Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Veszélyben a csirkék genetikai sokfélesége

Munkatársunktól, 2008. november 07. - péntek 13:55
Címkék: élelmiszer, teszt, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A hatalmas baromfitelepeken folyó nagyüzemi állattartás következtében világszerte csökken a húscsirkék és a tojótyúkok genetikai sokfélesége. Az "ipari csirkék" örökítőanyagának legfeljebb feleannyi változata van, mint őseikének - tudósít egy nemzetközi kutatócsoport az Amerikai Tudományos Akadémia hírlevelében (PNAS).


Emiatt az állatok sokkal érzékenyebbek a fertőzéses megbetegedésekkel szemben, és ez az egész baromfiágazatot veszélyezteti. A genetikai sokféleség megőrizhető, ha a különböző baromfitelepek állatait célzottan, valamint az ipari fajtákat a háziakkal keresztezik - vélik a kutatók. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium East Lansing-i (Michigan állam) intézményének munkatársai Hans Chenggel az élükön összesen 2580 szárnyas örökítőanyagát vizsgálták meg, ebből 1440 származott nagyüzemi telepekről.

Forrás: MTI

Több évtizedes tömegtenyésztés...

A genetikai elszegényedés egyik fő oka, hogy az 1950-es években elterjedő nagyüzemi állattartás csak nagyon kevés, egy -egy kiemelkedő tulajdonság alapján kiválasztott fajtát használt. Szinte az összes mai húshasznú csirke csupán három fajra vezethető vissza, a tojótyúkok pedig egyetlenegyre. Mivel a tenyésztés folyamán mindig a fogyasztói céloknak leginkább megfelelő egyedeket választották ki, és mert a telepek egymás közt nem keresztezték állataikat, a genetikai állomány beszűkült, és ez a folyamat ma is tart.

Cheng és kollégái azt javasolják, hogy a nagy telepek állataikat hagyományos fajtákkal keresztezzék. Ezek ugyanis még rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amelyeket az nagyüzemi fajtársaik az évtizedek alatt elvesztettek. A kutatók adatai szerint a baromfitelepek világszerte évente negyvenmilliárd csirkét állítanak elő. Ezek több mint hatvanmillió tonna húst és több mint ötvenötmillió tonna tojást termelnek.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza