Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Binokuláris távcsövek

dr. Berecz Tibor, 2008. október 02. - csütörtök 17:33
Címkék: műszaki cikk, tartós, vásárlás, árkörkép, utazás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A binokuláris távcső olyan optikai eszköz, amely két, egymással párhuzamos és tükörszimmetrikus távcsőből áll: így a távolban levő objektumokat mindkét szemünkkel megfigyelhetjük, ami térbeli látványt eredményez. Legtöbbjük mérete és súlya lehetővé teszi, hogy a legkülönfélébb szabadidős tevékenységekhez használhassuk őket. Binokuláris távcső kiválasztásánál tehát mindenekelőtt azt kell végiggondolni, mire kell majd.


A hajózás, amatőr csillagászat, vadászat, természetbúvárkodás, illetve egy nagyobb stadionban vagy színházban zajló esemény megfigyelése egyaránt megbízható, jó távcső meglétét feltételezi. A binokuláris távcsövek (röviden binokulárok) optikai rendszere objektívből (tárgylencse), okulárból (szemlencse), prizmából (kivéve az ún. Galilei-féle binokulárokat), valamint fókuszáló egységből áll. A binokuláris távcsöveket rendszerint két számmal szokták jellemezni, mint pl.: 20×50. Ezek közül az első a nagyításra, a második pedig az objektívlencse átmérőjére utal, milliméterben.


Nagyítás

A nagyítás azt mutatja, hányszorosnak látszik egy távcsővel szemlélt tárgy a szabad szemmel való megtekintéshez képest; mennyivel „hozza közelebb” azt a távcső.

Forrás: MTI

Ha nyerünk a nagyításon, veszítünk a látómezőn

Bár a nagyobb nagyítás csábító és imponáló lehet, azonban általános tevékenységeinkhez nem érdemes egy bizonyos értéknél nagyobb nagyítású távcsövet választani: a nagyobb nagyítás ugyanis csökkenti a kép fényességét és a látómezőt. Emellett a finomabb részletek szemlélését megnehezíti kezünk elkerülhetetlen remegése (körülbelül tizenötszörös nagyítás felett - hacsak nem használunk állványt, vagy nem támaszkodunk valaminek, testtel vagy könyökkel). Ezért általános felhasználásokhoz a nagyítás mértéke célszerűen 7×…12× között legyen. Vannak modellek, melyekben a nagyítás bizonyos határok között változtatható (zoom-binokulár), rajtuk például a következőt olvashatjuk: 10-20×50 - ami azt jelenti, hogy a nagyítást tízszeres és húszszoros érték között változtathatjuk (viszont ne feledjük, hogy a nagyítás változtatásakor a látómező mérete is változik!).


Az objektív átmérője

Az objektív átmérője (más néven: belépő pupilla, apertúra) határozza meg, mennyi fény kerül a távcsőbe: értelemszerűen: minél nagyobb az átmérő, annál több. Ennek megfelelően ugyanakkora nagyítás esetén a nagyobb objektívátmérő fényesebb képet eredményez.

Forrás: MTI

A nagyobb fény érdekében...

Az objektív megfelelő méretének kiválasztásához nem szabad elfeledni, hogy az általa beengedett fény mennyisége az objektív átmérőjének megfelelő kör területétől függ: vagyis a fénymennyiség az átmérő négyzetével arányos. Ezért pl. egy 7×50-es binokulár kétszer több fényt enged a szemlencsékre, mint egy 7×35-ös - holott az objektívek átmérőjében „csak” 15 mm a különbség. Az objektív méretének végső soron a távcső ára és mérete, illetve súlya (kezelhetősége) szab határt.


Lencsék és bevonatok

A binokuláris távcsövek legfontosabb részei a lencsék, melyeknek minősége nagyban meghatározza távcső képalkotásának minőségét. A lencsék minősége anyaguktól, megmunkálásuk módjától, pontosságától és a bevonattól függ. A jó minőségű, bevonatolt lencsék csökkentik a róluk való fényvisszaverődést, ezzel növelve a kép fényességét és élességét. A lencsék bevonatai (ami főleg az objektíveken figyelhető meg) különböző színűek lehetnek, leggyakrabban a következők:
Kék - általános bevonat, kiegyensúlyozott színhatást és tiszta, fényes képet biztosít.
Zöld - segíti növelni a kontrasztot a képen és javítja a színvisszaadást.
Vörös - ultraibolya-sugárzást (UV) szűrő réteg: „kivágja” a beeső fény spektrumából az UV-tartományt, így tisztábbá teszi a képet fényes, ám párásabb napokon. Befolyással van a színtisztaságra: kissé kékbe fordítja a színeket. Mindenesetre az éjjellátást kevéssé segíti.
Arany - szintén az UV-szűrés a feladata, ám kevéssé változtatja meg a színegyensúlyt.

Forrás: MTI

Bevonatok, igényektől függően

A bevonat értelemszerűen növeli egy távcső árát, ezért a gyártók „takarékosan” alkalmazzák, így több lehetőség közül választhatunk. A legegyszerűbb eset a „bevonatolt” (angol: coated, C), ami egyszeres bevonatot jelent az optikai rendszer legalább egy elemének felületén (ez legtöbbször az objektív). A „teljes bevonatolás” (angolul: fully coated, FC) egyrétegű bevonatot jelent és az optikai rendszer összes levegő-üveg felületére vonatkozik. A többrétegű bevonatolás (angolul: multi coated, MC) többrétegű bevonatot jelent az optikai rendszer legalább egy elemének felületén (ami legtöbbször szintén az objektív). A „teljes többrétegű bevonatolás” (angolul: fully multi coated, FMC) többszörös bevonatot jelent az optikai rendszer összes felületén.


Prizmák

Majdnem mindegyik binokuláris távcső rendelkezik prizmával (kivéve a Galilei-féle binokulárokat, ám ezek szerepe alárendelt). A prizmák biztosítják, hogy a kép egyenes állású és a valós jobb-bal irányoknak megfelelő helyzetű legyen.

Forrás: MTI

A binokuláris távcsövekben kétféle prizmát alkalmaznak: az ún. Porro-prizmát és a tetőélprizmát. Az, hogy egy adott távcsőbe melyik van beépítve, első látásra megtudható: a „klasszikus” binokulárokban (amelyeknél az okulár- és objektívlencsék tengelyei nem esnek egy egyenesbe), Porro-prizmát használnak, míg a tetőélprizmás binokulároknál az okulár- és objektívlencsék tengelyei egy egyenesbe esnek. Az utóbbiak összetettebb kidolgozásuk miatt drágábbak, ám jobb képminőséget adnak. Az előbbiek viszont, az objektívek közötti nagyobb távolság miatt térbelibb hatású képet adnak, ám egy esetleges nagyobb ütés miatt könnyebben kimozdulhatnak helyzetükből. A prizmák anyagát rendszerint kétféle üvegből készítik: az egyik BK-7, a másik pedig BaK-4 jelölésű.

Az utóbbiak jobb minőségű (nagyobb fényességű és élességű) képet eredményeznek. A kilépő pupilla vizsgálatával (lásd alább) megtudhatjuk, hogy egy adott távcsőben milyen anyagból készült prizmák találhatók: ha a kilépő pupillában egy halványszürke négyzet egy sarkát látjuk, akkor az BK-7-es üvegre utal.


Kilépő pupilla

A kilépő pupilla annak a fénysugárnak a mérete, amely a szemlencsén keresztül a szemünkbe jut. A kilépő pupillát bármelyik okuláron megfigyelhetjük, ha mintegy harminc centis távolságból nézünk a távcső szemlencséibe. Méretét (átmérőjét) úgy kell kiszámítani, hogy az objektív átmérőjét elosztjuk a nagyítással, tehát például egy 20×50-es távcső esetén 2,5 mm. Ha a kilépő pupilla alakja szabályos kör egyenletes fényességgel és a széle éles kontúr, akkor az jó minőségű optikai elemekre (lencsékre, prizmákra) utal.

Általában célszerű, ha a szemünk pupillája kissé nagyobb, vagy egyenlő, mint távcsövünk kilépő pupillája: különben a távcső által összegyűjtött fény egy része elvész. Azonban köztudott, hogy pupillánk átmérője a fényerősségtől függően egy és nyolc mm között változik, vagyis a példaként felhozott 20×50-es távcsövet nappal célszerű használni. Ennek megfelelően a szürkületi (vadászatra), vagy éjjeli (csillagászat) használatra szánt távcső kilépő pupillája 5…7 mm legyen. (Nagyobb kilépő pupilla mellett a szürkületkor való alkalmazásokhoz előnyös, ha a távcsőnek nagy a szürkületi értéke: ami a nagyítás és az objektívátmérő szorzatának négyzetgyöke.) Esetenként azzal is számoljunk, hogy idősebb korban a pupilla már nem tud kis méretűre szűkülni.


Látómező

Látómező alatt a távcsővel belátható térrész nagyságát értjük. Kétféleképpen szokás megadni: síkszögben (fokokban, pl. 6,8°) és hosszegységekben (pl. 119/1000 m, angolszász országokban lábban (angolul: foot) és yardban, mint pl. 372 ft/1000 yd). Az előbbi megadás azt jelenti, hogy a ránk, mint középpontra illesztett, a horizonttal párhuzamos síkú, 360°-os körből hány fok látható be távcsővel. A látómező utóbbi megadási módját pedig úgy kell értelmezni, hogy a tőlünk 1000 m (vagy yard, 1 yd = 0,91 m) távolságban levő objektumból a távcső látómezejének két széle 119 m (vagy láb, 1 ft = 0,3 m) hosszt láttat. (Utóbbi két szám és a definíció ismeretében különben középiskolás szintű matematikatudással kiszámítható a látószög.)

Forrás: MTI

A túl nagy látószög képszéli minőségromlással jár

Az általános felhasználású, binokuláris távcsövek látószöge rendszerint 5…10° közötti érték (ami ~90…175/1000 m-nek felel meg). Az ennél (~10°-nál) nagyobb látómező csábító lehet, de ennek az ára gyakran a kép minőségének romlása a látómező széle felé, amivel kisebb-nagyobb mértékben azért jó minőségű távcsövek esetében is számolni kell.


Fókuszálás

Binokuláris távcsöveknél általában a fókuszálás (élességállítás) három módjával találkozhatunk. Első esetben a távcsőnél nem állítható a fókusz (fix-fókuszú távcső). Ilyet csak alárendelt célokra célszerű alkalmazni. Az élességállítás másik módja, amikor az a középen elhelyezett élességállító forgatásával állíthatjuk. Így az élesség mindkét csőben ugyanolyan mértékben változik. Az ilyen típusok rendszerint rendelkeznek ún. dioptriaállítóval, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy az élesség az egyik okulárnál külön állítható. Ez akkor hasznos, ha két szemünk más és más dioptriájú: így az egyes okulárok fókusztávolságát egyszeri beállítással különböző értékűre tudjuk állítani. Az élességbeállítás harmadik módja, amikor az élesség tubusonként, külön-külön állítható.

Hasznos vásárlási- és használati tanácsokat olvashat a következő oldalon!

1.  Binokuláris távcsövek
2.  Extrák és árak

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza