Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Édesítőszerek - modelltabletta a karcsúságért

Kovács Barbara, 2008. november 11. - kedd 09:55
Címkék: egészség, vásárlás, gyógyszer, élelmiszer, árkörkép, mérgezés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fogyókúrázók nélkülözhetetlen társa az édesítőszer. A modelltablettának is becézett édesítőszerekkel bánjunk azonban körültekintően! Legfontosabb szabály az előírások maradéktalan betartása.


Édesítőszer minden sarki boltban kapható, por, tabletta vagy folyadék formájában. A zavarbaejtő kínálatból nem könnyű a megfelelő kiválasztása. Felelős döntésünkhöz több szempontot is figyelembe kell vennünk. Egyes édesítőszerek, például a fruktóz kalóriatartalma szinte azonos a kristálycukoréval, igaz, glikémiás indexe jóval kedvezőbb. (A glikémiás index /GI/ azt jelzi, milyen gyorsan szívódik fel a szénhidrát a szervezetünkbe bevitt élelmiszerből. A jelzőszámot eredetileg cukorbetegek használták vércukorszintjük ellenőrzésére. Amelyik étel GI-je alacsony, az lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, hosszabban tartó telítettségérzést biztosítva.)

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Gyermekeknek nem is ajánlják

A patikában vásárolható Sorbitollal azért érdemes vigyázni, mert energiatartalma szintén közel azonos a cukoréval. Így diabétesz, illetve fogyókúra esetén nagyon ki kell számolni az adagját. Ugyanez igaz a Glukonon nevű édesítőszerre, hisz annak hatóanyaga is majdnem teljesen szorbit. Az élelmiszerekben felhasználható, édesítőanyagokat a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. Csecsemők és kisgyermekek számára készült élelmiszerekbe, a 36/2004.(IV.26.) számú EszCsM-rendelet szerint tilos édesítőszert keverni. Ha egy élelmiszerben vagy üdítőitalban édesítő anyagokat használnak, akkor azt a csomagoláson jól láthatóan, egyértelműen jelezni kell. Ha a termék aszpartámot is tartalmaz, azt is rá kell írni, hogy fenil-alanin forrást tartalmaz. Ha az áru egyszerre tartalmaz cukrot és édesítőt, akkor ezt is külön jelezni kell a címkén a fogyasztónak.


Mi van benne?

Az édesítőszerekben négy, mesterséges édes ízt biztosító szert alkalmaznak: ciklamátokat, szacharint, aszpartámot, aceszulfámot - mondta Gyurcsáné Konrád Ilona dietetikus. Ezen anyagokat keverik össze különböző mennyiségekben ahhoz, hogy ízük a lehető legjobban utánozza a cukorét. Üdítőitalokba például mind a négyet belekeverik, a legjobb hatás elérése érdekében- mondja Dömölki Lívia az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer szakértője. Éppen ezért azoknak, akik édesítőszert használnak, tanácsos kerülniük az édesítőszerekkel készült üdítőitalokat. Együttes fogyasztásukkal ugyanis könnyedé túlléphető a napi megengedett édesítőadag. Bár a szorbit természetes eredetű édesítő, egy felnőtt napi harminc grammnál többet ne fogyasszon. Ellenkező esetben puffadást, hascsikarást okozhat. A legismertebb és legrégebben használt összetevő a szacharin. Mesterségesen előállított szer, a kristálycukor édesítőképességének háromszázszorosára képes. Az aceszulfámot drágasága miatt viszonylag ritkán használják.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A legismertebb...

Az aszpartám rákkeltő hatásáról évek óta vita folyik. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ellenőrző vizsgálatai szerint alapján, illetve, ha fogyasztói betartják a dobozon feltüntetett napi fogyasztható mennyiséget, az anyag nem káros, bár bizonyos esetekben allergiás reakciót válthat ki.


Tűzhely mellé rutin is kell

Édesítőszerrel főzni, sütni nem könnyű dolog. Egyrészt hő hatására nem minden édesítő íze marad meg, illetve a cukor állaga a sütemények alakját is befolyásolja. Utóbbi esetben a szorbit vagy a fruktóz lehet a megoldás. Egy jótanács az élelmiszer szakértőtől: ha fruktózzal készítünk süteményt, sütőport minden esetben tegyünk bele, mert így érjük el a megfelelő hatást. Sacharinnal és ciklamáttal jól lehet főzni, ízük nem változik.


Melyik honnan származik?

A cukrot helyettesítő édesítőszerek összetevői természetes és mesterséges forrásból is származhatnak. A természetes eredetű anyagokat cukoralkoholoknak nevezik, amelyek lehetnek: szorbit (E420), mannit (E421), xilit (E967), laktit (E966), maltit (E965) és fruktóz. A mesterséges édesítők közé tartozik: a szacharin (E954), a ciklamát (E952), az aszpartám (E951), az aceszulfát-K (E950), a taumatin (E957) és az aszpartám-aceszulfám só (E962). Ez utóbbiak kalória tartalma szinte nulla, kivéve az aszpartámot. Így ezeket a napi engedélyezett adag figyelembe vételével mind cukorbetegek, mind fogyókúrázók bátran használhatják.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Könnyen túlzásba lehet vinni

Édesítőszert bárhol vásárolhatunk, de az összetevőket és a fogyasztható napi adagot mindig el kell olvasni - tanácsolja Dömölki Lívia. „Saját márkás” termékeket az édesítőszerek közt is találhatunk. Az is előfordulhat, hogy egy jól ismert márka gyártója az adott üzletláncnak is készít saját márkás terméket, amit aztán, a marketingköltségeket megspórolva, olcsóbban tesznek a bolt polcára.

 Termék neve  kiszerelése  Ára (forint)  Üzlet neve
 Canderel 75 g 1499 Match
 Canderel 75 g 1439 CBA
 Polisweet (folyékony) 250 ml 519 CBA
 Ezerédes (folyékony) 210 ml 519 CBA
 Édeske 100 db 219 CBA
 Sacharin 1000 db 729 CBA
 Pötyi Classic 1200 db 429 Auchan
 Süssina 650 db 720 Biotermekexpress.hu
 Canderel 75 g 1680 Biotermekexpress.hu
 Polisweet (folyékony) 250 ml 720 Macosz.hu
Sweetab 650 db 576 Macosz.hu
Polisett 75 g 192 Macosz.hu


Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell
Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Dobbs, 2018. május 23.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Dobbs Finance and Mortgages Limit...

Telefonok a szervizben

Mehmet Hakan, 2018. május 22.

Kadri Zoltan vagyok, kölcsönöket kínálunk magánszemélyeknek és cégeknek, akik sürgős köl...

Emeltdíjas telefonszám álláshirdetésekben

Trust Fund, 2018. május 22.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés