Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fellép az Európai Bizottság melamin-ügyben

Munkatársunktól, 2008. október 14. - kedd 09:33
Címkék: élelmiszer, egészség, jog, adalékanyag, mérgezés, melamin, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Uniós szinten betiltják a Kínából származó, csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt tejtermékek importját. A 2,5 mg/kg-nál több melamint tartalmazó árukat azonnal meg kell semmisíteni.


Az Európai Bizottság állásfoglalását a kínai melamin-botránnyal kapcsolatban hétfőn, október 13-án kapták meg az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának tagjai. Hegyi Gyula, a bizottság magyar tagja fontosnak tartja, hogy minden tagállamban megismerjék és végrehajtsák ezeket az óvintézkedéseket.

Az átmeneti intézkedések több pontot tartalmaznak. Uniós szinten betiltják a Kínából származó, csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt tejtermékek importját. A tagállamoktól elvárják, hogy tervszerű ellenőrzéseket végezzenek azokon a több összetevőjű termékeken, melyek több mint tizenöt százalék tej-vagy tejterméket tartalmaznak, vagy amelyeken a tej mennyisége nincs feltüntetve. A 2,5 mg/kg-nál több melamint tartalmazó árukat azonnal meg kell semmisíteni.

Forrás: AFP

Nem csak a tejtermékekben lehet melamin

A melamint egyébként különböző ipari célokra használják, papírok impregnálásához, illetve többnyire műanyag evőeszközök, bútorlapok kötőanyaga, bevonó anyaga. Kisebb mennyiségben nem mérgező, de hosszabb ideig a szervezetbe jutva hólyag- és veseköveket, hólyagrákot okozhat.

Hegyi Gyula arra is felhívja a figyelmet, hogy - az eddigi sajtóhírekkel szemben - nem csak a kínai tejtermékek kerültek gyanúba. Az Európai Bizottság szerint ugyanis más, Kínából érkező, magas fehérjetartalmú készítményeket is érdemes megvizsgálni. Ez a tagállamok feladata, akik szúrópróbaszerű vizsgálatokat végezhetnek ilyen importtermékeken. Az EU azt is előírja, hogy a vizsgálatok költségeit a tagállamoknak meg kell fizettetniük az importért felelősökkel.


Melamin a "chips-es" mogyoróban?

A napokban több sajtóorgánum beszámolt arról, hogy egy balmazújvárosi forgalmazónál melaminnel fertőzött "chips-es" mogyorót találtak. Az említett, fűszeres bevonatú mogyorónak azonban semmi köze a chips-hez. A napokban több sajtóorgánum beszámolt arról, hogy egy balmazújvárosi forgalmazónál melaminnel fertőzött "chips-es" mogyorót találtak. Az említett, fűszeres bevonatú mogyorónak azonban semmi köze a chips-hez. A "chips-es mogyoró" kifejezés megtévesztő és olyan félreértésre adhat okot, hogy esetleg valamely chips termék tartalmazott volna melamint. A chips szó kizárólag olajban megsütött, szeletelt burgonyát jelöl. Nagy-Britanniában a közelmúltban bíróság mondta ki, hogy csak az ilyen típusú termékek nevezhetők chips-nek. A Magyar Édességgyártók Szövetsége Snackipari Szekciója üdvözli a brit bíróság döntését és javasolja, hogy a fogyasztók tisztánlátása érdekében a chips kifejezés használata hazánkban is csak az olajban sütött burgonyaszeletek esetében legyen megengedett. Az Édességgyártók Szövetsége kezdeményezni fogja, hogy a chips ilyen értelmű meghatározását a jövőben a Magyar Élelmiszerkönyv rögzítse - mondta Somogyi György, az Édességgyártók Szövetsége Snackipari szekcióvezetője.


Tajvan szerint a kínai melaminbotrány még sürgősebbé teszi a sziget WHO-tagságát

A Kínában az elmúlt hetekben kirobbant melaminbotrány még sürgősebbé teszi a Kínától 1949-ben elszakadt sziget felvételét az Egészségügyi Világszervezetbe (WHO) - jelentette ki a tajvani külügyi szóvivő kedden. "Az ENSZ tagjaiként kezdettől fogva sokkal hatékonyabban tudtuk volna kezelni a szennyezett tejpor problémáját - hangsúlyozta Henry Csen. Tajvan a melaminbotrány kirobbanása óta több alkalommal panaszt tett a WHO-nál, hogy a szervezetből való kizárása miatt hátrányos helyzetbe kerül. A WHO rendszeresen tájékoztatja tagállamait az aktuális egészségügyi kérdésekről, és segítséget nyújt a felbukkanó betegségek kezelésében. Az ENSZ következetesen elutasítja a Peking által a Kínai Népköztársaság részének tartott sziget tagfelvételi kérelmét, arra hivatkozva, hogy csak független államok csatlakozhatnak a szervezethez, illetve kapcsolódhatnak be a világszervezet intézményeinek munkájába. A melaminnal szennyezett tejpor miatt négy csecsemő meghalt, és több tízezer gyermek megbetegedett Kínában. Tajvan kivonta a kínai tejtermékeket az üzletekből, és leállította a szóban forgó termékek importját, de a válság kezelésének hiányosságai miatt Lin Fang-jüe (Lin Fang-yue) egészségügyi miniszter lemondásra kényszerült.

Forrás: OS/OTS/MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2019. június 25.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Ivett, 2019. június 23.

https://www.kerekparcity.hu/elektromos-pedelec-kerekpar...

Városi kerékpározás, kerékpárkülsők

Mária Ádám, 2019. június 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés