Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hol érdemes számlát nyitni?

Gyarmati Stefánia, 2008. október 10. - péntek 12:33
Címkék: bank, hitel, díj, ügyintézés, szerződés, árkörkép, hirdetés, reklám, szolgáltató
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bár több mint harminc kereskedelmi bank verseng kegyeinkért, fogyasztóként mégsem érezhetjük úgy, hogy ez már itt a Kánaán. A megtévesztő reklámok, az apró betűkkel teletűzdelt szerződések és a követhetetlenül emelkedő szolgáltatási díjak sokunk idegeit borzolják, nap mint nap.


A legolcsóbb megoldás nyomában

A legnagyobb hazai bankok honlapját vizsgálva mintha nem is egy globális pénzügyi válság kellős közepén élnénk: az akciós hitelek és egyéb szolgáltatások ajánlóit böngészve a „boldog békeidők” érzése törhet ránk. Az elérhető sajtóközlemények sem szólnak a válságkezelésről, holott biztosra vehetjük, hogy az illetékesek mindenütt lázasan dolgoznak a túlélési stratégián. Ehhez képest a Volksbank utoljára márciusban, az OTP május közepén, a Budapest Bank, a Citibank, a K&H és az MKB augusztusban, a Raiffeisen pedig szeptember elején frissítette utoljára a honlapja sajtószobáját. A cikkeinkben vizsgált bankok közül csak a CIB, az Erste, az FHB és az UniCredit tett fel októberben közleményt, melyek így vagy úgy kapcsolódnak a mához. Ebből arra következtethetünk, hogy a lakosságra fókuszáló üzletágakban nem számíthatunk számottevő kedvezményekre és csábító ajánlatokra sem.

Előző cikkünkben megpróbáltuk feltérképezni néhány nagyobb bank számlavezetési ajánlatát, ám - mint utóbb kiderült - a díjcsomagok sokfélesége és az ezzel járó változó kondíciók még banki dolgozó olvasóink között is vitát gerjesztettek. Azt gondolhatnánk, hogy a pénzintézetek felügyeleti szervének (PSZÁF) ügyfélszolgálata segít eligazodni a termékek dzsungelében, de honlapjukra kattintva gyorsan kiderül, hogy elvárásunk csak hiú ábránd. Az általuk közzétett számlacsomag-összehasonlítás mindössze tizenöt bank két hónappal ezelőtti kínálatát foglalja össze, egy nehezen áttekinthető táblázatba.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Ki látja át ezt az egészet?

Az eligazodás nehézségeiről szól az a tanulmány is, melyet a napokban tett közzé a Gazdasági Versenyhivatal (letölthető innen: http://www.gvh.hu/domain2/files/modules/module25/60783C124E3D9611.pdf). Az elemzés szerint tényleg nem egyszerű pontos és részletes információkhoz jutni a bankok ügyfélszolgálatán. A termékskálát gyakran maguk az értékesítők, azaz a lakossági üzletkötők és kapcsolattartók sem ismerik annyira, hogy válaszolni tudnának leendő (vagy már meglévő) ügyfeleik konkrét kérdéseire. A telefonos ügyfélszolgálatok (call centerek) pedig gyakran frissen érettségizett vagy éppen a főiskolák padját koptató fiatalokat alkalmaznak, akik maguk is a bank nyomtatott brosúráiból, vagy a honlapjaikra feltett (meglehetősen felszínes) tájékoztató anyagokból dolgoznak.

Alábbiakban további hat, (AXA (volt ELLA), Budapest Bank, Citibank, FHB, MKB és UniCredit) nagy kereskedelmi bank számlavezetési ajánlatát hasonlítjuk össze. Mindenütt a legolcsóbb megoldás után érdeklődtünk, a táblázat tehát az alapcsomagok díjait tartalmazza.

Forrás: fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Drága az ingyenesség...

Első ránézésre is szembetűnő a Citibank „drágasága”, ahol - kimondatlanul bár - a díjszabás arról árulkodik, hogy a magasabb jövedelmű réteget tekintik célcsoportjuknak. Mint ismeretes, a Citibank volt a hazai hitelkártya kibocsátás úttörője, elsőként bombázták közvetlen személyes és telefonos megkeresésekkel az átlagnál többet kereső potenciális ügyfeleket és kínáltak - szinte ingyen - hitelkártyát úgy, hogy nem követelték meg a rendszeres havi munkabér átutalást. Ingyenes számlavezetésüket számos ingyenszolgáltatással (azaz díjmentes korlátlan ATM használat, nulla forintos átutalási és csoportos beszedési díjak, ingyen bankkártya) most is öles betűkkel hirdetik, ám ennek feltétele havi legalább százötvenezer forintos, egyösszegű bejövő utalás a TOP díjcsomagban vagy hárommillió forintos átlagegyenleg és némi betét a VIP csomagban.

Ingyenes számlacsomaggal most az UniCredit is kecsegtet, ám ezeket csak az újonnan megnyílt fiókjaikban nyithatjuk meg, a „nullaforintos” díjak pedig mindössze három hónapra szólnak. Utána - amennyiben megtartjuk a számlát - a táblázatban szereplő Nonstop díjcsomag lép életbe, igaz, az éves kártyadíjat elengedik.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Mindenhol van kompromisszum...

Az AXA Banknál nulla forint a számlavezetés és a csoportos beszedés is, ám ezt a „kiesést” megfizettetik a készpénzfelvételi díjjal. Mivel a banknak nincs saját ATM hálózata, a legolcsóbb pénzfelvételt is kétszáz forintunk bánja. A BB, FHB és MKB árai nagyjából azonosak, az FHB száz forintos havidíját alaposan felduzzaszthatják a közüzemi számlák és a készpénzfelvétel kezelési díjai. Az MKB-nál plusz pénzbe kerül az otthoni bankolás, amit a többiek már díjmentesen kínálnak. Az éves kamatláb kimagasló az AXÁ-nál, ám ha feléljük havi fizetésünket, ez a tétel teljesen közömbös számunkra. Választáskor tehát jól gondoljuk át, milyen szolgáltatásokra van szükségünk, az alapján kalkuláljunk.

Arra a kérdésre, hogy ki, hol, milyen számlacsomagot nyisson magának, nem létezik egyértelmű válasz, hiszen igényeink és lehetőségeink különbözőek. A választáskor mindenképpen azt kell számba venni, mire is akarjuk majd használni a számlát. Egy szüleivel élő fiatal számára mellékes, mibe kerül a közüzemi díjak utalása, viszont ha gyakran utazik, érdemes olyan bankot néznie, amelyiknek sok automatája üzemel az országban és a külföldi díjai is megfizethetőek. Azt se felejtsük el, hogy ami ma olcsónak tűnik, az holnap már jóval drágább lehet: a bankszámlaszerződés ugyanis – hacsak nem egyedi akcióról van szó - nem garantálja a díjak befagyasztását, egyik fél részéről sincsen hűségnyilatkozat. A kondíciós lista változásáról a pénzintézetek nem kötelesek egyenként értesíteni ügyfeleiket, ezért meglepetésként érhet minket a számlakivonaton megjelenő többletköltség. Reklamálni viszont nem tudunk, mivel a banknak csak a közzététel a kötelessége, ez pedig abból áll, hogy az új díjtáblázatot kifüggesztik a bankfiókokban, esetleg néhány napig címlapon közlik a honlapjukon.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A táblázatból az is kitűnik, hogy a pénzintézetek egyre inkább előnyben részesítik az otthonról bankolókat. Az online pénzügyek intézése a legtöbb helyen ingyenes és ma már a biztonsági kockázatoktól sem kell túlzottan tartani. Az sms-ben vagy token által kapott egyszeri és egyedi számkombinációkkal élesített megbízásaink kockázata kisebb, mint mondjuk egy sima webes kártyás vásárlásé. Alapszabály, hogy online bankolás előtt ne a már tárolt címre kattintva, hanem a bank teljes nevét begépelve lépjünk be a bank rendszerébe, így biztosan a bank oldalára kerülünk és nem válhatunk egy hasonmás-oldal üzemeltetőjének áldozatává. Az otthoni ügyintézést még olcsóbbá teheti, ha a közüzemi szolgáltatók jutalmazni fogják azon fogyasztóikat, akik nem sárga csekken keresztül fizetnek, hanem a cég számára jóval olcsóbb banki átutalással.


Egészen más árakkal és szolgáltatás-csokorral kell számolnia annak, aki vállalkozói számlát kénytelen nyitni, majd fenntartani. Cikksorozatunk következő részében nekik próbálunk segíteni azzal, hogy feltérképezzük a bankok kínálatát és árait.

Összehasonlító táblázatunkat a következő oldalon tekintheti meg!

1.  Hol érdemes számlát nyitni?
2.  Összehasonlító táblázat

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza