Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Új termékdíj-szabályozás: kevesebb hulladék

Munkatársunktól, 2008. november 12. - szerda 11:33
Címkék: törvény, jog, hulladék
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A hulladékmennyiség csökkenését és a fogyasztói szemlélet változását kívánja ösztönözni a környezetvédelmi tárca az új termékdíj törvénnyel, amelyet hétfő esti ülésén fogadott el az Országgyűlés.


A szaktárca keddi közleményében hangsúlyozza: ha az eredeti törvény maradt volna hatályban, úgy 2009-től mintegy 12-13 milliárd forint adóteher hárult volna az italgyártókra és forgalmazókra - ez az új szabályozásban 8,7 milliárd forint. Az új jogszabály szerint az újratölthető italcsomagolások termékdíj-mentessége mellett a termékdíj egy részét kell csak megfizetnie annak a gyártónak és forgalmazónak, amely vállalja, hogy a csomagolást visszagyűjti és hasznosítja. Egységessé válik az eddig italfajtánként eltérő díjtétel.

A törvénnyel kisebb lesz az érintett vállalkozások termékdíjjal kapcsolatos adminisztrációs terhe is. Számos adminisztratív tennivalóra ugyanis nem lesz szükség. Az új előírások szerint kevesebb adminisztrációval jár majd a termékdíj befizetése. Az új szabályozással csökkennek a termékdíj okozta adóterhek is. A termékdíjaknak a változó viszonyokhoz rugalmasabban alkalmazkodó, újabb, hosszú távú szabályozását ebben a hónapban kezdte el előkészíteni egy munkabizottság. Ebben társadalmi és gazdasági szervezetek, állami és önkormányzati szervek egyaránt képviseltetik magukat. A testület 2009. május 31-ig alakítja ki javaslatait.

Forrás: MTI

PET-palack zsugorító berendezés

Jelenleg Magyarországon mintegy 3,7 milliárd italtermék kerül forgalomba, ezek háromnegyede egyszer használható, úgynevezett "egyutas" csomagolásban. Ebből mintegy 1,5-2 milliárd az egyszer használatos műanyag, úgynevezett PET-palack. Az újratölthető, "többutas" alkoholmentes italcsomagolás aránya jelenleg mindössze 5,8 százalék, ez negyede az európai uniós átlagnak - tartalmazza a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ismertetője.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza