Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kerekasztal-beszélgetés a tisztességtelen kereskedelemről

Munkatársunktól, 2008. október 22. - szerda 10:22
Címkék: kiadvány, átverés, reklám, kereskedő, törvény, jog, fogyasztóvédelem, gvh
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló törvényben nevesített három eljáró hatóság - a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) - megkötötte azt az együttműködési megállapodást, amely tisztázza, hogy milyen ügyben ki jár el - mondta Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főosztályvezetője kedden kerekasztal-beszélgetésen, Budapesten.


Kathi elmondta: nem vész el egyetlen, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt érkező panasz sem, mert az együttműködés részeként azt az illetékes hatósághoz továbbítják. Az európai uniós irányelvet átültető új törvény lehetővé teszi, hogy tisztességtelen szerződéskötés ellen is fellépjenek a hatóságok. Példaként említette az üzleten kívüli vásárlás során tapasztalt gyakorlatot.

Forrás: MTI

Kathi Attila

Náray László, a PSZÁF felügyeleti tanácsának tagja úgy vélekedett, hogy az együttműködés révén rendezték az eddig le nem fedett területeket is. Szerinte az együttműködés "előszobája" lehet egy központi fogyasztóvédelmi hatóságnak. Náray László szerint a pénzügyi válság idején az jelenti a fogyasztók védelmét, ha a pénzügyi rendszer fenntarthatóságát biztosítják, ezért nem tartotta szerencsésnek, hogy a civil fogyasztóvédők beperelték a bankokat tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt akkor, amikor a bankok nehéz helyzetben vannak.

Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) ügyvezető elnöke elmondta, hogy a perek a pénzügyi válságot megelőző időszakban indultak, mert szerintük tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat a szerződési feltételek tisztességtelen megváltoztatása. Jelezte, hogy a gazdasági versenyhivatal is vizsgálja az általuk kifogásolt banki gyakorlatokat. A kerekasztal-beszélgetésen Alexa György, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának elnöke elmondta, hogy a banki betétek biztonságban vannak, a parlament elfogadta a garancia megemelésére vonatkozó jogszabályt. A bizottsági munka tapasztalata alapján úgy vélekedett, hogy sok a jogos lakossági panasz a bankokkal szemben.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Baranovszky György (FEOSZ) és Náray László (PSZÁF)

Koszorús László, a fogyasztóvédelmi eseti bizottság alelnöke elmondta, hogy a családok nehéz helyzetbe kerülhetnek a pénzügyi válság hatása miatt. Utalt arra, hogy a parlament gazdasági bizottsága már jóval ezelőtt tárgysorozatba vette a Fidesz nyolc pontos, a banki fogyasztóvédelmet szolgáló javaslatát. Ebben egyebek között szerepel, hogy keretek közé kell szorítani a pénzügyi szolgáltatók irreálisan magas thm-(teljes hiteldíj mutató) értékét, továbbá, ha valaki nem tudja törleszteni a hitelét, akkor lehetősége legyen egy évig értékesíteni a lakását, és abból rendezni az adósságát, illetve a bankszámlaszám is hordozható legyen.


Nemzetközi szakmai konferencia
"Fogyasztóvédelem - tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok" címmel

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége 2008. október 21-22. napján - a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központjának támogatásával - fogyasztóvédelmi szakemberek és békéltető testületi tagok számára konferenciát szervezett „Fogyasztóvédelem - tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok” címmel. A rendezvény témái között szerepelt a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, a gazdasági reklámtevékenység, illetve a fogyasztóvédelmi törvény módosítása. Fontos, hogy a szakemberek a fogyasztóvédelem területén naprakészek legyenek, értesüljenek az esetleges jogszabályi változásokról, hazai és európai uniós fejleményekről.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója

A rendezvény kiváló alkalom volt a tapasztalatcserére és a felmerülő problémák megvitatására is. Az előadók a hazai fogyasztóvédelmi szakma állami és civil képviselői közül kerültek felkérésre, emellett a tapasztalatok megvitatása érdekében néhány környező országból is érkeztek a témában jártas szakemberek.

A konferencia programja és előadásainak anyagai letölthetők a FEOSZ oldaláról.

Forrás: MTI/FEOSZ
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2020. február 16.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lázár István, 2020. február 14.

Mi 2019.10.28-án rendeltünk telje nyílás záró cserét, a mai napi semmi, csak ígérgetések ...

Ablakcsere buktatókkal

Mr Mito, 2020. február 11.

Né hígyjél té Richard Cosmos, mivel ő égy csáló gázfickó, átkoz tégéd éső szél vihá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza