Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csomagolt saláták házi tesztje

Kosár Magazin - Pavlovics Ágota, 2008. október 22. - szerda 12:33
Címkék: Egészség, teszt, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani egészséges. Csomagolt, szeletelt salátát vásárolni pedig kényelmes. A gusztusos zacskókban, konyhakészen polcra tett termékkel a háziasszonynak nincsen más teendője, mint meglocsolni egy kis olívaolajjal, némi citromlevet cseppenteni rá, és máris kész a kifogástalan vacsora. Vagy mégsem? Tesztünk szerint nem minden esetben.


Fejes saláta

A fejes saláta világszerte termesztett és nagy mennyiségben fogyasztott zöldség. Táplálkozási jelentősége nem vitamintartalmában van. Jelentős mennyiségben tartalmaz szerves savakat (almasav, citromsav, borostyánkősav), nyomokban keserű ízanyagot, a beléndekben is előforduló letucint, amelynek frissítő, élénkítő és étvágygerjesztő hatása van. Beltartalmi értéke függ a fényviszonyoktól, télen kisebb a C-vitamin-tartalma. A salátafejet az ún. tőlevelek alkotják, amelyek alakja, színe, nagysága és vastagsága fajtától függően eltérő.


Lollo rosso

A Lollo rosso tépősaláta különlegessége vörösbarna levélzete. Jól mutat a többi salátával, előnye a fejes salátával szemben, hogy keményebb leveleinek köszönhetően tovább megőrzi frissességét. Íze kesernyés.


Lollo blanco

A Lollo rosso zöld színű változata. Valamivel lágyabb ízű, mint vörös levelű testvére, díszítésre kiváló.


Lollo verde

A fodros salátaként is ismert zöldség a legmutatósabb a három Lollo közül. Levelei zöldek, fodrosak-bodrosak. Sok bennük az ásványi só, jelentős kalcium-, magnézium- és vastartalmuk. A béta-karotin erősíti az immunrendszert, véd a rákos és légúti megbetegedésekkel szemben, hozzájárul a fogíny, bőr, haj egészségének megőrzéséhez. B1-, B2-, niazin, B6-, C-, Na-, K-, P-vitamint is tartalmaz.


Madárbegy saláta

A madárbegy saláta levelei aprók, kerekdedek, lédúsak. Színük élénkzöld. Íze kissé édeskés. Önmagában is ízletes, de sokszor használják más salátákkal keverve.


Jégsaláta

Levelének jégcsapszerű nyúlványaival különleges látvány. A fejes saláta nemesített változata. Beltartalmi értékei a fejes salátáéhoz hasonlóak. Növénytani jellemzői többnyire megegyeznek a piros fejes salátáéval. Jól fejesedő, aranysárga, fűzöld színű, zsenge, ropogós állományú.


Rucola vagy Rukkola

Levelei élénk zöldek, nyílhegy alakúak, a pitypang leveleire hasonlítanak. Íze retekre emlékeztető, kicsit csípős, kesernyés. A rukkolát borsmustár néven is árusítják. Az olaszok friss leveleit salátának, magját fűszerként, az egész növényt pedig gyógynövényként használják.


Radicchio

A radicchio, káposztára emlékeztető cikóriasaláta. A kissé borsos ízű radicchio szereti a hideget, ezért hűtőszekrényben kell tartani. Metélősaláta Hosszú, sötétzöld, fodros, hullámos levelei vannak, íze nem keserű, levelei ropogósak.


Endívia saláta

A ma ismert endívia, a vadcikória leszármazottja. Azért nincs színe, mert télen a pincében tárolják. A zöldség eredetileg keserű volt, mai változata a nemesítésnek köszönhetően kellemes.


Batávia saláta

Kevésbé ismert, íze markáns, levelei ropogósak, de nem simulnak szorosan a fejre, és kissé fodrosak.


Tölgylevelű tépősaláta

A tépősaláták levelei külön nőnek, nem alkotnak fejet. Ahogy a neve is mutatja, levelei a tölgyfáéhoz hasonló formájúak. Színeiben változatos, a skála a zöldtől a barnás pirosig terjed. Íze jellegzetes, kesernyés az íze.


Tippek, trükkök

A saláták vásárlásánál figyeljünk arra, hogy csak friss, szennyeződésektől, kártevőktől mentes példányokat tegyünk kosarunkba.
Hűtőben 3-4 napig tárolhatók, utána gyorsan fonnyadásnak indulnak, C-vitamin-tartalmuk csökkenhet.
A salátát ne áztassuk be, mert a vitaminok egy része kioldódik belőle.
Csak közvetlenül darabolás előtt mossuk meg, mert így megmaradnak benne az értékes ásványi anyagok.
A levelekről el kell távolítani a vizet, különben az öntet nem tud rátapadni a levelekre.

Kosár Magazin - Pavlovics Ágota
 
1.  Csomagolt saláták házi tesztje
2.  A fejestől a madárbegyig

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kardics, 2009. március 21. - szombat 07:29

A radicchio inkább lila mint zöld és a vastagabb levéltorzsája igenis keserű.

Begérke, 2008. november 14. - péntek 23:33

Az olivaolajról annyit, hogy a szűz és az extra szűz csak hidegen használható fel, addig a sansa alkalmas a sütésre, így tényleg nem mindegy, hogy melyiket vesszük!

Kommentek

Luis Roland, 2018. október 23.

Az én nevem Luis Roland, van egy kedves feleségem és 3 gyerekem. egy héttel ezelőtt kétségbee...

Telefonok a szervizben

Luis Roland, 2018. október 23.

Az én nevem Luis Roland, van egy kedves feleségem és 3 gyerekem. egy héttel ezelőtt kétségbee...

Menekülés a UPC-től

Mr. George Anderson, 2018. október 23.

Sürgős hitre van szüksége? Kínálunk 1000 USD-tól 300.000.000 EURO-ig, az érdeklődőkért fo...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés