Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Melamin botrány: javult a kínai tej minősége

Munkatársunktól, 2008. november 07. - péntek 10:22
Címkék: egészség, mérgezés, élelmiszer, adalékanyag, melamin
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az országos kampány hatására Kínában sikerült megfékezni a tejhamisítást, és a nyerstej minősége is jelentősen javult a melamin szennyezés okozta botrány kirobbanása után - közölte a kínai mezőgazdasági miniszterhelyettes.


Kao Hung-pin (Gao Hongbin) szerint a legutóbbi teszteken vizsgált hatszázhatvan feldolgozás előtti nyerstej-minta mindegyike megfelelt a melaminra vonatkozó határértékeknek. A teszteket a hat legnagyobb tejtermelő régióban, többek között Pekingben, Belső-Mongólia Autonóm területen, és Hopej (Hebei) tartományban végezték. Az eredetileg a műanyaggyártáshoz használt melamint az átvételi norma alatti, vagy higított tejhez keverték, hogy a bevizsgáláskor a tej fehérjeszintje magasabbnak tűnjön. Az egészségre is káros anyagot a felelőtlen tejkereskedők és gyűjtőállomások használták.

Forrás: AFP/IC

A kínai Mengniu Wuhan gyár dolgozói kiöntik a melaminnal szennyezett tejet

A miniszterhelyettes kiemelte, hogy a tejátvevő-állomásokat nyilvántartásba vették és folyamatos minőségi felügyelet alatt tartják. Továbbá minden, a kérdésben érintett osztályt, arra szólított, hogy a tejiparban és az állati takarmányozásban is növeljék a minőségi ellenőrök számát és az ellenőrzések gyakoriságát. A botrány hatására jelentősen visszaeső tejfogyasztás miatt veszteséget szenvedő belső-mongóliai, hopeji, liaoningi, Senhszi-i (Shaanxi), santungi (Shandong) és honani (Henan) termelők a mezőgazdasági és pénzügyi tárcától háromszázmillió jüan (8,9 milliárd forint) kártérítést kaptak. Időközben a szennyezés kapcsán vizsgált 22.700 takarmányminta 97,6 százaléka felelt meg a melaminra vonatkozó értékeknek.

Kína legnagyobb tejporgyártójának számító Sanlu Group társaságot számos helyi tejüzem kívánja felvásárolni, miután a tejbotrányban leginkább érintett vállalat csaknem a csőd szélére került. A pekingi Sanyuan Group társaság a Sanlu hét tejüzemét venné meg, miközben a Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományi Wondersun további üzemeket venne át. Sanyuan egyike volt azoknak a kínai tejipari vállalatoknak, amelyek szándékukat fejezték ki a Sanlu megmaradt vagyonának megvételére. A Sanlu részvényeinek kereskedését a lehetséges fúzió reményében szeptember 26-án függesztették fel. A tárgyalások azonban az újabb érdeklődők felbukkanása mellett azért lassultak le, mert a szennyezett tej áldozatainak járó kártérítést a nyertes vevőnek kell megfizetnie.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza