Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csomagolt saláták házi tesztje

Kosár Magazin - Pavlovics Ágota, 2008. október 22. - szerda 12:33
Címkék: Egészség, teszt, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani egészséges. Csomagolt, szeletelt salátát vásárolni pedig kényelmes. A gusztusos zacskókban, konyhakészen polcra tett termékkel a háziasszonynak nincsen más teendője, mint meglocsolni egy kis olívaolajjal, némi citromlevet cseppenteni rá, és máris kész a kifogástalan vacsora. Vagy mégsem? Tesztünk szerint nem minden esetben.


Mind zöld, egészséges és finom?

Itthon jó ideig mindenki csak a fejes salátára gondolhatott, ha salátáról esett szó. Napjainkra viszont úgy tűnik, a ló másik oldalán tanyázunk, nem ismerjük a kínálatban szereplő fajtákat. Pedig a széles választék ismerete azért is nélkülözhetetlen, mert a különböző fajták meglehetősen eltérő ízvilágot képviselnek. Vannak, akik a semleges ízeket kedvelik, míg mások a karakteres, olykor kesernyés salátákat tartják a gasztronómia csúcsának. A színes, fodros levelű, úgynevezett tépősalátákat nem csak azért érdemes jól ismerni, mert a világoszöld színű, nagy levelű és tömött fejű salátákkal szemben leveleik hosszabb tárolás során sem keserednek meg. A másik lényeges különbség a fejes és tépősaláták között az, hogy az utóbbiak vastagabb leveleiknek köszönhetően ropogósabbak.

Forrás: MTI
Mit mond a Magyar Élelmiszerkönyv?

A Magyar Élelmiszerkönyv minőségi előírásai a csomagolt fejes saláta, a fodros levelű endíviasaláta és a széles levelű endíviasaláta minőségi követelményeit határozzák meg. Eszerint a saláta következő tulajdonságai minden osztályra vonatkozóan kötelezőek: ép, egészséges, nem lehet romlóhibás, vagy más okból minőségcsökkenés miatt fogyasztásra alkalmatlan. Friss megjelenésű, megfelelő állagú, nem fonnyadt, tiszta és tisztított, minden látható idegen anyagtól mentes. Kártevőktől, kártevők okozta sérülésektől és növényi betegségektől gyakorlatilag mentes, nem magszárba induló, nem természetes külső nedvességtől, minden idegen szagtól és/vagy idegen íztől mentes. Tény, hogy mi ezúttal csomagolt és darabolt salátákat teszteltünk, de a fent felsorolt kritériumok bátran vonatkoztathatók a konyhakész termékekre is.


Hogyan válogattunk?

Vásároltunk olyan terméket, amelyben csak egyféle saláta (Spar Friss saláta - Szeletelt jégsaláta) volt, meg olyat is, amelyben a többféle salátát kukoricával és sárgarépával keverték (Wellness salátakeverék). Olyat is tettünk a kosarunkban, amelyikben kétféle saláta, kínai kel, vöröskáposzta és csemegekukorica volt (Szonáta saláta), és olyat is, amelyikben a salátafajtákat fejes káposztával és hagymával csomagolták egybe.


A tesztelés menete

A salátákat hűtőszekrényben tartottuk, a csomagolást közvetlenül tesztelés előtt bontottuk ki. A tesztelés 2008.augusztus 14-én a reggeli órákban zajlott, a minták felirata szerint a termékek augusztus 14. és 17. közötti napokig őrizték meg a minőségüket. A termékeket először szemrevételezte a szakértőkből és laikusokból álló tesztelő csapat. A látvány olykor ínycsiklandó (Szeletelt jégsaláta) volt, máskor hervasztó (fonnyadt-fáradt Wellness salátakeverék). A saláták esetében is igen fontos a látvány, nem nagyon ingerel evésre a harsogó zöld helyett barnás levél, fura, ha nem egyformák a darabok, és az sem jó, ha az alkotóelemek aránya nem megfelelő. De persze ezek csak az első benyomások.

A második próbatételen a kiválasztott saláták illata vizsgázott. Megesett, hogy úgy véltük, csak a zacskó kinyitásának pillanatában érezzük a kicsit állott, erjedt szagot, és néhány perc múlva, amikor egy nagy tálba kerül a keverék, el fog illanni, de sajnos nem ez történt. Bizony két fajta is (Szonáta saláta, Wellness saláta) megőrizte kellemetlen, ecetes, állott, a legkevésbé sem étvágygerjesztő „illatát”. A szakértők véleménye szerint mindkettőért a csemegekukorica erjedése lehetett a felelős. Nem mellékesen, felirata szerint a Szonáta saláta még három napig kellett volna, hogy megőrizze a minőségét, vagyis a frissességét, de már a teszt idején is sok kívánnivalót hagyott maga után.


Megkóstoltuk a salátákat

Először megkóstoltuk a salátákat magukban, majd, ha lúd, legyen kövér, meglocsoltuk olívaolajjal és csepegtettünk rá némi citromlevet is. Ami a saláták ízét illeti, nem sok meglepetés ért bennünket, hiszen azok a termékek, amelyek külsőre se mutatták nagyon frissnek magukat, ízükkel sem adtak nagy gasztronómiai élményt. A Fittness saláta például kissé földes volt, nem volt jól megmosva, és erősen keserű ízt hagyott maga után. De jöjjenek a jó hírek. Az Onion salátakeverék, valamint a Szeletelt jégsaláta (mindkettő beszerzési forrása a Spar volt) kiváló minősítést kapott.


Két legyet ütünk egy csapásra

Azért döntöttünk úgy, hogy a csomagolt, szeletelt saláták mellett megnézzük az olívaolajokat is, mert azt tapasztaltuk, hogy a hazai olívaolajok kínálatában nem könnyen igazodnak el a fogyasztók. Vásároltunk néhány palackkal az aranyszínű, és kiváló élettani tulajdonságokkal rendelkező olívaolajokból, majd megkóstoltuk azokat a salátákkal, de össze is vetettük az ár/ érték arányokat. Az eredmény még bennünket is meglepett. Amíg a Bartolli márka Extra Virgin Originale, vagyis extra szűz olívaolajából 250 ml‑t 589 forintért vásároltunk, az Olio di sansa di oliva, vagyis a sansa olívaolaj 250 ml-es palackjának ára 699 forintra rúgott, pedig a két minőség össze sem hasonlítható. (Az olívaolajok közötti minőségi különbségekről lásd Az extra szűz a legjobb című írásunkat.)


Csomagolás, feliratozás

Ami a saláták csomagolását illeti, a SPAR-ban vásárolt és jól szerepelt jégsaláta, valamint a szintén ott beszerzett, de leszerepelt Wellnes saláta egy dologban hasonlított egymásra: a feliratuk elmosódott volt. Az Onion azzal emelkedett ki társai közül, hogy csomagolóanyagán recepteket is közölt. Az egyébként nem remeklő Szonáta saláta pedig azért szerepelt kimagaslóan jól, mert tálcán volt, nem csak zacskóban, ráadásul a tápértéket is feltüntette a csomagolóanyagon a gyártó.

Forrás: MTI


Kosár tanács

Mindent egybevetve a csomagolt, szeletelt salátákról elmondható, hogy drágák, nem minden esetben őrzik meg a minőségüket a csomagolásukon feltüntetett időpontig és nem mindig adják a zöldsalátáktól megszokott, friss és üde zöldség élményét. Vagyis, aki biztosra akar menni, és a pénztárcáját is kímélni szeretné, jól teszi, ha egész fej salátát vásárol. A zacskós, szeletelt termékekre voksolók viszont alaposan nézzék meg a minőség megőrzésének idejét, és ne tegyenek a kosarukba olyan salátát, amelyik csak a vásárlás napjáig jó. Fontos az is, hogy milyen fajtájú salátákat tartalmaznak a keverékek, nálunk kevesen szeretik a kesernyés ízeket. Figyeljenek oda az olívaolaj kiválasztásánál is. Ne feledjék, a sansa csak egy, az olívaolaj gyártása során keletkező melléktermék. Az igazi az extra szűz olaj. Ha tanácsainkat megfogadják, biztosak vagyunk benne, hogy nem éri majd önöket csalódás.


Az extra szűz a legjobb

Forrás: AFP

Az olívaolaj jó hírét az extra szűz olívaolajoknak köszönheti. A gondosan válogatott szemeket a leszedésüket követő 24 órán belül feldolgozzák. Az olajbogyót jól szellőztetett helyiségben tárolják, megmossák, hogy eltávolítsák róla a talajmaradványokat, leveleket, ágakat. Ezt követően egy mechanikus rendszer segítségével kipréselik a levét. A keletkező olajbogyópasztát addig gyúrják, amíg kiválasztódik benne az olaj, majd ülepítéssel és centrifugálással választják el a masszától. A keletkező extra szűz olívaolajat tartályokba teszik, aztán szűrik és palackozzák. A folyamat során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Az olajhoz nem adnak hozzá sem tartósítószert, sem más adalékot. Az extra szűz olívaolaj megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát, telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag. Vannak gyártók, akik a szűz olajok maradékát, vagyis az olajbogyó sajtolása után visszamaradó olívaolajpogácsából mechanikai úton kinyert olajat finomítják, majd eltávolítják a rossz szag- és ízanyagokat belőle. A finomítás után az olajat, amit sansa néven ismer a világ, 1% szűz vagy extra szűz olívaolajjal keverik, hogy aztán a palackjaira ráírhassák, hogy olívaolaj. Amúgy nem csapják be a vásárlókat, ráírják termékükre, hogy sansa. Kérdés persze, hogy a vásárlók is figyelnek-e erre?

Úgy tűnik, hogy nem. Ugyanis, míg más európai országokban száz eladott üveg olívaolajból mindössze kettő sansa, addig Magyarországon százból hatvan alkalommal a sansa mellett döntenek a vásárlók.


A Greenpeace szerint…

2004-ben nagy port vert fel a környezetvédő szervezet közleménye, amelyben arról számoltak be, hogy aktivistáik kilenc fővárosi és vidéki üzletben friss salátákat vásároltak. A salátákat független osztrák laboratóriumban analizáltatták. Háromféle növényvédő szert találtak háromféle salátamintában, közülük az egyik nagy mennyiségű gombaölő szer volt. A megengedett határérték két egység, a salátában 159 egységet találtak belőle, ami nyolcvanszoros koncentrációt jelent. A toxikológus orvos szerint ez a gombaölő nagy mennyiségben rákot okozhat és erős idegméreg lehet. Az érintett üzletlánc szerint mindent megtesznek, hogy kiszűrjék a veszélyes termékeket. A földművelésügyi minisztérium szerint a felhasznált gombaölő szert Magyarországon tilos fejes salátára permetezni.

Salátarecepteket és hasznos tippeket a következő oldalon olvashat!

1.  Csomagolt saláták házi tesztje
2.  A fejestől a madárbegyig

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2019. június 25.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Ivett, 2019. június 23.

https://www.kerekparcity.hu/elektromos-pedelec-kerekpar...

Városi kerékpározás, kerékpárkülsők

Mária Ádám, 2019. június 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés