Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Veszélyes zsírolvasztók

Pusztai Beáta, 2008. november 11. - kedd 15:44
Címkék: egészség, gyógyszer, vásárlás, mérgezés, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Súlyunk csökkentésére számos mesterséges eszköz kínálkozik: az étvágycsökkentő tabletták-, kapszulák-, turmixok-, krémek és tapaszok egyaránt csodát ígérnek. Megfontoltak, lusták vagy bátrak vagyunk, ha a fogyasztótabletták nyújtotta kényelmes megoldással élünk? Szakértők szerint a különböző „fogyi-bogyók” megfontolatlan használata komoly veszélyt is jelenthet.


A túlsúly és elhízás energiabevitelünk és energiafelhasználásunk egyensúlyi zavarának következménye. Oka lehet a helytelen életmód és táplálkozás, de lélektani sajátosság vagy bizonyos örökölt hajlam is okozhatja. Hormonális- vagy pajzsmirigybetegség csupán az elhízások öt százalékáért felelős. Versenysúlyunk visszaszerzéséért tett első lépésünk a túlsúly okának kiderítése legyen!


Forrás: MTI

A harminc éves londoni postáshölgy
56 kg-ot adott le, hogy elnyerje a
megtisztelő "év soványa" címet...

Árnyékos múlt

Fogyasztó, zsírmegkötő és zsírolvasztó hatással felruházott terméket, - sokszor szemforgató marketinggel - számtalan társaság forgalmaz. A Removylt, Zactival és Absolute étrend kiegészítő tabletták forgalmazója ellen például 2006-ban indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal. „Csupán egy kapszula naponta, egy héten keresztül, és hét kilóval könnyebb lesz.”- hirdették. Igaz lehet? Elhittük. A forgalmazó cég a Gazdasági Versenyhivatal közzétett határozata alapján 241 millió forint bevételre tett szert egy éven belül, az sms-ben rendelhető tabletták révén. A termékek azonban placebónak bizonyultak, az OETI vizsgálata alapján a gyógynövényt és illóolajat tartalmazó tabletták nem rendelkeztek fogyasztó hatással.Egy internetes fogyasztószer-gyűjtő lapon böngészve több olyan terméknévre is kattinthatunk, amelynek részletező honlapja egy ideje már nincs a hálón. Bizakodóknak mindenesetre ez nem túl jó referencia.


Hogy is van ez?

A fogyasztószerek hatásmechanizmusának tisztázásában egy budapesti Egészségközpont szakorvosa volt segítségünkre. A fogyasztószerek három fő csoportra oszthatóak. Vannak gyógyszer típusú készítmények, gyógynövény alapú termékek és táplálék-kiegészítők. A gyógyszer típusú tabletták lehetnek étvágycsökkentők és zsírégetők. Ezek a termékek közvetlenül központi idegrendszerünkre hatnak, az éhségérzetet csökkentve. Mellékhatásuk igen veszélyes lehet: a magas vérnyomás mellett cukorbetegség is kialakulhat. A gyógynövény alapú termékek vízhajtó, hashajtó, zsírégető és anyagcsere-fokozó hatásúak. Legtöbbjük különböző drogériákban is kapható. A harmadik csoport a táplálékkiegészítőké. A készítmény annál jobb, minél több típusú fehérje található benne, a szükséges ásványi sókon és nyomelemeken kívül.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Mozgás helyett tabletta?

Ha a termék nem tartalmaz szóját, tejfehérjét és tejsavót, meg se vegyük. Mivel a táplálék-kiegészítők főétkezések helyetti fogyasztásra valók, fontos, hogy a hiánybetegségek elkerülése végett tartalmazzák a fontosabb ásványokat. A fogyást a rostok biztosítják, azáltal, hogy teltségérzetet okoznak. A fehérje pedig azt biztosítja, hogy úgymond „ne haljunk éhen”.

A Metabol talán az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő tabletta. A készítmény háromhavi használat után ígér álomalakot, igaz, a tájékoztató rendkívül burkoltan fogalmaz. A termék önmagában nem fogyaszt, csak segíti a súlycsökkentő diétás étrend eredményességét. De! „Minden pajzsmirigy probléma esetén szükséges orvosi vizsgálat!” olvashatjuk a tájékoztatóban. Miért is van ez kiemelve? A Metabol jódtartalmú készítmény, amely felgyorsítja a pajzsmirigy működését. Mindez eredményezhet magas vérnyomást, szapora szívverést, hajhullást és az anyagcsere visszafordíthatatlan felgyorsulását is. A mellékhatások elszomorítóak, a készítmény mégis szabadon hozzáférhető, elég csak a legközelebbi drogériáig elsétálnunk.

Az orvosok nem javasolják a fogyasztószerek szedését. Súlyprobléma esetén ezerféle diétához folyamodhatunk. Ha mindenképpen „szerhez” akarunk nyúlni, akkor is inkább egy jó táplálék kiegészítőt válasszunk, a fenti, összetételre vonatkozó tanácsok figyelembevételével. Ha szénhidrát-bevitelünk megfelelő mennyiségű és elhagyjuk a „luxuskalóriákat”, nem lehet gond. Mindez mozgással fűszerezve, egészséges életmódot eredményez.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Függőségből függőségbe...

Mivel ezek a termékek bizalmi jellegűek, fogyasztóként csak használatuk során tapasztaljuk meg, hogy a megvásárolt „zsírmágnes” megfelel-e várakozásainknak. A készítmények hatása egyénenként eltérő. Az sem zárható ki, hogy nemcsak a várt fogyás marad el, de egészségünk is tönkremegy. Felléphet annak veszélye is, hogy a tabletta habzsolója képtelen leállni a fogyással, ez akár életveszélyhez is vezethet. Előfordulhat az ellenkezője is: ha a fogyni vágyó az elért súly mámorában abbahagyja a tabletta szedését, és folytatja régi megszokott életvitelét, akár kétszer annyi kiló is visszajöhet. Ez a „jojó-effektus”. A fogalom sokunk számára ismerős lehet.

„ A fogyasztószer mindenkire másképp hat.” „Orvos, vagy dietetikus tanácsa nélkül ne vegyünk be fogyasztószereket” - hangsúlyozza Dömölki Lívia az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője. A szakértő elmondása szerint minden fogyókúra előtt vizsgálni kell az egészségi állapotot. Fontos, hogy minden fogyasztószerhez speciális diéta is tartozik.

Fogyókúra során először a víz, majd a zsír távozik szervezetünkből. Ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű rostot, ásványi anyagot, némi olajat, vagy zsírt, úgy a zsírban oldódó vitaminok képtelenek szervezetünkben hasznosulni. A folyamat pedig vitaminhiányhoz vezethet. A víz és zsír távozását az izomzat leépülése követi. Az ásványi anyagok hiánya a szívizom működésének zavarát is okozhatja. Dömölki szerint fogyasztószer használata egyetlen esetben lehet valóban indokolt, mégpedig kórosan elhízott emberek esetében, kórházi kezelés mellett. Kóros elhízásról akkor beszélünk, ha testtömeg-indexünk (testzsír %) meghaladja a harmincötös értéket. (http://www.hazipatika.com/tools/bmi) Figyelem: testtömegindex-számításnak csak felnőtt embereknél van értelme!

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Gyorsított anyagcsere

Egy dietetikus véleményére is kíváncsiak voltunk a témában. A fogyasztószerek alkalmazását harmadik megkérdezett szakértőnk - Fövényi Ákos dietetikus - sem ajánlotta. „Fogyókúránk gerincét rost- és vitamindús táplálkozásnak kell alkotnia. Ebben bizonyos rozs-, és vitaminkészítmények segíthetnek, de ezeket sem szabad előnyben részesíteni a zöldségekben és gyümölcsökben található, természetes rozs- és vitaminforrásokkal szemben. A fogyasztószerek gyakran a fogyni vágyó akaraterejét, motivációját helyettesítik, illetve a „mégiscsak tettem valamit magamért” jóleső érzését nyújtják.” - mondja ki a végső megállapítást Fövényi.


Kiegészítésként…

Aki még a diétát is „macerásnak” érzi, annak ott a legegyszerűbb fogyasztó cikk, a „Fogyi-tapasz”. Úgy tűnik, pszichikai hatásuk erősebb, mint annak ténye, hogy mozgás és diéta nélkül, csupán bőrön keresztül képtelenség lefogyni. „Problémás” testrészeink formálására rengeteg reklámozott eszköz, - hipervibrációs masszázs-, és szauna öv - áll rendelkezésre. Ezek hatásmechanizmusa vitatott, annyi biztos, hogy legalább egy, méregtelenítős-színezős-lábfürdetős masina már felsült a vásárlók körében.

Zsírpárnáink eltüntetésére a műtéti beavatkozás is megoldást jelenthet. A súlyfelesleggel rendelkezők körében népszerű a gyomorgyűrű felhelyezése, az alakformálás másik eszköze pedig a zsírleszívás. Hatásuk biztos, a műtét szigorú feltételei mellett azonban költségesek és fájdalmasak ezek a módszerek.

Népszerű fogyókúrás eljárás az akupunktúrás kezelés is, ami sok sikertörténetet tudhat már magáénak. Az eljárás lényege, hogy öt kis tűt szúrnak a fülkagylóba, melyek segítségével az éhségközpontot és az anyagcsere gyorsaságát stimulálják. A kezelés szinte fájdalommentes, viszont időigényes, mivel 45 percig kell csücsülni tűkkel a fülünkben. „Könnyített” formája a lézeres akupunktúrás kezelés, amelyhez lágylézert használnak a szakavatott kezek. Ez a beavatkozás a fogyózók számára ideális, mert fájdalommentes. Időnkből mindössze öt-hat percet vesz igénybe, hatása viszont szintén kedvezően hat a kilókra.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Bármelyik módszert választjuk, bármelyik készítmény iránt érezzük, hogy megoldást jelent számunkra, mindig tartsuk szem előtt, hogy a természetes élelmiszerek biztonságosabbak minden dobozba zárt ígéretnél. A kilóktól való megszabadulás nem sikerülhet, ha a fotelben ülünk,csipszet majszolunk, aztán tapaszt cserélünk, vagy bekapjuk aktuális bogyóinkat. Együnk „háromszor háromféle zöldséget” - halljuk naponta, mozogjunk heti két alkalommal, akkor a csodaszerek árát is megspórolhatjuk.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Báder Mátyásné, 2017. június 24. - szombat 04:30

Annyit tudok mondani,hogy ami tényleg fogyaszt azt be is tiltják.Az absolut nevű zsírégető kapszulát nem kelett volna betiltani mert semmi féle káros hatása nem volt.Ami a használati utasításba levolt írva az úgy is volt.21 kilót fogytam és tényleg éhezés nélkül két hónap alatt.Semmi bajom nem volt.BETILTOTTÁK MERT JÓ VOLT.Helyette van egy nagy csomószar étrsnd kiegészítő.Ujra elkezdeném szedni ha megjelenne.

GoDoctor, 2008. november 12. - szerda 13:14

Kedves Olvasók és Tisztelt cikkíró! Úgy látom, egyre több olyan írás jelenik meg, ami a szakma felületességét jellemzi. Sok esetben, már - már arra gondolok, hogy szándékosan megy a butítás, és ezeknek a butításoknak helyet enged 99%-ban a digitális média is. Hasonló jelenséggel szembesülünk, egy Calgon reklám esetében is. Sosem arra törekszenek, hogy a vevőket ténylegesen tájékoztassák, inkább a termék gyártó, forgalmazó előnyeit, fizetett hírekben magasztalják. Ha valaki elgondolkodik azon, hogy hány évenként kell, egy mosógép meghibásodott fűtőszálát kicseréltetnie, és ezen idő alatt mennyi Calgont lapátolna a vizébe, máris nyilvánvalóvá válik az üzlet lényege. (6 év alatt 2 csere 10.000 Ft. vagy 6 év alatt 560.000 Ft. csak Calgonra.) A fogyókúrához és a fogyiszerekhez visszakanyarodva, sok szemét található a piacon, amelyeknek kizárólag a vevő pénztárcájára van FOGYASZTÓ hatása. Mind emellett kikérem a szakma nevében azt, hogy egy több éves tudományos kutatás termékét méltatlan helyzetbe szerepeltessék. A fogyókúrák alap ismerethiánya a szervezetünk kémiai folyamatainak ismerthiányára vezethető vissza. Az emberi test az evolúció során nyilván úgy fejlődött ki, hogy a természetben található alapanyagokat tudja táplálékként hasznosítani. Ezen az ipar elterjedés és az ipari élelmiszerek megjelenése nem tudott pár száz év alatt változtatni. A modernkori technológiának köszönhetően, már léteznek olyan kutatási eredmények, amelyek célcsoport kísérletekkel és fogyasztói véleményekkel alátámasztott, készítményeket dobtak a piacra. Ezen termékek ára is jelzi azt, hogy a bevitt kutatási érték, minőségi termékként jelenhet meg a piacon. Elősegítve a tendenciálisan növekedő kóros elhízás visszaszorítását és az egészséges életre való rászoktatást. A tudatos táplálkozás és a mozgás megvalósítja az ideális kinézetet. GoDoctor

Kommentek

macus lil, 2018. június 17.

Tisztelt Hölgyem / Uram
Örömmel tudom tájékoztatni Önt arról, hogyan lehet kölcsönö...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Mr. Dékány Endre, 2018. június 16.


Hitel ajánlat!! keres egy becsületes kölcsönt? ha igen, 2% -os alacsony kamatlábat kín...

Menekülés a UPC-től

Hobelman, 2018. június 12.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Li...

Patika trükk

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés