Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megegyezés au EU-kínai termékbiztonságról

Munkatársunktól, 2008. november 17. - hétfő 15:33
Címkék: kiadvány, jog, melamin, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

EU-kínai termékbiztonsági emlékeztetőt írtak alá, majd háromoldalú, magas szintű termékbiztonsági tanácskozást tartottak az unió, Kína és az Egyesült Államok részvételével hétfőn Brüsszelben.


A Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi és Andrula Vasziliu egészségügyi EU-biztos, illetve Vej Csüan-csung (Wei Chuanzhong), a kínai Állami Minőségellenőrzési Hivatal alelnöke által aláírt memorandum az élelmiszer- és a növényegészségügyi kérdések terén ír elő határokon átnyúló, megerősített ellenőrzést. Az emlékeztető alapján továbbfejlesztik az előző, 2006-os memorandumban kialakított EU-kínai RAPEX-rendszert ("veszélyes árucikkek gyorsriasztási rendszere") olyan mechanizmusokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy Kína közvetlenül hozzáférjen az EU "táplálék és élelmiszer gyorsriasztási rendszeréhez" (RASFF), különösen olyan esetekben, amelyek Kínát is érintő riasztási adatot tartalmaznak. Az új memorandum közös adminisztratív fellépést ír elő érzékeny termékcsoportok vonatkozásában.

Forrás: AFP

Vej Csüan-csung és Meglena Kuneva Brüsszelben 

Kuneva értékelése szerint az új emlékeztető átláthatóbbá teszi a minőségellenőrzési folyamatokat, és jó lépést jelent a helyes irányba. "Az európai polgárok a pénzükért meg akarják kapni a piacon a megfelelő értékű árut, és választási lehetőségre tartanak igényt, de soha nem a biztonság rovására" - mondta. A kétoldalú aláírás után tartott háromoldalú megbeszélésen Kuneva, Vej Csüan-csung és Nancy Nord, az amerikai fogyasztói termékbiztonsági bizottság elnöke azt vitatta meg egymással, miként lehetne globális szinten is javítani a termékek biztonságát. Ilyen trilaterális megbeszélés az első volt a maga nemében.

Uniós szakilletékesek szerint a termékek globális előállítási folyamatában nagyon fontos, hogy nemzetközi együttműködéssel biztosíthassák a nyomon követhetőséget, ami a termékbiztonsági szempontok érvényesítésének alapvető feltétele. A tavalyi sorozatos termékvisszahívások után az EU a Kínával való termékbiztonsági együttműködés szorosabbra fűzését kezdte szorgalmazni, a fogyasztói bizalom megszilárdítása érdekében.

Az FDA irodát nyit Kínában

Az amerikai élelmiszer és gyógyszer biztonsági hatóság, a Food and Drug Administration (FDA) három irodát nyit Kínában e héten, hogy ezzel is hozzájáruljon az Egyesült Államokba irányuló kínai termékek biztonságának fokozásához. Az FDA első ízben létesít külföldön irodát, az elsőt szerdán Pekingben nyitja meg, utána Kantonban és Sanghajban létesül képviselet. A két ország fogyasztóinak védelmét célozza az irodalétesítés. Az irodákban 13 alkalmazott dolgozik majd, de az FDA vezetése nem ismertette részletesen, miből áll majd a munkájuk. A közelmúltban gyerekjátékoktól kezdve az élelmiszerekig több kínai termékkel kapcsolatban merültek fel súlyos biztonsági problémák. Az amerikai hatóság a későbbiekben Indiában és Közép-Amerikában is irodákat tervez nyitni.

A RAPEX-rendszer kimutatásai szerint az elmúlt években az EU egységes piacáról visszavont termékek csaknem ötven százaléka kínai eredetű volt. Ez természetesen a Kínából érkező fogyasztási cikkek óriási kereskedelmi forgalmából is adódik - például az európai piacon található játékok kb. nyolcvanöt százalékát Kínában gyártották. Tekintettel arra, hogy a Kínából importált termékek biztonságának kérdése nem csupán az Európai Unióban, hanem az Egyesült Államokban is nagyobb figyelmet kapott, az utóbbi időben az uniós és az amerikai hatóságok fokozták együttműködésüket, és Kínában tett együttes látogatás során, illetve képzési támogatással igyekeztek elősegíteni a termékbiztonság ügyét.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza