Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hol vezessük folyószámlánkat?

Varga Betti, 2008. szeptember 26. - péntek 14:13
Címkék: bank, hitel, díj, teszt, szolgáltató, kiadvány, ügyintézés, szerződés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A választék hatalmas: a bankok számtalan lakossági folyószámla-csomagot ajánlanak. Ezeknek utánanézhetünk az interneten is, de az adatrengetegben könnyű elveszni. Az OTP, a K&H, a CIB, a Raiffeisen és az Erste lakossági folyószámláit hasonlítottuk össze, megkönnyítendő olvasóink választását.


Személyesen vagy otthonról?

A bankfiókokban nagyon szép, színes brosúrákat gyűjthetünk be különféle banki szolgáltatásaikról, de a sablonos reklámszövegeken kívül kevés információt tudhatunk meg belőlük. Ha bővebb tájékoztatást szeretnénk leendő számlánkról, marad a szörfölés a neten vagy személyes látogatás a bankfiókokban. Ezért azt is teszteltük, mennyire hozzáférhetőek a csomagokról szóló online információk, és mennyire gördülékeny a banki ügyintézés, ha személyesen keressük fel őket.

Az elektronikus adatbázisok messze nem elégítették ki elvárásainkat, és a bankoktól kapott táblázatok sem tartalmaztak minden információt. A legtöbb bank webes felületén ugyan megtalálhatóak a bankszámlákhoz szükséges fontosabb információk, ám a hozzájuk vezető útvonal sokszor áttekinthetetlen, követhetetlen. Minden banknál szükség volt arra, hogy a telefonos ügyfélszolgálatot is felhívjuk, ha olyan részletek is érdekeltek, mint a számlacsomagok elektronikus szolgáltatásaival kapcsolatos kérdések, vagy az ATM automatából való pénzfelvétel költségei. Hogy ezeket az információkat legalább a weboldalaikon miért nem tüntetik fel, rejtély.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Még mindig úgy a legbiztosabb, ha személyesen befáradunk

Leginkább a Raiffeisen honlapja a felhasználóbarát: PDF-formátumban valamennyi bankszámlacsomag részletes ismertetése letölthető. Ráadásul a bankfiókban sorszámot sem kellett húznunk. Elég volt megkérdezni a biztonsági őrt, van-e valamilyen tájékoztató anyaguk, ő egyből hellyel kínált, türelmet kért, míg a részletes táblázatot kinyomtatja számunkra. A K&H elektronikus tájékoztatása már kevésbé részletes, mint a Raiffeisené (például sokszor nincsenek külön feltüntetve a választható folyószámla-csomagok fontos adatai), néhány hasznos infomációmorzsát azért mégis kiszűrhetünk belőle. A bankfiókban sorszámot kellett húznunk, de az ügyintéző készségesen segített, és valamennyi csomag adattáblázatát megkaptuk. A nyomtatásra várva ügyintézőnk röviden bemutatta a bankot is. Az OTP netes, PDF-fájlként letölthető tájékoztatása a legtöbb lényeges információra is kiterjed, kamatoktól a díjakig. Ha személyesen kérünk bemutató anyagot, akkor ugyan sorba kell állnunk, de az ügyintézők itt is segítőkészek (a tetemes papírköteghez pedig mappát is kapunk). Ráadásul névjegyet is adtak, hogy keressük őket, ha sikerült választani, vagy ha bármilyen kérdés merülne fel.

A CIB Bank webes felülete a legátláthatóbb, a szükséges információkat kezdő internetezők is hamar megtalálják. A bankfiókban – a Raiffeisenhez hasonlóan – szintén a biztonsági őr segített, sorszámra nem volt szükség, sőt itt várakoztunk a legkevesebbet. Az Erste Bank már inkább próbára teszi az ügyfél türelmét. Az ügyintéző nem igazán értette, miért lenne szükségünk az összefoglaló táblázatokra, amikor minden fent van a neten. Következő problémája az volt, hogy túl sokat kellene nyomtatnia, ha valamennyi lakossági folyószámla adataira kíváncsiak volnánk, ezért csak egyről adott táblázatot, amit véletlenszerűen választott ki. Ezután ismét az internetet javasolta. Igaz, az Erste honlapja is kimerítő tájékoztatást nyújt.


Sok csomag, kevés eltérés

A felkeresett bankok négy-öt lakossági folyószámlacsomagot kínálnak. Közülük most az alapcsomagokat és az online bankszámlákat hasonlítjuk össze, áraik és néhány igénybe vehető szolgáltatásuk szerint. Az alapcsomagok tartalma nagyjából megegyezik, a bankok között árak tekintetében sincs számottevő eltérés. Ha a táblázat adatait nézzük, a CIB Classic csomag tűnik a legjobb választásnak: a havi számlavezetési díj a második legolcsóbb, a kamatok pedig a legkedvezőbbek közt van. A Raiffeisen AlapSzámlájának ugyan nincs havidíja, de a csomaghoz kapcsolódó többi szolgáltatás már kevésbé kedvező feltételekkel vehető igénybe, mint a másik négy banknál. Az OTP Alap előnye, hogy a közüzemi díjak átutalásánál egyedül itt van lehetőség díjmentes ügyintézésre – igaz itt is csak a negyedik tétel után -, a folyószámla hátránya pedig az, hogy van lekötési díj, és nem vehető igénybe elektronikus banki szolgáltatás.

Számlanyitási minimum összeg egyik csomagnál sincs. Viszont ha bankkártyát is igénylünk, akkor attól függően, hogy milyen kártyát szeretnénk, a bankok meghatározhatnak egy bizonyos induló összeget.

 
CIB Classic
Erste Szorgos
K&H Alapcsomag
OTP ALAP Számlacsomag
Raiffeisen AlapSzámla
Számlanyitási minimum összeg (bankkártya nélkül)
nincs
nincs
nincs
nincs
nincs
Havi számlavezetési díj
219 Ft
219 Ft
249 Ft
599 Ft (kedvezményesen 319 Ft)
0 Ft
Pénzfelvétel saját ATM-ből
100Ft
45 Ft + a felvett összeg 0,45%-a
60 Ft +a felvett összeg 0,3%-a
49 Ft +a felvett összeg 0,45%-a
220 Ft
ATM-ből díjmentes pénzfelvétel
első 1db/hó
nincs
első 2db/hó
első 1db/hó
nincs
Éves kamatláb
0,20%
0,25- tól a sávoktól függően
0,20
0,15
0,15%
EBKM
0,20%
0,25- tól a sávoktól függően
0,20
0,15
0,15%
Közüzemi díjak átutalása
40 Ft/tétel
50 Ft/tétel
50 Ft/tétel
45 Ft/tétel (negyedik után díjmentes)
100 Ft/tétel
Lekötési díj
nincs
nincs
nincs
20 Ft/lekötés
nincs
E-bank szolgáltatás
díjmentes
díjmentes
200 Ft/hó
nem vehető igénybe
2000 Ft egyszeri csatlakozási díj

Tippek folyószámlanyitáshoz - a következő oldalon!

 

1.  Hol vezessük folyószámlánkat?
2.  Elektronikus bankolás, tippek

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza