közben kötött biztosítások átlagdíja drágább körülbelül hatvanezer, a kampányidőszakban kötötteké pedig negyvenezer forint, ami tulajdonképpen kimondatlan, kettős mérceként is felfogható. A meglévő, hűséges ügyfeleknek ugyanis nemritkán a kampányidőszakban is évközi áron kínálnak biztosítást. Eközben ugyanaz a biztosító az új ügyfeleknek tizenöt-húszezer forinttal olcsóbban kínálnak szerződést. A biztosítók bevett szokása, hogy csak a kampány végéhez közeledve, november 26. körül küldenek ügyfeleiknek értesítőt, minél kevesebb időt hagyva lehetőségeik mérlegelésére.

Forrás: MTI

A kötelező ára kockázatfüggő

A biztosítók között eltérő kedvezményezési szempontjaik miatt jelentős árkülönbségek lehetnek. Érdemes tehát körültekintően áttekinteni a kedvezményeket. A legegyszerűbb ma már nem a kampányidőszak elején, egy országos napilapban közzétett nyomtatott tarifatáblázatból tájékozódni, sokkal szerencsésebb, ha az interneten keresünk rá gépkocsink lehetséges tarifáira, valamelyik biztosítási alkuszcég honlapján. Biztosításunk tarifáját számos tényező befolyásolja ugyanis, lakhelyünktől kezdve egészen életkorunkig. Egy vidéki autótulajdonos nyilván kisebb kockázatnak van kitéve, mint egy fővárosi autós, ezért olcsóbban jut kötelezőhöz. Arra is van statisztika, hogy a balesetek nagy részét a fiatalabb korosztály okozza, ezért kötésük is drágább.

A kampány során a biztosítók számtalan kedvezménnyel dobálóznak. Csak néhány a sok közül: online kedvezmény, gyermekkedvezmény, közszolgálati kedvezmény, bonusz besorolás szerinti kedvezmény, extra kármentességi kedvezmény, kampánykedvezmény. Ezeket a kedvezményeket a díjkalkulátorok a kérdéssor kitöltése után a válaszok alapján beszámítják nekünk. Az online kedvezményekhez is ily módon juthatunk hozzá.

2008 első félévében a PSZÁF-hoz érkező biztosítási panaszok mintegy hatvan százaléka (1053 jegyzett bejelentés) a kötelezővel volt kapcsolatos. A panaszok többsége a biztosító vagy a biztosításközvetítő ügyviteli vagy eljárási hibáira vonatkozott, de a kárügyintézés elhúzódásával kapcsolatban is sokan (a bejelentők egynegyede) éltek panasszal.

Mire figyeljünk, ha új biztosítást akarunk kötni? - lapozás után kiderül!

1.  Kötelező 2009: megéri újraszerződni
2.  Vigyázzunk a bónuszra!

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza