Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Románia: kamatkartell gyanújában a bankok

Munkatársunktól, 2008. november 03. - hétfő 14:55
Címkék: bank, hitel, átverés, ellenőrzés, díj, szerződés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A román Versenytanács (CC) vizsgálatot indított - a jegybank és a fogyasztóvédelem jelzései nyomán - annak kiderítésére, hogy bizonyos bankok valóban összehangoltan emelték-e az utóbbi időben a kamatokat és a kezelési költségeket.


Az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek, Mugur Isarescu jegybanki bejelentései és a fogyasztóvédelemhez benyújtott több ezer feljelentés miatt merült fel a piaci verseny tisztaságáért felelő hatóságban, hogy néhány pénzintézet súlyosan megszegte a versenypiac szabályait, összehangoltan manipulálta a bankközi kamatokat és emelte az egyes bankpiaci szolgáltatások kamatterheit. Bár hivatalosan nem nevezték meg, mely pénzintézetekről van szó, az Adevarul és az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilapok tudni vélik: a vizsgálat az UniCredit Tiriac Bank, a Royal Bank of Scotland (RBS), az ING Bank és a Bancpost ellen folyik (az országban negyvenhárom nagy banki részvénytársaság működik, ebből csak az Eximbank és a CEC van állami tulajdonban).

Forrás: Photos

Neményi József, a Versenytanács tagja emlékeztetett: Romániában október elején hirtelen elkezdtek ugrálni a kamatok, a valutaárfolyam is lebegett. A hónap második felében hirtelen megemelték a kamatlábakat. A fogyasztóvédelem jelezte: emiatt a hitelt kapott fogyasztók érdekei sérülnek, hiszen "menet közben" emelték a kamatot. A bankok nem emelték ugyanakkor a betéti kamatlábakat - tette hozzá Neményi. Az keltett gyanút - mondta a tisztségviselő -, hogy több, eltérő alaptőkéjű és gazdasági erejű bank is ugyanazokat a kamatterheket alkalmazza ügyfeleinél, vagyis feltételezhetően megállapodtak egymással, mert összehangoltnak tűnt a kezelési költségek növelése is. "Ha ez így van, sérül a gazdasági verseny" - mondta Neményi.


A Versenyhivatal kamatkartellezést sejtő vizsgálódásának hírére a hétvégén az ING azonnal közleményben reagált, leszögezve: semmilyen kamattorzító kartell-megállapodáshoz nincs köze, maradéktalanul betartotta a bankközi hitelezésre vonatkozó szabályokat. Az Adevarul szerint hasonlóképpen reagált a Bancpost és az UniCredit Tiriac Bank is, csak az RBS tartózkodott mindenfajta kommentártól. Az ÚMSZ hétfői számában azt írta: a kereskedelmi bankok kamatemelési lépéseit a fogyasztóvédelmi hivatal is jobban kívánja követni, hiszen a jövő év elejétől olyan szabályozás készül, mely szerint a pénzintézeteknek a szerződés ideje alatt nem lenne szabad emelniük a kezelési költségeket, sem újakat bevezetniük.

Forrás: Photos

Felfelé kúszó kamatok...

Kamatok emelése esetén a hitelintézetek az ügyfeleket legalább harminc nappal a szerződés módosítása előtt lesznek kötelesek tájékoztatni a változásokról. Amennyiben az ügyfél a hitelszerződés módosításaival nem ért egyet és visszautasítja, úgy a kliensnek jogában lesz másik bankhoz fordulnia, vagy pedig a felvett összeg után fennmaradt hitelhátralékot előtörlesztés útján vagy a másik bank refinanszírozásával kiváltania.
Dan Vlaicu, a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke szerint - írja a lap - állandó kamat esetében a havi törlesztő részleteket pontosan meg lehet állapítani, míg a változó kamatokat illetően a kamatráták változását bizonyos irányadó mutatókhoz kell viszonyítani. A lejben felvett hitelek esetében például a kamat nem lehet több, mint a ROBOR (a bankközi piacon nyújtott lejhitelek átlagkamata a bankszektor tíz legjobb teljesítményét nyújtó bankjára számítva), plusz annak öt százaléka - vélekedett Vlaicu. Mugur Isarescu jegybanki kormányzó korábban maga is szankciókkal fenyegette meg azokat a kereskedelmi bankokat, amelyek indokolatlanul emelnek kamatot.


A román bankoknak egyre több a rosszul fizető ügyfelük, a fogyasztóvédők a bankokra panaszkodnak

A román bankoknak mind több rosszul fizető ügyféllel gyűlik meg a bajuk, a fogyasztóvédők viszont a bankok szaporodó visszaélései miatt osztják a büntetéseket, olvasható az Új Magyar Szó (ÚMSZ) hétfői számában. Serban Epure, a bankok rosszul vagy késlekedve törlesztő lakossági ügyfeleinek nyilvántartására létrehozott Hiteliroda (BC) ügyvezető igazgatója a bukaresti napilapnak elmondta: a hitelválság forrásapasztó hatásai és a jegybank új hitelbírálati követelményrendszere miatt a korábbinál óvatosabban és figyelmesebben válogatják meg ügyfeleiket a bankok.

A szakember szerint az elmúlt egy év alatt felszökött hitelezési kedv eredményeként mára 1,9 millió olyan bankügyfelet is nyilvántartanak, akik egyszerre két banktól is kölcsönt vettek fel, hat százalékuk késik a törlesztő részletek fizetésével. A Hiteliroda adatai szerint szeptember végén százhúszezer ügyfélnek voltak elmaradásai két vagy több hitelintézetnél. A rekord jelen pillanatban egy olyan ügyfélé, aki tizennégy banknál nem tudja törleszteni adósságát. A fizetési morál rosszabbodására hívják fel a figyelmet a Román Nemzeti Bank adatai is, amelyek szerint szeptember végén a négyszázezret is meghaladta azoknak az ügyfeleknek a száma, akik a hitelüket csak több mint harminc napos késedelemmel tudják törleszteni. A legnépszerűbb banki termékek - ez elmúlt egy évi, 4,4 millió pozitív hitelbírálat alapján - továbbra is a fogyasztási hitelek. A második legnépszerűbb banki termékké, egymillió feletti aktív számlával, a hitelkártyák léptek elő.

A Hiteliroda összesítése szerint a legtöbb hitelt felvevő ügyfél - szám szerint 611 ezer - 35-39 év közötti, utánuk következnek a 30-34 év közöttiek, szám szerint 602 ezren. A fogyasztóvédők szerint ugyanakkor nő a panaszos bankügyfelek száma is. Gheorghe Ciubotaru, az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal alelnöke szerint a bankokkal kapcsolatban az idén több mint kétezer panasz érkezett hozzájuk, ez közel harminc százalékos emelkedés. E panaszok körülbelül hatvan százaléka megalapozott volt. A május–júniustól elkezdett ellenőrzések nyomán eddig 88 büntetést róttak ki bankokra 650 ezer lej (180 ezer euró) összértékben. Volt olyan bank is, amelyiket kétszer is megbüntettek a kiróható legnagyobb összeggel, vagyis harmincezer lejes (mintegy nyolcezer eurós) bírsággal, amiért emelte a fix kamatot, és a szerződésen kívül új kezelési költségeket is bevezetett.

Forrás: MTI
 
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 28.

Üzleti kölcsönt keres? személyi kölcsön, lakáshitel, autó kölcsön, diákhitel, konszolidá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Kumah james, 2020. május 27.

A törvényes hitelszerzés mindig is hatalmas probléma volt olyan sok ügyfél számára, akinek p...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza