Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Viták a kötelező biztosítás problémáiról

Munkatársunktól, 2008. november 06. - csütörtök 10:55
Címkék: autó, biztosítás, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A kötelező gépjármű felelősségbiztosításnál (kgfb) maradjon az év végi kampány, vagy az autó vásárlása legyen a biztosítás fordulónapja, az egyesületek köthessenek-e továbbra is kgfb-t, illetve miként csökkenthetők azok a hátrányok, amelyek abból adódnak, hogy a kárt szenvedett autós nem ügyfele a károsult biztosítójának - ezek voltak az alapvető problémák az Országgyűlés gazdasági bizottsága fogyasztóvédelmi eseti bizottságának ülésén szerdán.


Az első két kérdésre hangzottak el támogató és ellenző vélemények is, de megoldás nem született. Alexa György (MSZP) bizottsági elnök ezt úgy kommentálta, hogy a döntés a politika dolga lesz. A harmadik probléma megoldására a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) hangzott el javaslat, amely szerint a károsultat "passzív" ügyféllé kellene tenni a károkozó biztosítójánál.

Az év végi kgfb kampány megszüntetését Trunkó Barnabás a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára támogatta, azt javasolva, hogy a kocsi vásárlásának dátuma (a kgfb kötésének napja) legyen a fordulónap, akár a casco biztosításoknál. Schiffer Péter a PSZÁF főigazgató helyettese félrevezetőnek nevezte a kampányt, mivel lakásbiztosításból is van négymillió, még sincs kampány és van verseny a piacon.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

A kampány maradását Zámbó Ákos, a Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE) vezetője és Szél Virág a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) irodavezetője támogatta. Az előbbi arra hivatkozott, hogy így transzparensek az árak, és ügyvitelileg is kezelhető a kampány, míg az utóbbi arra hivatkozott, hogy a kampány elmaradásával csökken a közvélemény figyelme, ami kisebb versennyel jár a biztosítók között. Hoványi Sándor, az Allianz Biztosító vezérigazgató helyettese, egyúttal a MABISZ gépjármű tagozatának a vezetője, arra hivatkozott, hogy Európa sok országában a magyarral ellentétes a váltás a kgfb-nél.

A parlament előtt fekszik egy pénzügyi szolgáltatási törvénycsomag, amely megtiltaná a biztosító egyesületeknek azt, hogy a jelenlegi formában 2012 után is folytassák a kgfb kötéseket. Többen tették fel a kérdést, hogy a MÁV ÁBE csődjét az egyesületi forma, vagy valamilyen más tényező okozta. Schiffer Péter véleménye volt a legtömörebb: a MÁV ÁBE bűncselekmény áldozata lett, a vezetők néhány nap alatt ürítették ki a kasszát. Ennek ellenére az egyesületi forma annyiban játszott szerepet, hogy az egyesületnél a tulajdonosi kontroll marginális - tette hozzá. Trunkó Barnabás pedig így fogalmazott: nem az egyesületi forma halt meg a MÁV ÁBE-nél.

Azt a problémát, amely szerint a károsult személy nem ügyfele a károkozó biztosítónak, emiatt a károsult nem fordulhat a békéltető testülethez Pintér György, az Indra Biztosítottak Országos Érdekvédő Egyesület elnöke vetette fel. Schiffer Péter olyan jogszabály módosítást javasolt, amely szerint a károsult passzív ügyféllé válna, így már fordulhatna a békéltető testülethez, ami rövidebb idő alatt adhat megoldást, mint a bírósági eljárás.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

TGX, 2008. november 07. - péntek 13:07

Tisztelt Urak, Hölgyek! Először is a legnagyobb probléma az úgynevezett biztosítási évfordulóval van, konkrétan az, hogy a naptári év közepére esik ( hatodik hó 30. - hetedik hó 1. ). Vagyis a szerződő ügyfél legkevesebb egy év és három hónap ideig a szerződés kötésekor aktuális B/M fokozat szerinti díjat fizeti feltéve hogy új belépőnek számít. Aztán ott az általam csak alapdíjnak nevezett tétel ( csak a jármű paraméterei alapján számított ) melynek eltérő mértékű " százalékos " szorzatai adják a tényleges éves díjat. Ha már változtatunk akkor, először: a biztosítási évforduló essen egybe a naptári évfordulóval; másodszor: ne feltétlenül a szerződő életkora legyen a fő szempont ( vagyis minden új belépőnek számító szerződő induljon azonos díjjal - feltéve, hogy csak az életkorból adódik a díjkülönbözet - ); aztán az a ténylegesen okozott károk alapján úgyis emelkedik. Mert senki ne akarja nekem megmagyarázni hogy adott esetben én 25 évesen veszélyesebb lennék a közlekedésbiztonságra, mint az a pl. idősebb korú úgynevezett vasárnapi autós akinek SAJNÁLATOS módon egy egész sor betegsége van ergo nagyobb eséllyel lesz rosszul vezetés közben. Ráadásul én naponta autózok 40 TONNÁKKAL, VALAMINT SZEMÉLYAUTÓKKAL IS. És még sokáig sorolhatnám, de egyvalamit még mindenképp hozzátennék. MILYEN ALAPON ENGEDI A JOG, HOGY OLYAN EMBER SZERZŐDJÖN ( KGFB ) AKINEK MÉG JOGOSÍTVÁNYA SINCS ? MIVEL GONDOLOM NYILVÁNVALÓ, Ő NEM VALÓSZÍNŰ HOGY KÖZLEKEDNI FOG... És még számtalan bosszantó, felesleges, meg mindenféle egyéb passzus van amely ép ésszel MINIMUM kifogásolható.

stunde, 2008. november 06. - csütörtök 21:45

A kgfb. kampányok sikere érdekében sokszor irreálisan alacsony díjakat kínálnak a biztosító társaságok. Ennek természetesen örülnek a fogyasztók. Én egy olyan cégnél dolgozom, ahol balesetek vétlen elszenvedőinek személyi sérülései követekeztében maradandó egészségkárosodása okán állítjuk össze ügyfeleink kárigényét jogcímenként, és ezeket próbáljuk érvényesíteni. Elkeserítő, amilyen alkudozások mennek a biztosítók részéről a kár kifizetésekor. Teljesen bevett szokás, hogy ügyfeleink jogos kárigényére ennyit válaszolnak: "ezen a jogcímen nem áll módunkban kártérítést fizetni". Szeretném megkérdezni: Nem arról szól a kártérítés a Ptk-t is figyelembe véve , hogy a baleset kapcsán felmerült összes olyan pluszköltséget meg kell téríteni, amely a baleset bekövetkezése nélkül nem merült volna fel? A nem vagyon kártérítés összegére is alkudoznak, és a legtöbb esetben olyan összegeket szeretnének elismerni, amely mögé elfogadható indokot nem tudnak állítani, ráadásul szinte megalázó. Szégyenletes játszma, amit a biztosítók játszanak, és úgy tűnik, ügyfeleiknek fogalmuk nincs arról, hogy mi az ára az alacsony díjaknak. Ha az ügyfél önmaga szeretné kárigényét bejelenteni, a biztosítóktól annyi információt kap, hogy jó, ha annak alapján jogos kárigénye 10 %-át fel tudja sorolni. A korrekt kárrendezést manapság jóformán már csak peres úton lehet elérni. A biztosítókkal szemben a személyi sérüléses károk inkorrekt ügyintézése ellen keményen fel kellene lépni. Felhívom a fogyasztóvédők figyelmét erre az általános és súlyos problémára.

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza