Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Masszázsról, másképp

Pusztai Beáta, 2008. október 11. - szombat 22:02
Címkék: egészség, árkörkép, komzmetikum
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Megnyugtat, fájdalmat csökkent, oldja a stresszt, ápolja testünket-lelkünket. Masszőrhöz járhatunk szükségből és kedvtelésből egyaránt. Ahhoz, hogy tudjuk, hová érdemes fordulnunk, érdemes megismerkedni néhány kulisszatitokkal. Összeállításunkban a gyógyfürdők, szállodák és szalonok masszázsrészlegeinek előnyeit, hátrányait vizsgáltuk.


Ma már számos masszázstechnika létezik, alapvetően azonban kettőt különböztetünk meg: nyugati- és keleti típusút. A nyugati szervezetünk izmainak, csontjainak, ízületeinek működését segíti, a keleti masszázstechnika ellenben az energiák szabad áramlásán, a test regenerálódása melletti lélekápoláson alapszik. A két különböző alaptípusból mára több új masszázstechnika fejlődött ki.

Forrás: MTI

A masszázst tanulják a gyógytornász szakos hallgatók

Legismertebb a svédmasszázs, a gyógymasszázs, a sportmasszázs, a talpmasszázs, az aromaterápiás masszázs, kiegészülve keleti társaikkal, mint az ajurvéda, thai masszázs, lávaköves masszázs, orosz-tibeti mézmasszázs, siacu-masszázs, maori masszázs és a nyirokdrenázs, A különböző technikák elsajátítására számos, hosszabb-rövidebb tanfolyamon van lehetőség. Szakképesítés, OKJ-s bizonyítvány azonban csak sportmasszőrként és gyógymasszőrként szerezhető. A képzés tantárgyai között szerepel az anatómia, bőrgyógyászat, reumatológia, ortopédia és az ideggyógyászat is, így egy szakképzett masszőr akár egy röntgenleletből is felismerheti az egészségügyi problémákat.


Gyógyfürdők, szállodák

A gyógyfürdők vendégkörének kilencvenöt százaléka reumatológus által kiállított beutalóval, illetve „közgyógyigazolvánnyal” veszi igénybe a masszázst. A szolgáltatás ára így nagyon kedvező, azonban nem ingyenes, hiszen a TB a reumatológus által évente kétszer kiírható, négyféle kezelést nem támogatja száz százalékosan. A gyógymasszázs ára így három-ötszáz forint, kiegészítve még azzal az elvárt, kétszáz-ötszáz forintos borravalóval, ami ebben a szférában már szinte kötelező.

Ahogy azt Kiss Sándortól, egy budapesti gyógyfürdő masszőrjétől megtudtuk, a vendégek által hozott kezelési lapon mindig szerepel a betegség neve, illetve egy kódszám, ami alapján a masszőr a tanultak alapján tudja, hogy melyek azok a fogások, amelyek a gyógyulást szolgálják, és melyek azok, amiket nem alkalmazhat. A gyógyfürdőkben a vendégek egészségesen, csupán kedvtelésből ritkán keresik fel a masszázstermet. Igaz, a „közgyógyigazolvány” beszerzése csak kevéssel nehezebb, mint a mozgássérülteknek járó parkolókártyáé.

Forrás: MTI

Szőlőmagolajos masszázs

Beutaló nélkül egyáltalán nem éri meg betérni a gyógyfürdőbe, csupán egy masszázs kedvéért. A három-négyezer forintos, átlagos masszázsár mellett ugyanis ki kell „pengetni” a belépőjegy árát is, ami csak az esti órákban esik ezer forint alá. „Ha egy új vendég kezelési lap nélkül érkezik, - tájékoztat Kiss Sándor masszőr - először egészségi állapotáról tájékozódunk. Kötelező kérdések közé tartozik, van-e magas vérnyomása, láza, kiütése, visszere, esetleg csontritkulása a páciensnek, hölgyeknél még társul a menstruációra és korai terhességre irányuló kérdés is. Mindez önbevallásos alapon történik. Ha a kérdések vagy a válaszok nem elég pontosak, abból kisebb balesetek, például bordarepedés, vagy véraláfutás adódhatnak.”

Vendég és masszőr között fontos a feltétlen bizalom. Tapasztalatok szerint szinte sosem fordul elő, hogy megkérdőjeleznék a masszőr hozzáértését. Fürdőkben, szállodákban a masszőrök működési engedélyét, oklevelét már a felvételi alkalmával ellenőrzik, és iktatják. Az egyenruha is igazolja viselője masszőr képesítését.

Forrás: MTI

A wellnesz, illetve gyógyszállodákban sincs ez másképp. A vendégkör szélesebb, a szolgáltatások is bővebbek. A pihenésre, felfrissülésre váró vendégek, itt különböző kezelésekből összeállított „csomagok” megvásárlásával jutnak „akciósan” masszázshoz. A kezeléseket a szobaárral együtt, távozáskor kell kifizetni. Szinte minden belföldi szállodában lehetséges üdülési csekkel fizetni, egyre többen állnak szerződésben különböző egészségpénztárakkal is. A lehetőségekről a szállodák honlapjai, recepciós munkatársai megfelelő tájékoztatást adnak.


Panasz esetén

Gyógyfürdőkben és szállodákban a legtöbb panaszt a masszázsidő „elspórolása” okozza. A vendégek bejelentkezését a recepción rögzítik, közvetlen váltással. Így a húsz-harmincperces egységidőben benne van az öltözés, a masszáságy frissítése, és a masszőr szükséges kézmosása is. A futószalagszerű kilincsátadásból adódóan azonban csorbulhat a higiénia betartása, ami újabb panaszokat szülhet a vendégek körében. Páciensek elmondása szerint a bátrabb masszőrök telefonjukat fülükhöz-vállukhoz szorítva telefonálják végig a gyúrás alatti időt, de érkezett már hölgypanasz deréktáj alatti, szakmailag indokolatlan matatás miatt is. Panaszt a fürdőrészleg, illetve a szálloda vezetőjénél lehet tenni.

Budapesti gyógyfürdők teljesárú masszázsszolgáltatás-árai, belépőjegy nélkül:

Gellért Gyógyfürdő 30 perc gyógy: 4.500 forint, aroma: 4.000 forint
Rudas Gyógyfürdő 20 perc aroma: 3.500 forint, 40 perc: 7.000 forint
Széchenyi Gyógyfürdő 20 perc aroma: 3.000 forint, 30 perc: 4.000 forint
Király Gyógyfürdő 15 perc gyógy: 2.800 forint, 30 perc: 3.800 forint
Lukács Gyógyfürdő 15 perc gyógy: 2.500 forint, 30 perc : 3.500 forint
Dagály 20 perc aroma: 3.000 forint, 30 perc: 4.000 forint
Dandár 15 perc gyógy: 2.500 forint, 30 perc: 3.500 forint

 
Szalonok varázsa

Masszázs,- illetve kozmetikai szalonokba szinte minden esetben kezelőlap nélkül érkezik a vendég. Legtöbbször hátfájás és fáradtság, stresszes életmód a panasz. Nagyon keresettek a frissítő gyógymasszázsok, a cellulitkezelések, illetve a különböző keleti és aromaterápiás rituális masszázsok. Az árak nem sokkal különböznek a gyógyfürdő áraitól, kétezer-ötszáz és ötezer forint körül mozognak. Az ár megállapításánál szerepet játszik a környék, az alapanyagok minősége, illetve a bérleti díj is. A vendégek szívesen kombinálják a masszírozást fodrászati és kozmetikai kezeléssel is, így már alig találni olyan szalont, ahol nem szolgáltatási csomaggal csábítják a vendéget. Érdekes információ, hogy kozmetikai szalonokban masszőr nem vállal arcmasszázst. Ezt a kezelést minden esetben kozmetikustól kell kérni.

Hajstúdiókban, szalonokban állandó a rivalizálás. Itt nincs helye masszázs közbeni telefoncsörgésnek, idősporolásnak, hiszen mindenki a saját szakállára dolgozik. A nevek és hírük pedig úgy terjed, mint a népmesében. „Mind szakmailag, mind emberileg fontos a száz százalékos teljesítmény, hiszen, ha egy vendég elégedetlen, soha többé nem jön vissza. Fontos az alázat, és mindig szem előtt kell tartani azt is, hogy első a vendég” - mondja Báthory Katalin, egy Budapest belvárosában működő stúdió masszőre. „Az igényesség a higiéniára is vonatkozik, amit váltóműszak esetén mindenki maga teremt meg”.

Forrás: MTI

Az együttmasszírozás világcsúcsa Győrben (2002)

Ismeretlen vendég érkezésekor itt is fontosak a bevezető kérdések, illetve az állapotfelmérés. Sajnos vannak esetek, amikor ezek elmaradnak, és a masszőr a „látottakra” hagyatkozik. Az elmondottak alapján azonban az derült ki, hogy a vendégek a szalonok látogatásakor sem bizalmatlanok a masszőrökkel szemben. Évben csupán kétszer-háromszor fordul elő, hogy a masszőr igazolványának bemutatására kényszerül. Jellemző a megszerzett oklevél közszemlére tétele. Emellett minden masszőrnek kötelezően magánál kell tartania vállalkozói igazolványát is, amit csakis bizonyítvány, oklevél bemutatása után állítanak ki.

A szalonokban masszőri állás meghirdetésekor nincs szakszerű kiválasztás, általában a bevezetett kuncsaftkör és a bérleti díj rendszeres kiegyenlítése a cél. Oklevél, vállalkozói igazolvány bemutatása nem szükséges. Vendégpanasz azonban - a szolgáltatások sokszínűsége miatt - ítt sem jellemző, elégedetlenség esetén csupán annyi történik, hogy a vendég, illetve annak teljes családi és baráti köre kerüli az adott masszázsszalont.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter


Ha komoly a baj


Egy masszőr által okozott sérülés csak a legritkább esetben jelentkezik azonnal. Egy bordarepedés is csak egy-két nap után kezd el gyanúsan szúrni. Hogy a háziorvos mellett kihez lehet panaszunkkal fordulni, - nos ez talányos kérdésnek bizonyult, amit hosszas telefonálgatás után sem lehetett egészen pontosan kideríteni. Az Egészségbiztosítási Felügyelet csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott szolgáltatások, illetve szolgáltatók panaszkezelésével foglalkozik és ebbe a masszázstevékenység nem tartozik bele. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság csak az általános feltételek meglétét vizsgálja, ami például a helyes árképzés, illetve az adott vállalkozás helyes működésének ellenőrzését jelenti. Komolyabb panasz esetén tehát csak a polgári peres eljárás jelenthet megoldást, miután kihevertük a szakavatatlan kezek okozta fájdalmakat.


Otthoni kezelések

Egyre elterjedtebb az úgynevezett mobilmasszázs, amikor a masszőr felszerelésével házhoz megy masszírozni. Ennek ára három- és ötezer forint körül mozog, azonban az ár függhet távolságtól és a masszázs hosszától is. Ebbe a körbe tartozik még a menedzsermasszázs is, amit egyre több cég csatol a béren kívüli juttatások közé. Ebben az esetben a masszőr a céghez látogat el, és ott tizenöt-húszperces, stresszoldó ülőmasszázst végez a fáradt, hanyag testtartású dolgozókon. A masszázs nem egyenértékű a szalonokban, illetve fürdőkben végzett kezelésekkel, mivel saját ruhában, krémek nélkül történik, csak a hátat, vállat, derekat és a karokat érintve. Ára jutányos, ezer-, illetve ezerkétszáz forint körül mozog.

Forrás: MTI

A fenti információk alapján mindenki saját igénye, pénztárcája és egészségi állapota szerint választhatja meg, milyen masszázst, kényeztetést szeretne magának. Legtöbben azonban idő hiányában – vagy csak erre hivatkozva – nem szánnak időt arra, hogy igénybe vegyék a masszázs áldásait. Pedig egészségünk, közérzetünk, lelki állapotunk kisugárzik arcunkra, a körülöttünk levőkre, pozitív energiát adva környezetünknek. És valljuk be, hetente kétszer húsz-harminc perc nem is olyan sok idő, sorozatok nézésével, fotelban gubbasztva jóval többet töltünk el.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Bándi András, 2008. november 12. - szerda 21:04

31 év gyakorlat után idegesít, hogy mindenféle fantázianevű masszázzsal etetik az embereket. A svédmasszázs is a kínai An Mo masszázsból származik, csak sokat torzult amíg svédországba elért! A KoroKan masszázs jelenleg ennek utódja. Könnyen tanulható és ajánlanám minden masszőrnek elvégezni, hogy megismerje az eredeti technikát! Tudomásul kellene venni már végre, hogy van egy probléma, és azt kell megoldani. Lényeges, hogy a betegség okát megtalálják és megszüntessék. Ha ez nem történik meg akkor csupán kezeljük a pácienst. A szervezetben különféle reflexfolyamatok vannak (idegi és meridián jellegűek). Ezek felhasználásával érhetünk el pozitív eredményeket, s mindegy minek nevezzük! Használni kell az ismereteket és a logikát! A végrehajtás módja mindig roppant egyszerű. Oxigén ellátás javítása, fájdalom blokkolása, chi egyensúly visszaállítása, zsigeri szervek aktivizálása ingerelés módszerével (akupresszúra, vagy más reflexiós kezelés). Minek ide a sokféle hókusz-pókusz? A legegyszerűbb "finn masszázs" tartalmazza a nyugati vonalat, a Tui Na masszázs pedig az ázsiait. Köszönöm, hogy közölhettem gondolataimat!

Virág Csaba, 2008. október 14. - kedd 13:01

A létező összes masszázs technikákban közös, hogy a kezelő, segítő vagy gyógyító a testével, testrészeivel érinti a másik ember testét, testrészeit. Egyik test a másik testre fizikai úton-módon fizikai, lelki, szellemi információkat közvetít, visz át: nyomást, húzást, szöveteltolást, ütéseket, feszítéseket, hosszú és rövid simításokat, tépést-szaggatást stb. lehet eredményesen alkalmazni különféle hangulati elemekkel konbinálva. Színek, illatok, vívőanyagok, hangok-zenei elemek stb. A segítséget kérő számtalan féle-fajta problémával küszködő emberek hálistennek számtalan féle-fajta segítő, gyógyító technikát vehetnek igénybe. Nincs egyedül üdvözítő, mindent egymagában megoldó módszer. Az adott panaszeggyütteshez igyekezzünk a nekünk legmegfelelőbbet kiválasztani. Ez természetesen nem könnyű! Ám, ha megfelelően képzett, lelkiismeretes masszőrhöz, szakemberhez fordulunk segíteni fog bármilyen technikát tanult, alkalmaz vagy úgy, hogy Ő megoldja vagy úgy, hogy másik technikát, szakembert ajánl, javasol. A jószándékú érintésnek rendkívűl pozitív hatása van. Nem nélkülözhetjük sem magánéletünkben, sem a gyógyításban. "Hasonló a hasonlót gyógyítja". A homeopátia alapelve érvényes az "érintéses", masszázs technikákra is. Kivétel nélkül mindegyikre! A segítőn, az alkalmazó hozzáállásán, felkészültségén, rátermettségén, érzékenységén, lelkiismeretességén nagyon sok múlik. Kívánom találja meg mindenki a neki megfelelő módszert, technikát, masszőrt, aki segítheti nyugodtabb, harmonikusabb, fájdalom mentesebb, minőségibb életvezetése kialakítását.

Nagy Ibolya, 2008. október 12. - vasárnap 00:20

Tetszik a cikk, de amíg az európai masszázsok "csak" a fizikai testünkkel foglalkoznak (izmok,izületek, csont),addig a keleti masszázsok (lásd pl. KoroKan masszázs), mind a fizikai, mind az energetikai "testünkkel" is dolgozik. Ezáltal lényegesen hatékonyabbak is a gyógyítás, állapot javítás terén. Tévedés a cikk első részében felsorolt hatások, ill. különbségek ismérve. Mivel a keleti masszázsok(egy része) lényegesebben komplexebbek európai társaiknál :)

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza