Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Biztosítás bankkártyával

Gyarmati Stefánia, 2008. november 21. - péntek 12:44
Címkék: bank, hitel, biztosítás, szerződés, utazás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Legtöbben csak készpénzfelvételre és vásárlásra használják a bankszámláikhoz kapcsolódó betéti kártyát, illetve hitelkártyájukat, pedig valójában egy sor ingyenes szolgáltatás is kapcsolódik hozzájuk. Elsősorban külföldi utazáskor utasbiztosításunkon is jelentős összegeket spórolhatunk meg.


A munkavállalók zöme kényszerből nyitott bankszámlát, bizalmatlanul méregetve a készpénzfelvételt jelentősen meggyorsító bankkártyát. Ma már az a ritkaság, ha valakinek csupán egyféle kártya lapul a tárcájában.

Mit tudnak a különféle bankkártyák?

A bankok kínálatában alapvetően háromféle kártya létezik: folyószámlához tartozó betéti elektronikus, dombornyomott, illetve hitelkártya. A sima, dombornyomás nélküli elektronikus kártya a legolcsóbb, „cserében” ez tudja a legkevesebbet. A bankok általában ingyen adják a kezdő számlacsomagokhoz, illetve olyan igénylőknek, akik jobbára csak készpénzfelvételre használják a kártyát. Internetes vásárlásra ez egyáltalán nem alkalmas, viszont a többi kártyához hasonló módon biztonságos, minden tranzakcióhoz PIN-kódot kér. (Itt jegyezzük meg, hogy például az ausztriai Lidl-üzletekben csak ilyen kártyával lehet fizetni. Az ott használt leolvasó ugyanis éppen az elterjedtebb, dombornyomott kártyákkal nem tud mit kezdeni.)

Forrás: MTI

Nem mindegy, hogy fizetünk-e érte...

Folyószámlánkhoz minden bankban igényelhetünk dombornyomott kártyát is, aminek éves díja - banktól függően - általában három- és ötezer forint között mozog. Ezekhez a kártyákhoz (és a hitelkártyákhoz) már automatikusan, plusz díj megfizetése nélkül jár az utasbiztosítás és vásárolható belföldi balesetbiztosítás is, általában az éves kártyadíj kétszereséért. A dombornyomott kártyák között megkülönböztetünk Standard, Classic és Business besorolású termékeket.

Mit tudnak a bankkártyák?

-ATM-automatákból gyorsan és egyszerűen juthatunk pénzhez, bárhol a világon
-ingyenesen fizethetünk a POS-terminállal rendelkező (kártyaelfogadó) helyeken
-Internetes vásárláskor fizethetünk vele
-több számlát is beállíthatunk a betéti kártya mögé (persze csak a kártyakibocsátó banknál vezetett számlák közül)
-meghatározhatjuk a napi költési limitet
-társkártyát igényelhetünk mellé
-sms-ben minden kártyás tranzakcióról értesítést kaphatunk

Aki azonban az átlagnál magasabb fizetéssel bír vagy nagyobb összeget tart folyószámláján, annak az aranykártyát ajánlják - persze jóval drágább éves díjért. Igaz, a magasabb kártyadíj nagyobb összegű biztosítást tartalmaz és a csomagban már benne van a belföldi balesetbiztosítás is, azaz baleseti halál vagy balesetből adódó rokkantság esetén egymillió forintos kifizetés, illetve napi ezer forint kórházi napidíj térítés. A külföldi utakra vonatkozó biztosítási területek mindenfajta dombornyomott kártya esetében egyeznek, különbség a térítési díjak mértékében van - persze az aranykártyások javára.

Forrás: MTI

A bankkártyákhoz járó utasbiztosítás részletes feltételeit külföldre utazás előtt mindig olvassuk el, nehogy meglepetések érjenek, az apró betűs részek és kiegészítések ismerete híján. A biztosítás leginkább néhány napos külföldi kiruccanások esetén jó. Ha nyaralni indul a család, mindenképpen kiegészítésre van szükség (bár az UniCredit kártyás ügyfeleinek lehetőségük van az együtt utazók biztosítására is, ami ma még nem elterjedt lehetőség). A kártyabiztosítások nem alkalmasak a síelni, snowboardozni, raftingolni, kerékpározni (!) vagy bármilyen extrém sportot űzni vágyók számára, Ilyen úticél esetén egyértelműen kiegészítő biztosításra van szükség.

Milyen plusz szolgáltatások állhatnak a bankkártyák mögött?

-Utas-, baleset- betegség- és poggyászbiztosítás, hatvan napon belüli külföldi tartózkodás idejére
-Asszisztencia-szolgáltatás
-Kiegészítő utazási biztosítás megkötésének lehetősége, a kártyakibocsátó banknál
-Belföldi balesetbiztosítás halál, rokkantság esetére, kórházi napidíj térítés
-Hitelkártyához kapcsolódó, hitelfedezeti biztosítás lehetősége

Fontos, hogy utazás előtt írjuk fel azt a telefonszámot, amit baj esetén hívhatunk. Nem árt feljegyezni és semleges helyen tárolni kártyaszámunkat sem, hiszen ha elvész a poggyászunk, vagy ellopják iratainkat, e nélkül az adat nélkül nagyon nehezen fogunk boldogulni.


Miért üzlet ez a biztosítónak?

Csákvári Pétert, a hét magyar kereskedelmi bank több mint kétszázötvenezer kártyatulajdonosát biztosító AIG Hungary fiókvezetőjét arról kérdeztük, miért üzlet egy biztosítónak, csekély éves díj ellenében olyan éves szolgáltatást nyújtani, aminek díja egyébként jóval magasabb lenne. Csákvári elmondta, hogy bankkártyabiztosításból származó, bruttó biztosítási díjbevételük idén meghaladja a négyszázmillió forintot, miután az elmúlt években folyamatosan, tíz százalék fölött nőtt a biztosított betétállományuk.

Forrás: MTI
A szakember szerint bankkártya választásakor ma már szempont a kártya mögötti biztosítási fedezet mértéke. Ezt biztosítói oldalról az egyre emelkedő számú kárkifizetések és kárigények darabszáma jelzi. Tavaly a bejelentett kárigények száma negyedével növekedett, a nyári hónapokban harmincöt százalék felett volt. Kárérték szempontjából a növekedés negyvenöt százalék feletti, mivel egyre gyakoribbak az egzotikus úticélok, magasabb biztosítási szolgáltatásokat igényelnek a bankoktól is. Persze a kártyák mögött álló biztosítási szolgáltatásokat is egyre tudatosabban veszik igénybe. Az ügyfelek szinte mindig az AIG Magyarország assistance-szolgálatát használják. Itt egész nap magyarul beszélő operátorok segítik a bajba jutottakat, emellett bármely más nyelven is segítenek, legyen szó akár thai kórházzal, brazil rendőrséggel vagy osztrák mentőszolgálattal való kommunikációról. A leggyakoribb kárigény a balesettel, illetve betegséggel járó sürgősségi orvosi ellátásból ered, de sok a poggyász sérüléséből, illetve elvesztéséből adódó bejelentés is. Gyorsított eljárásra is van lehetőség, ennek során bizonyos kárügyeket, meghatározott kárösszeg alatt, a feltételek teljesülése esetén a kárrendezési osztály két napon belül rendez. Alapkövetelmény, hogy a kárbejelentéshez szükséges nyomtatvány pontosan legyen kitöltve és azok a dokumentumok, számlák is hiánytalanul legyenek meg, ami alapján megállapítható a kár jogalapja és összegszerűsége. A gyorsított kárrendezési eljárás bankkártyás biztosítások esetén a járat- és poggyászkésésre, orvosi költségekre, illetve a baleset- és betegségfedezetekre terjed ki.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Edit, 2011. október 21. - péntek 20:08

re:Csilla! Ja! A férjemnek úgy tört el a lába, hogy soha nem fog meggyógyulni, legfeljebb térdprotézissel javulhat. Kaptunk is 3000 Ft-t! Amúgy pl. az OTP-nél azt mondták, hogy a bankkártyához tartozó biztosításuk semmit nem ér (maestro)!

Hegedűs Csilla, 2011. október 21. - péntek 19:13

Nekem van otp . bankkártyám és eltört a lábam. Erre fizet a biztosító?

patyi, 2008. november 29. - szombat 19:15

és amúgy néhány nem dombornyomott kártyával külföldön egyáltalán nem lehet fizetni, csak készpénzt felvenni. Ilyen pl az OTP-s Cirrus Maestro, ami egész elterjedt, de külföldön használhatatlan.

patyi, 2008. november 27. - csütörtök 22:01

Angliában a dombornyomott, internetes vásárlásra is valamint külföldön fizetésre is alkalmas kártyát adnak ingyen a számlákhoz.

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza