Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Körömlakk baby

Gräf Szivia, 2008. október 09. - csütörtök 15:44
Címkék: kozmetikum, vásárlás, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kezdetben csak kisujjunk körmét festhettük rózsaszínre, aztán megengedték, hogy mind a tízet kimázoljuk. Később jött a feketeköröm-korszak, majd a natúr lett a kedvencünk. Ezek után vörösre pingáltuk mindet. Hangulatunkat, korszakainkat végigkísérik a körömlakkok. Vajon mit érdemes tudni róluk azon kívül, hogy ezerféle színben léteznek?


Üdítő kivétel

A körömlakk talán a leginkább költségkímélő szer a női szépségápolás világában. Míg az arckrémek, rúzsok és hajápolók közül általában az a jobb, ami drágább, körömlakkok esetében ez nem feltétlenül van így. Természetesen vannak hölgyek, akik képtelenek megválni a vezető márkáktól. Ők a Lancome, a Max Factor, a Chanel, a Dior, illetve az Esteé Lauder világából választanak színt körmükre, öt-tízezer forintos aranyárban. Ha tehetik, tegyék, a vezető márkák ebben a műfajban is hozzák a tőlük megszokottat.

Forrás: Fogyasztók/mizik Marcell

A megunhatatlan vörös...

Ám a középkategóriás, (L’Oreal) sőt tömegmárkák sem feltétlenül használhatatlanok. Vannak szakemberek, akik esküsznek arra, hogy a „hétköznapi” márkák fiatalos, bohókás színválasztékuk, mi több, néha minőségük is jobb. A fiatalok, vagy a bohémabb természetű nők sokszor nem a pénzszűke miatt kennek olcsóbb lakkot körmeikre, hanem, mert a nagy márkák általában konzervatívabb és letisztultabb színvilágúak. Mi most a szolidabb árkategória kencéi közül szemléztünk.


Körömlakkot szín alapján

A körömlakkokat két csoportba sorolhatjuk. Az egyikbe a dekoratív, másikba a natúr és körömápoló változatok tartoznak. Az utóbbi két típust néha összegyúrják – így csillog is és ápol is. Színes körömlakkok ezernyi árnyalatban léteznek, egészen biztosan megtaláljuk köztük álmaink színét. Szakemberek az élénk színeket a barna bőrűeknek, az ősz színeit a rózsaszín bőrtónusúaknak, a babaszíneket pedig a fehérbőrűeknek ajánlják. Ha nem tudunk dönteni, menjünk el egy drogériába és próbáljuk hozzá körmeinkhez a lakkmintás palettát. A legtöbb helyen már találunk ilyen színsort. A neten is kipróbálhatjuk, melyik szín megy legjobban kezünkhöz. Az opi körömlakkmárka .com-os oldalán nemcsak a körömlakkot, hanem a kézbőr színét is kiválaszthatjuk.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A körömerősítő kicsit drágább.

A körömerősítők általában natúr színűek vagy színtelenek. A legtöbb márka kínálatában találhatunk ilyent is. Többnyire kissé drágábbak, mint az adott márka színes lakkjai. A csak a DM-ben kapható márka, a S-he lakk színes változata 569 forint, míg a körömerősítős típus 799 forint. A Manhattan Quick dry 60 seconds lakkja 699 forint, míg a Shine&care ápolólakk, kálciummal és algakivonattal 1099 forint. A Rimmelnél ilyen árbeli eltérést nem észleltünk Ezek az erősítő lakkok tartalmaznak javarészt B5 vitamint, kalciumot és algát. A Manhattan a lótusz erejével variál 899 forintért, a miss sporty pedig az anti-oxidánsokkal megy harcba, 549 forintért. Ha valakinek nincs ideje húsz percre beáztatni körmeit, akkor 1300 forintért körömbőr eltávolító lakkot is vehet (Manhattan).

A körömlakk üvegén egy kis tégelyábrában található szám mellett egy M betű jelzi, hány hónapig szavatolt, kenhető minőségű az anyag. Ez a szám általában 24 és 30 közötti, egyedül a S-he „ígér rá a tizenkilencre” - náluk ugyanis a 42M vagy a 48M felirat sem ritka. A körömlakkok tartós fény- és hőhatásra eléggé besűrűsödnek, eredeti színük is elillanhat. Ha tehát addig szeretnénk használni egy lakkot, amíg gyártója garantálja, mindig tartsuk szobahőmérsékleten és sötét helyen. Ha már sűrű, kenhetetlen masszává vált, vegyük elő a lakkhígítót. Régi trükk, a lakklemosós hígítás, egyesek szerint be is válik, de inkább szerezzünk be speciális hígítót. Más esetben ugyanis a lakk állaga folyékonyabb, csomósabb lesz. Ha ráküzdöttük kezünkre a körömlakklemosóval hígított lakkot, ne lepődjünk meg azon, ha színe elveszti eredeti árnyalatát.

Vásárláskor nem árt megrázogatni a kiválasztott üvegcsét: ha kotyog benne egy kis golyó, a lakk biztosan tartósabb lesz, nem csomósodik össze olyan hamar. Amúgy ez a golyós-történet lehet, hogy csak anyáink szájhagyománya, mindenesetre az általunk bejárt drogériákban nem találtunk golyós darabot. Körmünk lakkozását, profi lakk-kenők szerint mindig középről kell kezdeni. A köröm hegyének bekenése után csak vízszintes vonalakat szabad húzni. Tehát a teljes körömfelületet, minden kis körömzugot beszínezni nem szerencsés. Nemcsak csúnya, de a vonalból is kifuthatunk, és akkor jöhet a küzdelem a körömlakklemosós fülpiszkálóval.

Forrás: Fogyasztók/Mizik MarcellLakkszeánsz

Lakkozásnál mindig döntő szempont a könnyű és gyors felkenhetőség és a gyors száradás. Az ajtóban merev ujjtartással toporgó nő minden férfi rémálma, mivel soha nem bírják kivárni még azt a beígért egy percet sem. A kisebbik rossz az, ha szitkozódva, ujjal próbáljuk „elgyurmázni” a kencét, miután a kapkodásban véletlenül beletúrtunk a lakkrétegbe. Ennél sokkal kínosabb, ha velúrcipőnk is piros lakkos lesz - általában ez az a pont, amikor megfogadjuk, hogy legközelebb több időt szentelünk a műveletre.

Ha lakkozásra szánjuk el magunkat, a következőket kell beszereznünk: alaplakk, színes lakk és fedőlakk. Miután formára reszeltük körmünket, kenjük fel az alaplakkot. „Az alapozó lakk matt színű, a köröm szinte beszívja. Használatával elkerülhetjük, hogy az erős színek elsárgítsák körmünket.”- mondja Dobrocsi Nikolett, műkörömépítő. Az alaplakk ki is egyenesíti körmünk felületét, így tartósabb lesz a mű. Alapozófunkciójú alapdarabot már 549 forintért kapunk (Miss Sporty). Ezek után jöhet az „igazi” lakkozás. Szakemberek szerint az átlag szín és ár alapján választ. Ritka, hogy valaki vitamintartalom, vagy az ecset praktikus alakja miatt döntene egy márka mellett. A szín határozza meg a márkahűséget.

Nem mindig a drágább a jobb. Nyissuk a sort a százötven forintos, 5 ml-es Moyra lakkokkal. A kiszerelés telitalálat, a nők igenis szeretik a pici dolgokat! Hasonló apróságokat kínál Yves Rocher is, csak drágábban. Szakemberek szerint az olcsóbb Moyra alacsonyabb árához képest meglepően jó minőségű. Mi a márka rózsaszín, 62-es darabját próbáltuk ki. A színtelen, de kellemes rózsaszín bukéjú lakk inkább párolog, mint kopik. Ez az 5 ml-es kiszerelés a legapróbb, amit a piacon találtunk. Általában 10-12 ml-esek sorakoznak a polcokon. A tapasztalt lakkhasználó tudja, ha minden nap kimázolja körmét, 12 ml-nyi adag nagyjából egy hónap alatt fogy el. Néha találhatunk 7 ml-es üveget, még ritkábban ötöset.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Az ecseten is múlik. 

A folyton rohanásban élő lakkozókra gondoltak, mikor megalkották a hatvan másodperces modellt. A S-he gyorsan száradó lakkja 569 forint, a Rimmelé 790 forint, az Astoré 1399 forint, a Maybelline lakkja pedig 1499 forintba kerül. Az Astor 101-es „60 sec” algás lakkja ugyan egy perc után még nyálkás – cserébe viszont kenéskor könnyen felvihető. A stoppert felejtsük el az egyperceseknél, de az örök későknek némi reménységet azért adhat. Egy fedőlakk lényege, hogy csillogjon és fixáljon. A Rimmel fedőlakkja közel ezer forintért, a Manhattané ezerkétszázért kapható. Igaz, ez utóbbi alaplakként is definiálja magát.

Néhány gyártó az ecset típusára és formájára esküszik. A piacon a Rimmel 60 sec lakkja emeli ki, hogy ecsetének típusa formabontó, általa a lakk könnyebben és pontosabban kenhető. Igazából akkor tudjuk az ecsetet a leghatékonyabban használni, ha arra figyelünk, hogy ne lógjon rajta semmiféle szöszmösz, ne álljon csálén egyetlen szála sem. Ha a szigorú biztonsági őr miatt nem tudjuk a boltban a lakk ecsetjének formáját csekkolni, otthon ollóval is áramvonalasra alakíthatjuk.

További érdekességek mellett ártáblázatunkat is a következő oldalon találhatja meg!

1.  Körömlakk baby
2.  Sokarcú lakkok és áraik

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza