Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Posta vagy futárcégek?

Gönye László, 2008. október 03. - péntek 16:15
Címkék: szolgáltató, árkörkép, díj, hirdetés, utazás, posta
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Posta a kilencvenes évekig – vetélytárs híján - bármit megtehetett csomagjainkkal. Versenyhelyzetben aztán rögvest kiderült, ami addig is sejthető volt: szolgáltatásuk minősége igen gyenge. Az új futárszolgálatok már akkor megbízhatóbbak és gyorsabbak voltak, mára egyes szolgáltatásaik árban is verik az állami gólemet. Mire számítsunk, mire figyeljünk, hogyan válasszunk, ha futárszolgálatra bíznánk pakkunkat?


Megfelelőt találni

Magánszemély számára elsősorban Budapesten és környékén lehet megoldás futárszolgálat igénybevétele. Itt több, mint száz vállalkozás közül választhatunk. Néhány vidéki városban is igénybe vehető önálló szolgáltatás, így többek között Nyíregyházán, Győrben, Pécsen, Baján, ám ezek száma összesítve is messze elmarad a fővárosi cégek számától. Ha vállalkozásunk számára keresünk megoldást csomagjaink rendszeres kézbesítésére, úgy szerződést köthetünk valamelyik nagyobb szolgáltatóval. Erre Budapesten és vidéken egyaránt lehetőség van. Hogy ez mennyire éri meg a postai feladáshoz képest, az függ a csomagok számától, értékétől, illetve attól, mennyire fontos számunkra a gyors célba érés és a kíméletes csomagkezelés.

Forrás: MTI

Nincs akadály, de nem is lehet...

Bár egyes futárszolgálatok akár a bevásárlásunkat vagy okmányirodai ügyeinket is elintézik, legtöbbször akkor van szükség rájuk, ha csomagot küldenénk. A legalkalmasabb szolgálat kiválasztásához legcélszerűbb az internetes böngészés: a futar.lap.hu vagy a futarszolgalat.lap.hu közel teljes listát ad a fővárosi szállítóvállalatokról. Érdemes átnézni a lehető legtöbb cég honlapját, hiszen díjszabásban, illetve az árképzés módjában jelentős különbségek észlelhetőek a vállalkozások között. Alábbiakban számba vesszük az összehasonlításhoz szükséges, legfontosabb tudnivalókat.


Mennyi lesz?

Budapesti szállításoknál ritkán, vidéki kézbesítés esetén viszont szinte minden szolgálat felszámít alapdíjat. Ez súlytól és távolságtól független, ezer-kétezer forint közötti összeg, ám néhány szolgáltató esetén ezt meghaladó tételre is számíthatunk. A magasabb alapdíjjal szállító cégek általában alacsonyabb kilométerpénzt kérnek; a kisebb alapdíjjal vagy alapdíj nélkül végzett fuvarozáshoz magasabb kilométerenkénti díj társul. Így távolabbi szállításokhoz értelemszerűen az előbbi, közelebbi célállomások esetén az utóbbi típusú cégekkel érdemes szállíttatni.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Létezik úgynevezett várakozási díj is. A legtöbb cég a futár megérkezését követő tíz percen keresztül nem számol fel külön összeget, a várakozási díj az ezen túli késlekedésre érvényes. A különböző futárszolgálatoknál ez eltérő lehet, van, ahol további tíz percekre, és elvétve bár, de van, ahol megkezdett órára számítják. A csomagküldés díja emellett négy tényezőtől függ: honnan hová, mekkora csomagot, milyen gyorsan, milyen időszakban küldenénk.


Honnan hová?

A Budapesten belüli szállításokhoz szinte minden szolgálat zónákat alkalmaz. Honlapjukon sok esetben térképen is jelölve ezeket. A zónahatárok a belvárostól kifelé nagyjából körökre tagolják a várost, egyre drágább tarifákat jelezve. Külső kerületekbe tehát drágább a szállítás, ráadásul néhány cég esetében (árkalkulátoruk tanúsága szerint) nem is csak a belvárosból induló szállítmányokra érvényes: a XX. kerületbe furcsa módon ugyanannyiba kerülhet elküldeni egy csomagot a szomszédos Kispestről, mint a Belvárosból. Érdemes tehát a célállomás ismeretében futárszolgálatot választani, hiszen a zónák kijelölésének különbségei jelentős árkülönbséggel is járhatnak.

Forrás: MTI

Kerékpáros Futárok 9. Világbajnoksága Budapesten, 2001-ben.

A fővároson belüli szállítás mellett több futárszolgálat külön díjszabást alkalmaz a főváros környéki településekre, megkülönböztetve azt a vidéki szállítástól. Van, ahol külön, alacsonyabb alapdíjat számolnak, van, ahol településenként fix tarifákkal dolgoznak. Vidéki szállítások során a már említett alapdíj+fuvardíj (Ft/km) díjszabás jellemző.

Tudnivaló: a kilométerdíj nem a célállomásig megtett utat veszi alapul, hanem az oda-vissza számolt kilométereket. A fuvardíjak nagy szórást mutatnak, nagyjából ötventől száz Ft/km-ig terjednek. Érdekesség: a Magyar Posta futárszolgálatának nem csupán alapdíja a legdrágább (2700 Ft), kilométerdíjban is messze veri a mezőnyt - felülről (120 Ft/km). Ha a honlapon vagy a hirdetésben nincs feltüntetve, érdemes tisztázni, terheli-e a megrendelőt esetlegesen autópályadíj, és ha igen, milyen összeggel kell számolni. Bár nem nagy kiadás, azért jó, ha szóba hozzuk a parkolási díj megfizetésének kérdését is.


Mekkora a pakk?

A csomag súlya és nagysága határozza meg, mivel szállítják. Ugyanazon futárszolgálatnak lehet kerékpáros, motoros, autós és teherautós szállítási lehetősége is, így csomagtól függően, illetve az általunk kért módon továbbítják a küldeményt. Kisebb csomagokhoz nem csak a kedvezőbb ár miatt érdemes kerékpáros vagy motoros szállítást igénybe venni, közlekedési dugókkal terhelt fővárosunkban ezekkel az eszközökkel a gyorsaság is garantált. Az autós szállításra több esetben felárat számítanak. Ez lehet fix összeg vagy százalékban megállapított plusz tarifa. Hasonló a helyzet a furgonokkal és kisteherautókkal is, csak itt magasabb felárral számolhatunk.

Az értékesebb küldeményeket természetesen nem szívesen bízzuk biciklis futárra. Ilyen esetben ne csak a szállítás módját határozzuk meg, tájékozódjunk a biztosításról is: milyen értékig, milyen kártérítést fizetnek a megrongált vagy elveszett csomagokért?


Milyen gyorsan?

A futárszolgálatok legnagyobb előnye gyorsaságukban rejlik. Háztól házig, az általunk meghatározott - és fizikailag lehetséges - időkereten belül kézbesítik küldeményeinket. Ha sürgős szállításról van szó, tisztázni kell, milyen gyorsan érkezik meg a futár, illetve mennyi időn belül vállalja a csomag továbbítását. Bizonyos hirdetésekben és honlapokon csak ez utóbbi adat van feltüntetve. Ilyenkor a rendelésnél, telefonon érdemes megtudakolni, milyen gyorsan ér ki hozzánk a szállító cég embere.

Forrás: MTI

Létezik már gyógyszerfutár-szolgálat is Budapesten.

A sürgős szállításokat Budapesten belül általában egy-két órán belül vállalják, a vidéki szállítások is fél-egy napon belül lehetségesek. A tarifatáblázatokban - különösen a nagyobb cégek - megkülönböztetik az azonnali kézbesítést a hosszabb lejáratú, esetleg másnapi szállítástól. Ez utóbbi esetben postai szisztémával működik a kézbesítés: a több helyről összegyűjtött küldeményeket együtt szállítják a város vagy az ország egy meghatározott pontjára. Ez saját pénztárcánkat is kevésbé terheli. Bár a vállalt határidők betartása az erős piaci verseny miatt létkérdés a futárszolgálatok számára, azért érdemes jó előre tisztázni a megbízott céggel, mivel jár, ha a vállalt szállítási időkeretből - akár önhibájukon kívül is - kicsúsznak.


Milyen időszakban?

Nem csupán hétköznap napközben, de munkaidőn kívül, esetleg este vagy hétvégén is küldhetünk csomagot, bárhova az országba. A legtöbb futárszolgálat „tól-ig” időpontot határoz meg, ami nagyjából a munkaidőt fedi, ekkor a normál díjszabás érvényes. Az ezen kívül eső szolgáltatásért felárat kérnek, ide értve természetesen az ünnepnapokat is. Legtöbb esetben ez a normál ár ötven százalékával növelt összeg, de van olyan cég, amelyik akár száz százalékos felárat is elkér. Vidéki szállítások esetében érdemes jó előre tisztázni, hogy a munkaidőben elkezdődött, de a munkaidőn túli visszafuvarra milyen díjszabás érvényes.

Bár a rengeteg futárszolgálat között nem könnyű a választás, az erős verseny erős árversenyt is jelent, ami mindenképpen a fogyasztók előnyére szolgál. A gyors, háztól-házig csomagküldés az üzleti szféra kiváltságából egyre inkább magánemberek által is megfizethető szolgáltatássá válhat.

A következő táblázatban - a futárszolgálatok árainak nagyságrendi érzékeltetése miatt, illetve az árkülönbségek bemutatása céljából - néhány véletlenszerűen kiválasztott cég ajánlatait tüntetjük fel forintban. A képzeletbeli fuvar egy maximum ötkilós csomag szállítását jelenti, az V-ből a XIX. kerületbe, illetve néhány nagyvárosba, munkaidőben. Az autópálya-, parkolási, várakozási és egyéb, esetleges pluszköltségeket nem számoltuk. (Az árak meghatározásánál a futárszolgálatok honlapjain feltüntetett információkat vettük alapul - a nem szerződött partnerek díjszabásával számolva. A szállítási díjak áfa nélkül értendők.)

 
V–XIX. kerület
Székesfehérvár
(133 km)
Győr (251km)
Pécs (409km)
Miskolc (371 km)
Debrecen (465 km)
Szeged
(345km)
Belföldi futárszolgálat
-
10540
18568
29312
26728
33120
24960
Driver Team
1850
11083
20917
34083
30917
38750
28750
Easy Rider
1540
-
-
-
-
-
-
Futar.com
1899
9893
18173
29420
26798
33284
25004
Hajtás Pajtás
3200
13167
24849
40491
36729
46035
34155
Ikon futár
2100
9310
17570
28630
25970
32550
24150
Mobil futár
1900
11875
20725
32575
29725
36775
27775


 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

SB, 2008. október 22. - szerda 16:42

A Magyar Posta szinvonalát jól példázza a történetem, habár nem egy egetrengető nagy dolog, de a lényeg leszűrhető belőle. Idén már kétszer is előfordult, hogy pont aznap kaptam (vagyis kellett volna kapnom) ajánlott levelet, amikor tanulmányi szabi miatt egész nap otthon voltam. Mikor d.u folyamán a boltba indulva megnéztem a postaládámat, egy értesitést találtam ajánlott küldemény érkezéséről. Ezt eléggé furcsálottam, le is ellenőriztem, hogy működik-e rendesen a kaputelefon, a lift jó volt, kopogni is lehet, de a postás meg se kisérelte a levél kézbesitését. Mindkét esetben felhivtam az illetékes postát, és ott azt igérték, hogy másnap kikézbesitik. Ez persze egyik esetben sem történt meg, és úgy voltam vele, hogy egyszerűbb ha bemegyek érte, és kiállom a fél órás (!) sort. A második alkalommal panaszt is tettem, írásban, amire 30 napon belül írásos választ igértek. Ez még nyár elején volt... Az írásos választ biztos feladták, csak nem sikerült kikézbesíteni:)))

sapphire, 2008. október 07. - kedd 05:01

Én tavaly november17 -én angliába tértivevényesen adtam fel egy levelet, idén február ban értesítettek hogy se tértivevény se levél! Végül a posta a díjat visszafizette, s végül DHL-el küldtem el ismét és még azon a héten vissza jött is a válasz.

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza