Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Pénzbüntetést kaptak a paprikahamisítók

Munkatársunktól, 2008. november 19. - szerda 13:22
Címkék: bírság, jog, ellenőrzés, adalékanyag, mérgezés, élelmiszer, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fogyasztók megtévesztése miatt pénzbüntetésre ítélte a Kecskeméti Városi Bíróság a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. három vezetőjét, valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. ügyvezetőjét kedden meghozott ítéletében.


A négy férfit ártalmas közfogyasztási cikkel történt visszaélés bűntettével, ártalmas közfogyasztási cikk gondatlan forgalomba hozatalával és a fogyasztók megtévesztésének vétségével vádolta a Kecskeméti Városi Ügyészség. Novák Csilla bíró az elsőfokú ítéletben a fogyasztók megtévesztése miatt 300 ezer forinttól egymillió forintig terjedő pénzbüntetést szabott ki a vádlottakra, a többi vádpont alól azonban felmentette őket. A két gazdasági társaság 500-500 ezer forint pénzbüntetést kapott.

Forrás: MTI
A bíróság az ítélet indoklásában kitért arra, hogy a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. összesen tizenegy tonna - ez a cég éves termelésének 0,3 százaléka - olyan fűszerpaprikát hozott 2004-ben forgalomba, amelyhez különböző arányban brazil és spanyol importból származó őrleményt kevert. A társaság 2004-ben a hazai fűszerpaprika-termelésben piacvezető volt, termékeinek 60 százalékát exportálta. 2003-ban azonban nagyon alacsony volt a fűszerpaprika termésátlaga Magyarországon, 2004-ben sem mennyiségében, sem minőségében nem közelítette meg a kívánt mértéket a hazai fűszerpaprikából készített őrlemény, ezért folyamodtak importhoz. A Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. által előállított, a Dél-Afrikai Köztársaságból származó őrleménnyel kevert mennyiség szintén elhanyagolható volt a cég éves termeléséhez képest. A Kecskeméti Ügyészség szerint a négy vádlott úgy hozta forgalomba a külföldről származó paprikát, hogy tudott a jelentős toxintartalomról szóló laboreredményekről. A spanyol és a brazil paprikát magyarral keverve csomagolták, és nem tüntették fel azt, hogy nem a kalocsai tájkörzetből származik a fűszer. A sükösdi kft. ezen kívül a Dél-Afrikai Köztársaságból importált őrleményt magyar paprikával keverve "Eredeti magyar paprika" jelzésű tasakokban juttatta a kiskereskedelembe.

A botrányt a Bács-Kiskun Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás robbantotta ki 2004 augusztusában. Akkor jelentős mennyiségű brazil paprikát foglaltak le Bács-Kiskunban, és a laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy a mérgezőanyag-tartalom meghaladja a megengedett értéket. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész és a vádlottak védői is három nap gondolkodási időt kértek.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza