Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szabadon gyorsuló éttermek

Gräf Szilvia, 2008. november 18. - kedd 08:55
Címkék: egészség, vendéglátás, vásárlás, adalékanyag, tartósítószer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sajtburgerfüggők, hagymakarikaimádók és csirkeszárnyfalók tudják és hirdetik, hogy nemcsak a félperces kiszolgálásra vágyunk, de a gyorséttermi ízekre is. Kérdés, van-e választásunk abban, miképpen árthatunk magunknak tudatosan?


Kezdjük mindjárt a meghatározással. Mi is az a gyorsétteremlánc? Minden, ami amerikai? Minden, ami elszállítható? Minden, ami úgy néz ki, mint a Meki? Gyorsétteremláncnak tekinthetünk-e minden olyan kiszolgálóegységet, amely azonos stílusú üzletekkel és bútorokkal rendelkezik?

Itthon meglehetősen vegyes a kép. Gyorsétteremnek valójában a gyors kiszolgálásra berendezkedett, egységes dizájn alapján épült, sajátos ízvilágot teremtő, ablakon át, utcára is árusító „éttermeket” tekintjük. Magyarországon azonban (feltehetően világszerte is) számtalan "hibridmegoldás" létezik.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Még beülni sem kell...

Tíz megkérdezett közül kilenc ember a gyorséttermek közé sorolná a kínai, török, arab vagy éppen thai büféket, sőt a magyar konyhát vivő gyorsétkezdéket is. Egyformává az a tény teszi őket, hogy kevés esélyünk van bennük valóban egészséges, és nívós ételt enni. A különbség köztük pedig annyi, hogy az egészségvédők általában csak az amerikai típusú "kajagépezeteket" utálják. Véleményük abból a szempontból mindenképpen megalapozott, hogy az amerikai filozófiát követő, gyors értékesítésre épülő multiláncok nagyságrendekkel több embert etetnek naponta, mint a többiek, akik bár kicsik, korántsem biztos, hogy egészségesebb ételt kínálnak. Nézzük először a nagyokat!

Az egészség védelme

Ha alacsony vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalmú, de magas zsír- és sótartalmú ételeken élünk, szinte biztosan duci, lézengő és teljesen inaktív hamburgerevővé változunk - állítják a szakemberek. Arra is figyelmeztetnek, hogy nemhiába hívják angolul a gyorséttermi ételeket junkfood-nak, vagyis hulladékételnek. Az adagok méretéhez képest nagy kalória-, cukor és zsírtartalommal bírnak, ezért nem egészségesek. A cukros üdítők, sós-sült krumplik vagy színes, öntetes fagyik önmagukban és néhanapján nem ártalmasak. De ha egy héten többször eszünk üres kalóriát, érdemes kiművelni magunkat a gyorséttermi kínálatból, hogy a viszonylag egészséges ételek mellett tudjunk dönteni. Vagy legalább tudjuk, mitől halunk meg a vártnál korábban. Fő a mérték, nézzük tehát, miből élünk!

A gyanútlan emberiséget legutóbb a transzzsírsav-tartalom léte rázta meg. Transzzsírsavak a növényi olajok „keményítése” során keletkeznek, ennek köszönhetően kenhetővé válnak és jobban el is tarthatók. Ezek a savak azonban drasztikusan növelik koleszterinszintünket, az érelzáródás, szívinfarktus, vagy más keringési betegség kockázatát, rendszeres fogyasztásuk esetén. A kilencvenes évek elején a margarinok transzzsírsav-tartalma húsz százalék közelében volt, mára azonban egy százalék alatti értékre szorították. Hasonló mértékű a káros zsírsavak arányának csökkenése is, a gyorséttermi menükben.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Ahol kevésbé gyanakszunk

A transzzsírsavak mellett másik nagy ellenségünk a só. A gyorséttermek túl sós ételeinek rendszeres fogyasztása és általában a túlzott sóbevitel az érrendszeri megbetegedésekért, magas vérnyomásunkért és a vesekő kialakulásáért felelős - utóbbi már a gyerekeket is veszélyezteti. Mai világunkban a gyorsétterem-láncok a legmostohább szülők. Alapfilozófiájuk a következő: gyorsan, sokat, olcsón. Mindez csak ipari módszerekkel állítható elő De a menüikben reformárnyalatok is feltűnnek, mint a színes salátakínálat, a részletes gyorséttermi kalóriatáblázat, a grillezett húsok, rántott hal vagy a rákételek.

Igyekezet ide vagy oda, a tápanyagtáblázat sok mindent elárul. Gyorséttermi ételek esetében például azt a régi trükköt, miszerint a gyümölcsösfagyi kevésbé hizlal, mint a csokis verzió, elfelejthetjük. Ezt bizonyítják a számok is, hiszen egy adag epres fagyiban 220, míg egy adag csokisban 260 kalória van. Az amerikai orvosi egyesület lapjának (JAMA) vizsgálata szerint 1977 óta az üdítőitalok kalóriaértéke negyvenkilenc, a hamburgeré közel száz, a sült krumplié pedig majdnem nyolcvan kalóriával növekedett. A tanulmány szerint az elmúlt negyven évben az ételadagok is egyre nagyobbak lettek, ami hatványozta a kalóriamennyiséget.

"Szemléletválltáska"

A gyorséttermek az utóbbi időben odafigyelnek arra, hogy ne csak a hamburgeren és kólán élő, vagány tizenéves srácokat, de a vegetáriánus, állandóan kalóriákat számláló, negyvenes nőket is magukhoz vonzzák. A különböző, főételként is fogyasztható saláták és tengeri herkentyűk mellett grillcsirke és sok zöld került tehát szendvicseikbe, és nyilvánosságot kapott ételeik tápanyagtáblázata is.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Már el is olvashatjuk, mitől is hízunk

Az új kód, az IBNÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) jelölési rendszere áttekinthető diagramm. Számok és értékek böngészése helyett kis táblázat mutatja meg a tápértékeket. Egy gyorsétteremlánc mellett nyolc cég is ezt az áttekinthető jelölést használja. Alapul egy fiatal női szervezet tápanyagigényét vették. Azt jelölik, hogy az adott tápanyagból a napi optimális bevitel hány százalékát tartalmazza az étel.

Mint azt egy gyorsétteremlánc itthoni munkatársa elmondta: nekik - a többi étteremhez hasonlóan - nem kötelességük feltüntetni az ételek kalória vagy zsírtartalmát. Nem így New Yorkban, ahol július óta pénzbírsággal sújtják azokat, akik az árlista mellett nem jelzik ételeik kalóriatartalmát is. Itthon néhány cég önként vállalja, hogy ételeik tápértékének adatait internetes oldalakon, vagy kiadványfüzetekben osztják meg a kíváncsiskodókkal.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Magyar gyorsétterem is vanA nagyok árnyékában


A nagy cégekkel szembeni általános utálat a kicsiket segíti. Az egzotikusat hajlamosak vagyunk automatikusan egészségesnek elfogadni. A kifőzdékben, kínai vagy török büfékben még nem találhatunk kalóriatáblázatos brosúrákat. Abban is biztosak lehetünk, hogy a kínai gyógyító ételek jin-jang harmóniára törekvése sem jelenik meg az európai alapanyagokból készült, lebutított kínai menükben. A „fullfűszeres” török ürücomb, salátákkal keverve, csípős szafttal leöntve, pitába gyömöszölve sem tartalmaz kevesebb kalóriát, mint egy amerikai szabvány szerinti ipari szendvics. Ám, mivel szeretjük az egzotikumot, ezeken a helyeken még talán annak vizsgálatától is eltekintenénk, van-e árjegyzék a falon.


Élet- és fogyasztóvédelem

Ha kruspás (porcogós) a húspogácsa, vagy szeget találtunk a fagyiban, esetleg üvöltözött velünk a vécésnéni - tegyünk panaszt. A legjobb mindent helyben elintézni. Reklamáljunk és beszéljük meg valamiképp a dolgot. Ha a szép szó nem segít, írjunk be nyugodtan a Vásárlók Könyvébe. Elvileg kérni sem kell, mivel előírás szerint jól látható helyen ki kell, hogy legyen függesztve. A cég bocsánatkérő válaszát harminc napon belül várhatjuk, ha épp nem dicséretet írtunk a könyvbe - persze ezt is megtehetjük. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülethez (OFE), vagy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH) már csak akkor forduljunk, ha a választ semmilyen körülmények között nem tudjuk elfogadni.

Mi történik akkor, ha két sarokkal odébb jövünk rá, hogy nem vagyunk olyan állapotban, hogy reklamálni tudjunk? Ekkor nem kell önbíráskodni, irány az orvos. Ő hivatalból eljár, és közbenjárására a huszonnégy óráig megőrzött ételmintából kiderítik, valóban az étel okozta-e bajt. Ha már olyan egyoldalú az étrendünk, hogy nem havi, hanem napi szinten vált barátunkká a hamburger, ideje elgondolkodnunk. Ha csak úgy rohannak ránk a kilók és az orvos is egyre gyanakodóbban méreget bennünket, akkor kizárólag saját felettes énünknél tehetünk panaszt.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mumu, 2020. február 27.

Náágyon náágy hitél ájánlát ván Ámériká, én címem bishopberrysmith@gmail.com És csák...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza