Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mindennapi mérgek - a mosogatószer

Koczka Kinga, 2008. szeptember 29. - hétfő 17:01
Címkék: egészség, mérgezés, vásárlás, árkörkép, adalékanyag
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tisztában vagyunk-e azzal, milyen vegyi anyagokat használunk a napi mosogatás során? Helyesen alkalmazzuk-e mosogatószereinket? Befolyásolja-e szervezetünket vegyianyag-tartalmuk? Cikkünk ezekre a kérdésekre keres választ!


Kézi mosogatószereket többféle kiszerelésben, illetve illattal (aloe verástól a fenyőillatúig) széles választékban találhatunk a boltok polcain. A legújabbak már kézkímélőek és antibakteriális hatásúak.


Miből is áll?

A mosogatószer mesterséges anyagokból előállított, zsírtalanító hatóanyagokat, foszfátokat, színezékeket, tenzideket, illatosítóanyagokat, kézvédő adalékokat tartalmazó vegyianyag. A felsorolt összetevők egyike sem mondható kifejezetten környezetkímélőnek.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Vegyszeres koktélok

A foszfát károsan hat az élővizekre, ugyanis megakadályozza, hogy a baktériumok lebontsák a szennyvizekben található anyagokat, és hasznosítható formában visszajuttassák a talajba. A tenzid fényessé teszi a felületeket, de öblögetés után is megmarad, felgyorsítva szervezetünkben más mérgek, élelmiszer-adalékok felszívódását. Minden vegyszer hatással van szervezetünkre, a kérdés csak az - mennyire?


Mosogatószer és egészség

A mosogatószerben található szintetikus anyagok használata közvetlen negatív hatást is gyakorolhat egészségünkre. Ma már köztudott, hogy a daganatos betegségeket döntően a környezetünkben található rákkeltő anyagok váltják ki, amelyek jelentős része mesterséges vegyi anyag. Egy Egyesült Államokban végzett vizsgálat újszülöttek köldökzsinórvérét elemezte. A vizsgálatok során összesen 287, rák, idegrendszeri probléma, születési vagy fejlődési rendellenesség kiváltására alkalmas vegyi anyagot találtak. Ezek mind az anya szervezetéből kerültek az újszülött vérébe. A vegyszerek hosszabb távon allergiát, asztmát, és egyéb betegségeket is okozhatnak. Hogyan lehet ezeket a hatásokat elkerülni mosogatás alkalmával? Ajánlott a gumikesztyű használata és munka utáni szellőztetés, vagy esetleg más megoldások után nézni.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Szivacs, vagy baktérium-megőrző?


Ideális tisztítószer

Vannak kifejezetten környezetkímélő, klór- és foszfátmentes öko-tisztítószerek, melyek nem tartalmaznak töltőanyagot, szintetikus színezőanyagot, illetve optikai fehérítőt. Mosóaktív anyagaik növényolaj és zsír származékai, melyek biológiai úton, teljesen lebomlanak. Így számtalan, szervezetünket érő hatás védhető ki. Hazai alkalmazásuk egyelőre nem túl gyakori, amit bizonyít, hogy a meglátogatott üzletek közül mindössze két hipermarketben árusítottak öko-mosogatószert. Igény lenne rájuk, ám horribilis áruk erősen szűri a felhasználók körét. Nagyanyáink praktikáit ellenben bármikor segítségül hívhatjuk.


Így mosogattak eleink

Nagyanyáink jól bevált természetes módszereket; ecetet, citromlét, konyhasót, mosószódát és a szódabikarbónát használtak. Az általuk alkalmazott mosogatószereket ma is biztosan alkalmazhatjuk.

• Makacsabb szennyeződések kezelése során konyhasót, mosószódát vagy szódabikarbónát használjunk.
• A rozsdamentes acélból készült edényeket meleg vízzel mossuk el, majd citromlével vagy ecettel dörzsöljük be.
• Zománcedények súrolásához csak sót használunk, így nem veszti el fényét.
• Odaégett edények alját sóval tisztítsuk. Ezután hirtelen, meleg vízzel forrázzuk le, majd alaposan öblítsük el.
• Üvegek és kristályok tisztítására só és ecet keverékét használjuk.


„Nem mind tiszta, ami annak látszik”- mosogatási szabályzat

A mosogatás alapszabályait egy szakembertől kérdeztük meg. Farkas Péter, egy takarítócég területi vezetője ezzel kezdi: „mielőtt hozzákezdenénk a mosogatáshoz, vizezzük be a tisztítandó felületet. A legtöbb tisztítószer, így a mosogatószerek is, akkor fejtik ki leginkább hatásukat, ha a tisztítandó felületet előzőleg benedvesítjük.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Előáztatás, alaposság, meleg vízzel...

Figyeljünk oda arra, hogy meleg vizet használjunk, sokkal jobb zsíroldó hatással bír, mint a hideg. A mosogatást a kevésbé szennyezett edényekkel kezdjük, a zsírosakat hagyjuk a végére. Koszosabb edény esetén alkalmazzunk karcmentes súrolószert, utána mosogatószert. Alaposan mosogassunk! - nem minden tiszta, ami annak látszik. Figyeljünk oda a hajlatokra! A füleket, peremeket, pohár alját gondosan mossuk át, hiszen ezek is baktériumforrások. A szennyeződés eltávolítása után bőséges, langyos vagy hideg vízzel távolítsuk el a vegyszert, hogy még véletlenül se maradjon rajta”.


Reklámok fogságában

Reklámokból jól ismert az egy csepp mosószer-több száz tányér párosítás. Mennyire valós az állítás? A reklámok megtévesztően „rámennek” a mennyiségre, holott lényeges tényező a minőség és az egészségügyi hatások is. Egy átlagos konyhai mosogatószivacsban százezer baktérium van. Használattól függően ezért célszerű hetente-kéthetente szivacsot cserélnünk. Jó minőségű szivaccsal ugyanakkor mosogatószert is spórolhatunk. Mikroszálas tisztítókendők segítségével például sokkal kisebb mennyiségben, vagy egyáltalán nem szükséges a tisztítószerek használata.

Ármustra

Márka Mennyiség Auchan Tesco Spar CBA

Jar

1 liter 340 forint 350 forint 340 forint -
Jar 500 ml 235 forint 250 forint 280 forint 225 forint
Jar 1,5 liter 495 forint 450 forint - -
Pur 1 liter 315 forint 330 forint 390 forint -
Pur 500 ml 210 forint 210 forint 260 forint 265 forint
Pur 1,5 liter 400 forint - - -
Pur 4,5 liter 1120 forint - - -

Cif

500 ml 255 forint 260 forint 290 forint -

Cif

750 ml 330 forint 340 forint 340 forint -
Dalma brill 1 liter 119 forint - - -
Bip 1 liter 330 forint - 410 forint -
Frasch 500 ml 295 forint 370 forint - -
Dezin 500 ml 100 forint - - -
L'ambre vert (öko) 500 ml - 700 forint - -
Bip green (öko) 500 ml 449 forint - - -
Almawin (öko) 500 ml - 670 forint - -
Tesco 500 ml - 170 forint - -
Tesco 1 liter - 260 forint - -
Spar 500 ml - - 130 forint -
Spar 1 liter - - 220 forint -
Daisy 1 liter - - 260 forint -
Super Zum 1 liter - - - 175 forint
Intensive 1 liter - - - 120 forint
CBA 500 ml - - - 125 forint
CBA 1 liter - - - 190 forint
Pur utántöltő 500 ml 185 forint 200 forint - -
Cif utántöltő 500 ml 205 forint - 230 forint 275 forint
Bip utántöltő 500 ml - 175 forint 210 forint -

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Gábriel, 2010. január 15. - péntek 13:55

Nincs válasz a kérdéseimre? Tudná valaki javolni, hol lehetne ezt megkérdezni?

Gábriel, 2010. január 14. - csütörtök 09:39

A tegnapi kérdés valóban kérdés volt és nem állítás és nagyon örülnék, ha egy szakértő tudna válaszolni. Nem mikróbatenyésztő, vízpazarló és mosogatószer-túladagoló buta termék a töltősnyelű szivacs, ami ráadásul az azonnali öblítéssel hatástalanná teszi a mosogatószert?

Gábriel, 2010. január 13. - szerda 22:00

Nagyon népszerű (családomban is) a mosogatószerrel tölthető nyéllel ellátott szivacs. Családom tagjai egyfolytátban folyatják a melegvizet és a nyeles szivaccsal dörgölik az edényeket. Igazam van, amikor én inkább állóvízben mosogatok kefével, és utána gondosan öblítek? Szerintem így higiénikusabb, a családi többség szerint a mosogatószert pazarló szivaccsal. Kinek van igaza?

Tücsök, 2008. október 07. - kedd 14:48

Sziasztok! Már eddig is sejtettem, de egyre több bizonyítékot találok arra, hogy a környezetet a legkörnyezetkímélőbb módszerekkel is tönkretesszük. Gondolok itt arra, hogy az úgynevezett ökomosószerek többségében van egy csomó pálmaolaj. Arról viszont láttam pár filmet, hogy hatalmas erdőségeket írtanak ki csak azért, hogy ott pálmaolajnak való fákból ültetvény legyen, tönkretéve ezzel sok (ritka) állat élőhelyét. Erre mondhatjátok azt, hogy a mosódióban nincs pálmaolaj. Igen ám, de a mosódió termesztéséhez is természetes erdőket kell kivágni, mert tuti nincs annyi mosódiófa a természetben, hogy az elég legyen a környezetkímélő mosás rajongóinak. Így aztán arra jutottam, hogy azon kívül, hogy mindenből (ruha, mosószer, étel, víz, üzemanyag, áram) a lehető legkevesebbet használjam, az összes többi "környezetkímélő" megoldásnak van hátulütője. Azzal lehet esetleg játszadozni, hogy melyiknek mekkora a pozitív/negatív hatás mérlege.

Szucs Zsuzsanna, 2008. október 02. - csütörtök 15:44

Kb. 2 éve ismerkedtem meg az Amway termékekkel, ami köztudott, hogy környezet-és bőrbarát. Akkor hoztam egy döntést, kidobtam a méregraktáramat, lecseréltem ezekre a termékekre. Nem csak, hogy kellemes illatú azóta a lakás, de tudom azt, hogy biztonságban van a családom. Arról meg nem is beszélve, hogy minden terméknek teljes pénzvisszafizetési garanciája van. Ezt a boltokban nem tehettem meg, maximum ha nem vált be a média által javasolt termék, akkor kidobhattam. Itt mindent házhoz hoznak, kipróbálhatom, és ha nem tetszik visszakapom a pénzem. Mindez csak azért történt meg, mert egyszer nem a reklámra hallgattam, hanem egy nagyon jó barátra.

Palásthy Mária, 2008. október 01. - szerda 16:55

Sziasztok! Nem csak az fontos mivel mosogatunk, mosunk. Milyen mérgekkel fürdünk, és ápoljuk magunkt az is fontos. Ebbe belegondoltatok? Akit érdekel ez a téma szivesen levelezek vele erről. Nem hálózatot építek!!!! Viszont már több éves tapasztalatom van, és tudásom miben mi van. palasthy.m@gmail.com Szép napot! Marcsi

Hguru, 2008. október 01. - szerda 14:46

Sziasztok, bizony a leírtak sajnos igazak, és még mennyi mindennel mérgezik az embereket a profit miatt. Akit bővebben érdekel ez a téma ajánlom egy bioelemző hölgy honlapját akinek ez a szakterülete: www.antalvali.hu Akit pedig érdekel milyen vegyi-anyagokkal roncsolják a hajfestékek a hajat annak ajánlom: http://hennahajfestes.lap.hu oldalt. Remélem az oldal szerkesztői nem veszik ezt reklámozásnak,amennyiben igen akkor elnézést nem ez vele a célom-csak jó ezekről olvasni, tudni.. üdv. Hennaguru

gonda eva, 2008. október 01. - szerda 11:40

Vajon mit szólna a mosogatógépem, ha sót, citromlevet vagy mosószódát (?) öntenék bele mosogatószer helyett? Másik megoldás a rengeteg edény kézi mosogatása, de közben ki fog dolgozni, olvasni, gyerekekkel foglalkozni, élni?

NI, 2008. október 01. - szerda 11:12

En az ECOVER mosogatoszert hasznalom. E nev alatt kulonbozo mas okologikus termekeket is meg lehet talalni - nem tudom, hogy Magyarorszagon is, de valoszinu ott is hozza lehet ferni okologikus tisztitoszerekhez. Elegedett vagyok ezekkel a 'szerekkel', lebomlanak es nem karositjak az elovilagot (legalabbis nem annyira, mint a hagyomanyos mergek). Ki fogom probalni az itt leirtakat is. Mindenkinek szep napot!

elfy, 2008. október 01. - szerda 09:58

Sziasztok! Szeretném elmondani, hogy én a Frosch termékeit használom, pár száz forintos különbség van árban a hagyományos termékek áraihoz képest, de nagyon gazdaságos és jó tisztítóképességű a mosogatószer, az általános tisztító és a vízkőoldó termékük is, érdemes ennyit rászánni az egészségünk érdekében. A takarítás lényege a rendszeresség, hiszen ha gyakrabban takarítunk, nincs szükség erős tisztítószerekre. És még egy tipp: érdemes hetente 1-2 alkalommal 30-40 másodpercre betenni a mikróba a szivacsokat, amelyekkel dolgozunk, mert így minden baci elpusztul és nem kell olyan gyakran cserélni, ja és használat után jól ki kell csavarni és hagyni megszáradni, mert a nedvesség a bacik táptalaja, nem mellesleg pedig nincs annál gusztustalananabb, mint a mosogató aljából kihalászni a vizes-zsíros szivacsot.:-)


1 2

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza