Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Közös képviselő, saját póráz

Szabó Emese, 2008. november 14. - péntek 11:01
Címkék: szolgáltató, ingatlan, önkormányzat, ügyintézés, átverés, díj, társasház, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Mit ér a közös képviselő, ha sok esetben komplett bizottság szükségeltetik viselt dolgainak ellenőrzéséhez? Milyen következményekkel jár, ha bebizonyosodik több százezres, vagy milliós sikkasztása?


"Társasházunk megalakulása óta egyetlen közös képviselőt sem szabad elszámoltatnunk, a képviselő pedig folyamatosan félrevezeti a tulajdonosokat. A takarító például havi húszezer forintot kap zsebbe, a társasházi befizetésekből pedig rendszeresen, feketén történik a kifizetés” - írja olvasónk. Egy másik levélíró arról számol be, hogy a náluk takarító irreálisan magas, havi 130 ezer forintos bruttó bérét a közös képviselő veszi föl, ráadásként saját fizetése mellé - a munkát viszont már nem annyira akaródzik elvégeznie.

És ezek a panaszok még a kisebbek közé tartoznak, hiszen a tisztességtelen közös képviselők nem ritkán több tízmillió forinttól szabadítják meg a lakóközösségeket. Olyan eset is előfordult már, hogy a lakók a közös képviselet „jóvoltából” több millió forinttal maradtak adósai a gázműveknek. A tulajdonosoknak tehát másodszor is be kellett fizetniük az egyszer már elsikkasztott pénzt, hacsak nem akartak fűtés nélkül maradni. Aztán bízhatnak abban, hogy a közös képviselő ellen folyó polgári per végén viszontlátják a már lerótt összeget.


Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Egy ház, nem ház

Nemrég egy több társasházat kezelő társasházkezelő cég összesen mintegy nyolcvanmillió forintot tüntetett el. Beszedték a közös költséget és a közüzemi díjakat, továbbutalni viszont már „elfelejtették” az összeget. Amikor mindez kiderült, a tulajdonosok följelentették a céget, a megbízott pedig nyár óta előzetes letartóztatásban ül. Megkérdezett ügyvédek szerint az ilyen jellegű visszaélések, igaz, szerényebb összegre, de gyakran előfordulnak. Mint azt dr, Ruszthi Hunor ügyvédtől megtudtuk, a közös képviselő ilyenkor elég sokat kockáztat: ha ugyanis csaláson vagy sikkasztáson kapják,  a sikkasztott vagy elcsalt összegtől függően - akár tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

A gyakorlatban persze ritkán szabnak ki letöltendő büntetést: gyakoribb a pénzbüntetés és a felfüggesztett börtönbüntetés. És hogy mennyire jó biznisz a „közösképviselés”? „Volt olyan ügyünk, ahol csalás miatt stílszerűen a későbbi közös képviselő dobta föl az éppen aktuális megbízottat” - mondja egy név nélkül nyilatkozó ügyvéd, aki szerint helyfüggő, mennyire vetélkednek a képviselők a házakért: „Egyetlen társasház képviselete nem túl nagy biznisz, több épület képviselete viszont már az. Másrészt minél drágább egy társasház fenntartása, minél több a tulajdonostárs, annál több megbízási díjat kérhet a közös képviselő. A VIII. kerület rosszabb részein nem véletlenül nem ölik egymást a helyekért a képviselők, míg a XIII. kerület újépítésű projektjeinél már nagy a verseny. A piac tehát óriási, így nem árt referenciát kérni a cégektől. Az sem hátrány, ha a ház több árajánlatot is bekér.”


Számlák mindenütt

A közös képviselő leggyakrabban megbízási szerződést köt a társasházzal, amelynek egyéni vállalkozóként vagy cégként számlázik. De akárki legyen is a képviselő, alapesetben évente kell elszámolnia a ház lakóinak. Emellett beszámolót is kell készítenie az előző évi kiadásokról és bevételekről. „A beszámolót a társasház méretétől függően számvizsgáló bizottság (ennek felállítása csak a huszonöt lakásos, vagy annál nagyobb társasházakban kötelező), vagy az erre felhatalmazott tulajdonostárs ellenőrzi: a bizottságnak az a tulajdonostárs lehet tagja, akit a társasház közgyűlése megszavaz. A bizottság soraiban sokszor a házban lakó könyvelők, jogászok ülnek, akik a kiadások jogszerűségét, és azok mértékét havonta vizsgálják. Emellett véleményezik a költségvetést és az elszámolást, továbbá a meghatározott értékhatár feletti számlákat is. Ők adott esetben a közös képviselő elmozdítását is indítványozhatják.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Könnyű elküldeni, de nehéz rajta az elsikkasztott összeget behajtani

A bizottság üléseinek gyakoriságát nem írja elő törvény, ezért célszerű azt a szervezeti és működési szabályzatban (SZMSZ) rendezni. Minél ritkábban ül össze a bizottság, annál később derül fény az esetleges sumákolásra. A számvizsgáló bizottság bármikor jogosult a közös képviselő eljárását ellenőrizni. Amennyiben visszaélésre utaló jelet találnak, úgy a megfelelő számú tulajdonostárssal kezdeményezhető a közgyűlés összehívása és a képviselő felmentése. Ezt a jogosultságot általában a szervezeti és működési szabályzat szabályozza, feltéve, hogy a társasház nagyobb hatlakásosnál - ennél kisebb lakásszám esetén ugyanis nem kötelező az SZMSZ megléte” - magyarázza dr. Ruszthi Hunor.


Egyről a kettőre

A társasház éves elszámolásáról és a költségvetés elfogadásáról szóló közgyűlést legkésőbb május 31.-ig kell megtartani, de ha a tulajdonosok év közben bármi gyanúsat észlelnek, ezen időpont előtt is indítványozhatják a rendkívüli közgyűlés összehívását. A közgyűlést kötelező összehívni, ha a tulajdoni hányad egytizedével rendelkező tulajdonostársak azt az ok feltüntetése mellett, írásban kérik.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Az indítványt a közös képviselőnek kell benyújtania, akinek ekkor kötelessége összehívni a közgyűlést. „Ha a kérést a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke tizenöt napon belül nem teljesíti, az összehívást kérő tulajdonostársak jogosultak összehívni a közgyűlést. Ekkor a közös képviselő egyszerű többséggel leváltható, és elszámoltatható. A közös képviselő megbízása alapján ugyanis idegen pénzt kezel, így indokolatlan, nem megalapozott kiadásaival bűncselekményt követ el. Ha a képviselő nem tud elszámolni a ház pénzével, följelenthető, vagy ellene kártérítési per indítható. A gyakorlatban sajnos gyakran előfordul, hogy a bíróság ugyan kötelezi a képviselőt a pénz visszafizetésére, de az addigra kimenti a kérdéses összeget, így aztán lehetetlenség rajta behajtani.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

János, 2016. május 18. - szerda 08:59

Üdvözlöm! Kérem segítségét abban, hogy közös képviselő elmaradást állapított meg vízdíj ügyében. Nos ez úgy történt, hogy elmaradásunk volt 2015 év végén, ezt ügyvédi felszólításra rendeztük és egyben nulláztuk a tartozást. Azóta valamely okból 3 hónapja előkerült egy 2014-es 250.000.-forintos vízdíj tartozás. Mely 17 hónap tartozása állítólag. Ami elszámolás követelése után (részünkről) 170.000.- forintra csökkent. Egyedi személyre szóló elszámolás nincs és nem kapunk, csak a ház teljességére nézve de az sem könyvelői programos. Érdekes, hogy évenkénti zárásnál sem volt tartozás kijelentve, és felszólítás sem 17 hónap alatt az adott időben. És elszámolást sem kapunk, csak tartozunk. Kérdésem, hogy mik azok amit kérhetek törvény szerint ami alapján elszámol, és hogy időrendben nem passzolnak a dolgok és nem követhetők akkor mit tehetünk? Köszönöm előre is megtisztelő válaszát! Tisztelettel, János

Vit Rino, 2015. február 25. - szerda 10:51

Kedves Kata! Ne aggódj, ha elmulasztja kitenni a rezsiháborúban megmentett forintokról az elszámolást, majd megüti a bokáját! Fel is jelentheted, hogy nem tesz eleget a jogszabályi előírásoknak, s nem adja a lakóközösség tudtára, mennyi sok forintot sikerült megspórolni az olcsóbb gázzal-vízzel-árammal. Jelentsd fel, ahogy kell!

Vajda Kata, 2015. február 24. - kedd 09:18

A mi társasházunknál a közös képviselőnek még szerződése sincs, semmilyen munkára nem kér árajánlatot, a saját csókos cége végzi a munkákat, persze meg is látszik, A Számvizsgáló Bizottság két tagja a zsebében, valami engedmény miatt, a harmadik nem tud semmit tenni egyedül. Az éves számlákat nem tudja ellenőrízni, mert mindig van valami kifogás. A jegyzőhöz fordulhatna, de a jegyző évek óta semmilyen bejelentésre nem válaszol. A megelőző két közös képviselő is hasonló volt, mindkettő sikkasztott. Úgy hogy tök jó nekünk.

Kun Béla, 2013. december 06. - péntek 13:39

vitéz gabriella, 2009. július 16. - csütörtök 10:20 hozzászólása egy marhaság! A mi lépcsőházunkba (és még rengeteg helyen) Kisberk Tamás a közös képviselő, mióta Ő van a ház fejlődik és a lehető legnagyobb rendben van. Azon szidják akik tartoznak közös költséggel, mert bizony fizetési meghagyás útján a végrehajtó bevonásával beszedi a pénzt az élősködöktől. Amúgy egy nagyszerű és szakmailag kiváló emberről van szó. Talán Vitéz Gabriella is azért írt rosszat, mert akkoriban tartott és élősködött a Társasházon??? :-)))))

Marianna, 2013. április 04. - csütörtök 11:25

Szeretnék egy mai infót megosztani. Rengeteg probléma van a közös képviselőmmel,(aki a befizetett közös költség+felújítási összeg egy részét hiánynak könyveli el, hivatkozva,arra, hogy régi a könyvelő programja és nem tud mit tenni !!!!!!!!!)). Az édesanyáméval, a nagynéném közös képviselőivel is vannak problémák stb. Nincs felügyeleti szervük, amit ma jeleztem a NAV egyik ügyfélszolgálatán a hölgynek, aki nagyon kedves volt és közölte, hogy interneten is lehet közérdekű panaszt tenni a közös képviselő ellen. Ha minél több panasz érkezik be megalakul(hat) egy csoport a NAV-on belül és foglalkozni fognak a bejelentések alapján a közös képviselőkkel is. (Úgy, mint most már a szépészeti kezelések, orvosok, üzletek nyugtaadásával stb). Mindenki, akinek dokumentálhatóan komoly problémája van a közös képviselővel nyugodtan tegyen panaszt a NAV-nál akár interneten. Minél több a bejelentés, annál nagyobb a valószínűsége, hogy őket is elkezdik egyszercsak ellenőrizni !! Üdv.

Nagy, 2013. április 03. - szerda 22:26

Kedves Ildi!http://www.jogpontplusz.hu/ Ingyen van!

Ildi, 2013. április 03. - szerda 09:09

Kedves Nagy! Köszönöm a válaszát,de sajnos nálunk a Szociális Osztály nem úgy működik.300.000 ft feletti tartozásnál nem segítenek.Mivel kiskorú gyermekem is van ezért a gyámügyre küldenek ahol kaptam 8.000 ft-t.Az a baj,hogy nálunk már nem csak pár száz ezerről van szó.A polgármesternek is írtam és nem reagál rá.Majd akkor fog megint válaszolni,ha a választások jönnek.Mivel azt mondták többen is,hogy ennyit nem kérhet el jogilag sem egy közös képviselő azért is írtam le,hogy talán tud nekem valaki valami jogi információt adni.Ügyvédet sajnos nem tudok fogadni.Természetesen tudom bizonyítani.Még egyszer köszönöm a válaszát!Üdvözlöm!

Nagy, 2013. április 02. - kedd 21:51

Kedves Ildi!Szerintem fáradjon be a helyi Önkormányzat Szociális osztályára,és mondja el,hogy mi a problémája.Hátha adnának segélyt,sőt vannak városok,ahol a valóban rászoruló családoknak(ezt bizonyítani kell),ki is fizetik a tartozás egy részét.

Ildi, 2013. április 02. - kedd 19:10

Szeretném meg kérdezni,hogy valóban a közös képviselők a végtelenségig vihetik fel a közös költség díját?Egyedül sajnos nekem nincs vízórám a házban,ami egy 28 lakásos társasház és ebből kifolyólag 78.325.Ft havi díjat akarnak velem fizettetni + a szemétdíj.Sajnos a nyugdíjamból már vonnak és kapok összesen 25.000 ft-Őszintén szólva nem tudom sokszor,hogy mit fizessek be.Hozzá kell tennem,hogy van egy tartós beteg kislányom is akin sajnos későn jött ki az asztma és a krupp így sokat van itthon betegen.A lakógyűlésen a közösképviselő "aszisztense"közölte,hogy vége a moratóriumnak és kiraknak,mivel legalább 5.000 ft-t sem vagyok képes fizetni,hogy lássák a szándékomat.Kérdezem miből?Sajnos régóta nem tudom fizetni és már a gázomat is lekapcsolták.Villannyal fütünk és gázpalackkal főzünk és melegítjük a fürdéshez a vizet.Mit tudok tenni nagyon ki látástalannak érzem a helyzetem és ha a kislányom apukája nem segít akkor már ennyink sem lenne.Itt az unokám is akit szintén én nevelek a fiammal,mert az anyja 2 hónaposan eldobta,de a gyerekeimet nem hagyom!Én is sajnos nagyon beteg vagyok többször műtöttek,2011-n épp hogy az élők sorában maradtam.Kérem segítsenek,ha tudnak?Egy elszomorodott mindent lassan feladott édesanya és/nagymama/.50 éves leszek és már nem érzem magam biztonságban a családommal együtt.

zeman katalin, 2012. április 04. - szerda 10:30

azt szeretném megtudni,hogy mi az amit egy közös képviselő leírhat az adójából.pl.benzinpénz telefon.stb. válaszukat előre is köszönöm! tisztelettel:zeman katalin


1 2

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza