Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hol vezessük folyószámlánkat?

Varga Betti, 2008. szeptember 26. - péntek 14:13
Címkék: bank, hitel, díj, teszt, szolgáltató, kiadvány, ügyintézés, szerződés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A választék hatalmas: a bankok számtalan lakossági folyószámla-csomagot ajánlanak. Ezeknek utánanézhetünk az interneten is, de az adatrengetegben könnyű elveszni. Az OTP, a K&H, a CIB, a Raiffeisen és az Erste lakossági folyószámláit hasonlítottuk össze, megkönnyítendő olvasóink választását.


Az elektronikus bankolás nemcsak kényelmes és gyors, de olcsóbb is. Több szolgáltatás, melyekért más, nem elektronikus számlák tulajdonosaként fizetnünk kell, ezeknél a konstrukciónál díjmentesen vehetőek igénybe. A havidíjak körülbelül duplái az alapcsomagoknak, viszont ezért az árért jóval több kedvezményt is kapunk. A Raiffeisen Bankban, ha nem elektronikus számlánk van, kétszázhúsz forintot vonnak le minden ATM-es pénzfelvételnél. A Lendület csomagban az első három készpénzfelvétel ingyenes, ezzel 39 forintot takaríthatunk meg.
 
CIB Online Számlacsomag
Erste On-line Bankszámla
K&H elektronikus számlavezetési csomag
OTP NET Számlacsomag
Raiffeisen Lendület Számlacsomag
Számlanyitási minimum összeg
nincs
5000 Ft
nincs
nincs
nincs
Havi számlavezetési díj
549 Ft (kedvez-ményesen 149 Ft)
499 Ft
409 Ft
1299 Ft (kedvez-ményesen 599 Ft)
629 Ft
Saját ATM-ből díjmentes pénzfelvétel
első 1 db/hó
első 2 db/hó
első 2 db/hó
első 2 db/hó
első 3 db/hó
Egyenleg lekérdezés saját ATM-ből
ingyenes
25 Ft
50 Ft
20 Ft
ingyenes
Pénzfelvétel ATM-ből
100 Ft
45 Ft + a felvett összeg 0,45%-a
60 Ft + 0,3%-a
49 Ft +a felvett összeg 0,45%-a
220 Ft
Közüzemi díjak átutalása
díjmentes
díjmentes
díjmentes
45 Ft/tétel (harmadik után díjmentes)
díjmentes
Lekötési díj
Internet-bankon ingyenes, egyébként 100 Ft/lekötés
nincs
nincs
nincs
nincs
E-bank szolgáltatás
díjmentes
díjmentes
díjmentes
díjmentes
díjmentes
Éves kamatláb
0,20
0,25- tól a sávoktól függően
0,20
0,15
0,15%-tól sávoktól függően
EBKM
0,20
0,25- tól a sávoktól függően
0,20
0,15
0,15%-tól sávoktól függően


Tippek folyószámlanyitáshoz

Ahogy az összehasonlító táblázatokból is látható, jelentős eltérés nincs a csomagok díjai között, ezért a bankok közti választást sem elsődlegesen az árak döntik el. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó munkatársa, dr. Vasas Éva az egyik legfontosabb szempontnak inkább a bank és az ügyfél kapcsolatát tartja. Egyre jobban terjed a próbabankolás, melynek keretében lehetőségünk van kipróbálni az adott banki szolgáltatást, és ha az nem nyeri el tetszésünket, minden kötelezettség nélkül lemondhatjuk. A vizsgált bankok közül erre egyedül a CIB-nél volt lehetőség.

 
CIB Bank
Erste Bank
K&H Bank
OTP Bank
Raiffeisen Bank
Próbaszámla
3 hónapig
nincs
nincs
nincs
nincs

Fontos, hogy az ügyfél mindig alaposan végiggondolja, milyen banki szolgáltatásokra van szüksége – tette hozzá Dr. Vasas Éva. Ezután érdemes felkeresni a legközelebbi bankot, tájékozódni annak nyitvatartásáról, és információs anyagokat gyűjteni a bank szolgáltatásairól. Ne csak az árak alapján döntsünk: vegyük figyelembe azt is, mennyi időt vesz igénybe az adott bankfiókban történő ügyintézés, milyenek az ügyintézők, ragaszkodik-e ügyfeleihez a bankcsalád, mennyire bonyolultak a tranzakciók. Azoknak a pénzügyi fogalmaknak, melyeket nem értünk, olvassunk utánuk a neten, de a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a fogyasztóknak készült összehasonlító táblázatait is érdemes böngészni. Az első bankszámlakivonatokat pedig mindenképpen ellenőrizzük, hogy helyesen szerepelnek-e a lebonyolított pénzforgalmunk adatai. A körültekintő választás során nagy valószínűséggel megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő bankot. Ez azért is különösen fontos, mert az „első bankkapcsolat” az ügyfél és a pénzügyi szolgáltató között meghatározó: nem mindegy, hogy az első tapasztalatok kedvezőek vagy kedvezőtlenek, ezek alakítják ugyanis későbbi hozzáállásunkat a banki ügyintézéshez.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell


A jövő bankszámlái

A közeljövőben sok változás várható a folyószámlák esetében is – tudtuk meg dr. Vasas Évától. Tervezik az alapbankszámlák bevezetését, de az ezekhez kapcsolódó egyszerű banki műveletek költségei még nem tisztázódtak. Az Európai Unió ingyenes, hordozható bankszámlákat szeretne, melyek használatával egyetlen bankszámlával bejárhatnánk az EU valamennyi országát. 2008 januárjától kezdték el kidolgozni az ehhez szükséges terveket, egyre több bank kapcsolódik be a kiépítésbe Magyarországon is.

1.  Hol vezessük folyószámlánkat?
2.  Elektronikus bankolás, tippek

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Epikurosz, 2009. március 08. - vasárnap 12:52

Na, bravó! egyetlen hozzászólást sem látok, mind eltűnt.

Epikurosz, 2009. március 08. - vasárnap 12:24

Kovács Éva, 2008. november 13., csütörtök 16:54:17. "Nerm igaz az, hogy az OTP-nél a kp felvétel ATM-ből ingyenes. Egy hónapban egyszer sem. Kedves Sáfri úr Önnek van külön OTP fiókja? Nálam leszámláz ez a szemét ötszáz forintot, minden felvételnél." kedves, Éva, Ön csúsztat. Az OTP csak akkor számláz le a kp-felvételért 500 Ft-ot, ha magácska nem OTP-s automatából vesz fel pénzt. Egyébként a díj: - saját ATM-ből 52 Ft +0,52% - idegen ATM-ből: 800 Ft (még több is, mint azt Ön írta) Meglepi: külföldön a rokon bankoktól 1 euróért leeht felvenni pízt, idegen bankoktól 3 EUR +1%.

patyi, 2008. december 02. - kedd 16:47

E támában miért nem utánozzuk a híres külföldet? A brit Barclaysnál, a számlanyitáshoz nem kell indulóösszeg, nincs számlavezetési díj, ingyenes az on-line banking, ingyenes a készpénzfelvét ráadásul nemcsak saját automatából és nemcsak havi 2-szer, ingyenes a belföldi átutalás, a csoportos beszedési megbízás, kártyadíj sincsen, ingyen adják az online vásárlásra is alkalmas dombornyomású VISA bankkártyát a számlához. A bank soha semmit le nem von az egyenlegemből semmilyen címszó alatt sem, sőt még néhány külföldi automatából is ingyen vehetek fel készpénzt, ha Barclays partner bankok. Pl egy spanyolországi Deutsche Bank automatából is felvehetek készpénzt tranzakciós díj nélkül. A bank mégsem megy csődbe, mert nem a számlavezetési és tranzakciós díjakból él, hanem hitelezésből, s a náluk tárolt betétek megforgatásából. Nem pedig pénzbeszedésből mindenféle címszavak alatt.

Kovács Éva, 2008. november 13. - csütörtök 16:54

Nerm igaz az, hogy az OTP-nél a kp felvétel ATM-ből ingyenes. Egy hónapban egyszer sem. Kedves Sáfri úr Önnek van külön OTP fiókja? Nálam leszámláz ez a szemét ötszáz forintot, minden felvételnél.

Agitta, 2008. október 23. - csütörtök 13:41

Táblázat. OTP. A honlapon, illetve a hirdetményben elég egyértelműen szerepelnek az adott számlacsomagok, és az azokhoz kapcsolódó költségek, tehát nem értem miért kell a Tempó és az Alap számlacsomagból egyet csinálni? És, az Alap számlacsomaghoz IS kapcsolódik elektronikus szolgáltatás(OTP direkt), és a kedvezményes számlavezetési havidíja 0 Ft!!!! És még annyit, hogy az újabb számlacsomagokhoz díjmentesen tartozik 2 típusú kártya!

Liza, 2008. október 11. - szombat 18:10

Szeretném Sáfri Sándornak megköszönni az információt..... Élni fogok a lehetőséggel és hétfőn berobogok az OTP fiókba és módosítom a szerződésem ! Mégegyszer köszönöm a hasznos információt és a sikerről természetesen be fogok számolni.

Sáfri Sándor, 2008. október 08. - szerda 17:54

OTP-s vagyok. Ezért tudom hogy hibás a cikk OTP-s része! Ez majdnem a TEMPÓ számlacsomag, amely éppen nekem is van. A különbség az hogy: kétszer lehet ATM-ből ingyen pénzt kivenni/hó. Még az ingyenes bankkártya sem szerepel a felsorolásban! Ami ehhez a számlacsomaghoz jár! Több féle új csomagja van az OTP-nek, de nem nagyon hírdetik. Én is egy munkatársamtól tudtam meg és váltottam egy ilyen számlacsomagra. Az 5. és a 6. hozzászóló hölgyeknek javaslom keressék fel az OTP fiókjukat és váltsanak másik számlacsomagra!

Liza, 2008. október 07. - kedd 17:24

Én is OTP - s vagyok ezer éve és ez egy nappal több, mint kellene! Nem teljes körű az info a bankokról. Sokan vagyunk úgy, hogy váltanánk, de annyira nagy a kínálat nehéz dönteni......de muszály !!! Most ezen dolgozom...

Czencz Ágnes, 2008. október 02. - csütörtök 13:37

OTP-s vagyok vagy 15 éve, az akkor kötött lakossági forint folyószámlámat nem tudom, hogy ma hová sorolták be, de az biztos, hogy több éve megszüntették a havi 1 db ingyenes pénzfelvétet ATM-ből. Biztos, hogy jó az info?

lepketop, 2008. szeptember 29. - hétfő 13:45

Egyetértek timyyy-vel, legalább harminc bank működik kishazánkban, hol a többi??? Az Unicreditnél most nyitottunk számlát, három hónap ingyenes, minden ATM felvét ingyenes (külföldön is!) , sms szolgáltatás 200 Ft, tök egyszerű az otthoni bankolás és sztem jó a honlapjuk is. OTP-sek voltunk mi is, de elegem lett az örökös sorállásból és a folyamatosan emelkedő lenyúlásból.


1 2

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza