Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ablakcsere buktatókkal

Kovács Barbara, 2008. szeptember 26. - péntek 23:01
Címkék: szerelő, tartós, vásárlás, átverés, ingatlan, bútor
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sokan ablakcserével igyekeznek fűtési számlájukon spórolni, éppen ezért nem mindegy, milyen ablakot szerel a kivitelező a régi helyére. A választás nem könnyű, sem az ablakok, sem a szolgáltatók között.


Ha régi ablakainkat újra szeretnénk cserélni elsőként ajánlatos több kivitelezőt is felkeresni. Azt sem árt tudni, mit is jelentenek valójában a nyílászárók bűvös adatai. Érdemes figyelni arra is, hogy ha túlszigeteljük lakásunkat, annak a fal penészedése lehet a következménye.

Forrás: MTI

A számos, nyílászárócserével foglalkozó szakember közül nehéz kiválasztani a megfelelőt. Számos esetben előfordul, hogy a vállalkozó hibásan teljesíti vállalt kötelezettségeit. Így járt T. Szilvia is, aki már egy éve fut a pénze után, miközben még mindig régi ablakait kénytelen elviselni. Szilvia négy ablakot szeretett volna kicseréltetni panellakásában. A kiválasztott mester az árajánlat elfogadása után előleget kért, százötvenezer forintot, ám nem szállított az ígért határidőre.

Hosszas telefonálás után a vállalkozó újabb határidőt ígért. Majd, újabbat és újabbat. Mindennek immár egy éve, azóta az is kiderült, hogy a cég megszűnt, ám más néven újraindult a vállalkozás. Az új cégnek pedig még most sem akaródzik kicserélni Szilvia ablakait.


Panaszmentességi Igazolvány

Az ilyen rémtörténetek elkerülése érdekében érdemes először informálódni néhány kiválasztott cégről. Ezt úgy a legkönnyebb megtenni, ha megnézzük referenciamunkáit és fel is hívjuk azt a helyet, ahol munkái láthatóak – tanácsolta Radulescu Brainel az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesületének (EFE) ügyvezető igazgatója. Azért kell fel is hívni őket, mert gyakran előfordul, hogy referenciaként megadnak egy helyet, ám ott nem az egész cserét az adott cég végezte, legfeljebb a munka egy fázisát. Hasznos lehet, ha a vállalkozótól az árajánlat mellé kérjük a Panaszmentességi Igazolványt is. Ezt az EFE adja ki, miután megvizsgálta, hogy érkezett-e panasz a cégre, illetve az ott dolgozókra és tulajdonosokra. Az egyesület ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az igazolványnak elsősorban megelőző ereje van, a vállalkozó ilyenkor szembesül azzal, hogy ez a feltétele a megbízásuknak. Ezt a rendszert használva a fogyasztók kihasználhatják a piaci versenyt.

Forrás: MTI

A referencianunka sokat elárul

A napokban vezeti be az egyesület az ÉFE minősített Fogyasztóbarát Építési Szolgáltató címet is. Ez az igazolás már nem csak a panaszmentességet garantálja. Az adott céget alaposan átvizsgálják, például a szakmai hátterét, referenciamunkáit. Emellett aláíratnak vele egy nyilatkozatot is, arról, hogy amennyiben vita merülne fel a fogyasztó és a cég között, akkor Békéltető Testülethez fordulnak és az ott született határozatot a vállalkozó kötelezően teljesíti. Ezzel az igazolássalfogyasztóként szinte teljes biztonságban lehetünk.


Pongyola szerződés a viták melegágya

Ha sikerült kiválasztani a legmegfelelőbb árajánlatot, akkor következik a szerződés a vállalkozóval. A megbízási szerződésben mindent részletesen le kell írni. A munka minden részletét írásban kell rögzíteni, a fizetendő összeget, a határidőket és az elvárt minőséget is. Azt sem árt rögzíteni, hogy ki fogja végezni pontosan a cserét. Bár manapság egyre többen kötnek szerződést a kivitelezőkkel, a legtöbb vita mégis abból ered, hogy nem rögzítik részletesen a csere körülményeit - hívta fel a figyelmet Radulescu. Ilyenkor jönnek elő a vállalkozók például azzal, hogy plusz költségeket számolnak fel egyes munkálatokért. Ha időközben kiderül, hogy el kell térni a szerződésben foglaltakról, azt is csak írásban rögzítve szabad megtenni.


Vita esetén

A nyílászárókra törvény szerint öt év jótállás jár. Így bármilyen probléma merül fel az ablakokkal, akkor öt évig jár a díjmentes csere. Ennél több garanciát is vállalhatnak a gyártók, ezt a piaci viszonyoknak megfelelően döntik el a gyártók. Ha előnyre akarnak szert tenni, akkor többet is vállalnak - tájékoztatott Obermayer Balázs, az egyik legnagyobb nyílászáró cég szakértője. Ehhez a vásárlást igazoló blokk és a megfelelőségi igazolás szükséges, amelyet szintén a vásárlás helyén kell kapni. Bár a törvény szerint 2007. február óta CE jelzéssel kell igazolni a termék megfelelőségét, ám 2009. február elsejéig még elfogadható a szállítói megfelelőségi nyilatkozat is.

Forrás: MTI

A jelzések jelentik a legfőbb garanciát 

Ha a szolgáltatás nem volt megfelelő és nem szakszerűen lett beépítve a nyílászáró és a vállalkozó nem ismeri el felelősségét, akkor vagy a Békéltető Testülethez lehet fordulni vagy polgári peres úton lehet érvényt szerezni a fogyasztó igazának, nem szerződésszerű teljesítés vádjával – mondja Radulescu. Számos vállalkozó kihasználja, hogy az ilyen perek évekig is eltarthatnak, végül megszüntetik cégüket, másikat nyitva más néven.


Bűvös U-számok

A leggyakoribb ok, amiért kicserélnek ablakokat, hogy tömítetlenek - mondta Obermayer Balázs. Ebben az esetben figyelni kell arra, hogy ha a csere után nem szellőztetik rendszeresen a lakást, akkor penészedni kezdhetnek a falak. Napjainkban a műanyag nyílászárók hódítanak leginkább, mivel olcsóbbak, mint a fából készültek.
Az ablak kiválasztásánál a formáján túl három számra érdemes odafigyelni. Az egyik az UW érték. Ez a hő-átbocsátási tényezőjét mutatja meg az ablaknak. Vagyis minél alacsonyabb, annál jobban szigetel. A szakértő elmondta, hogy a 7/2006 tmm rendelet szerint ez az érték új építésű lakásoknál nem lehet 1,6-nál magasabb. Így ablakcsere esetén is azt javasolja, hogy ennél csak alacsonyabb értékű ablakot válasszunk. Az UF érték az ablakkeret hő-átbocsátási értékét mutatja. Ezt az értéket az is befolyásolja, hogy a profil mennyire mély. Például hat centiméternél ez az érték átlagosan 1,5 – 1,8, hét centiméter esetén 1,3 – 1,4. A keretnél megadják a kamrák számát is. Manapság háromkamrásnál kevesebbel rendelkező nyílászárót nem forgalmaznak. Az UG érték pedig magának az üvegnek a hőátbocsátási értékét adja meg. Természetesen minél alacsonyabb annál jobb. A lágyfémmel bevont üvegek hő-vesztesége általában 1,4. Az argonnal töltötteké pedig 1,1, de akár 1,0-sat is találhatunk. Ez már jó értéknek számít. A közelmúltban került piacra olyan háromrétegű üveg, amely már 0,5 – 0,7-es értéket is biztosít.

Forrás: MTI


Bontás nélkül jobb?

Számos olyan céget találhatunk akár az interneten is, amely bontás nélküli ablakcserét kínál. Azzal csalogatják a vevőket, hogy ebben az esetben nem kell a falbontás maradványait takarítani és külön pénzért helyreállíttatni. A régi faablak tokját meghagyják, arra építik rá az újat. Hátránya, hogy kisebb lesz az ablakfelület. Ebben az esetben fontos ellenőrizni - hívta fel a figyelmet a szakértő - hogy az eredeti tok hol kezdődik. Előfordulhat ugyanis, hogy a tok körül nem közvetlenül tégla vagy beton van, hanem törmelék. Így a ráépített keretet csak a régi keret fogja tartani, amely nem minden esetben biztonságos. Ráadásul a takaróelemek nem olcsók, így túl sokat spórolni nem lehet rajta. Ha pedig a régi tokból kilógnak farészek, annak karbantartását a csere után is ugyanúgy el kell végezni, mint annak előtte.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Mark Geza Istvan, 2020. február 22. - szombat 13:27

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtócsere, 71 nm. Novemberben kötöttük a szerződést és fizettünk 250 eFt előleget. Januári időpontot kaptunk. Elpakoltunk és lefóliáztunk mindent. Aznap délelőtt jön a telefon, hogy nem találják a mi ablakunkat. Kaptunk másik időpontot, februárra. Ismét elpakoltunk és lefóliáztunk, de elővigyázatosságból előző nap föl is hívtuk őket. Mondták, persze, jönnek. Aznap délben jön a telefon, hogy megbetegedett a mester, majd másnap hívnak új időponttal. Hát nem hívtak, mi kétszer kerestük őket eredménytelenül. A szerződésben az van, hogy 15 hét alatt kell teljesítsenek, utána hetente 0.5% kötbér. Mi most már inkább szeretnénk visszakérni az előleget és mást megbízni. De hát a szerződésben nincs elállási lehetőség. Akkor most akármikor, mondjuk egy év múlva is jöhetnek az ablakkal és követelhetik a pénzt?

Mark Geza Istvan, 2020. február 22. - szombat 13:26

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtócsere, 71 nm. Novemberben kötöttük a szerződést és fizettünk 250 eFt előleget. Januári időpontot kaptunk. Elpakoltunk és lefóliáztunk mindent. Aznap délelőtt jön a telefon, hogy nem találják a mi ablakunkat. Kaptunk másik időpontot, februárra. Ismét elpakoltunk és lefóliáztunk, de elővigyázatosságból előző nap föl is hívtuk őket. Mondták, persze, jönnek. Aznap délben jön a telefon, hogy megbetegedett a mester, majd másnap hívnak új időponttal. Hát nem hívtak, mi kétszer kerestük őket eredménytelenül. A szerződésben az van, hogy 15 hét alatt kell teljesítsenek, utána hetente 0.5% kötbér. Mi most már inkább szeretnénk visszakérni az előleget és mást megbízni. De hát a szerződésben nincs elállási lehetőség. Akkor most akármikor, mondjuk egy év múlva is jöhetnek az ablakkal és követelhetik a pénzt?

Lázár István, 2020. február 14. - péntek 12:59

Mi 2019.10.28-án rendeltünk telje nyílás záró cserét, a mai napi semmi, csak ígérgetések ... Nem todom, más is így járt? A vállalkozó cég neve: ECOPRO ABLAK KFT..

Á. Balázs, 2020. január 22. - szerda 19:42

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a beépítést, folyton hazudoztak, tereltek, véletlenül magukkal vitték a számlát, ilyenek... Ráadásul trehány munkát is végeztek, amikor vissza próbáltunk tartani mininális összeget, akkor meg elkezdtek fenyegetőzni, hogy viszik magukkal az ajtót. Nevetséges, inkorrekt cég.

Mersits Rebeka, 2019. április 02. - kedd 10:20

Szeretném megosztani jó tapasztalatomat az aablak-ról. Két lakásunkban is cseréltek nyílászárókat, előleg nélkül, nem késve, precíz munkával. Köszönjük nekik !

Tulipán, 2017. november 07. - kedd 12:41

Érdeklődni szeretnék, hogy ha a cég 6-8 hetet ígért +3 hét a toldásmentes alapanyag megérkezése miatt (azaz ha a maximumot veszem, az is 8+3, azaz 11 hét), de a szerelés végre kiírt napjáig már 14 hét is eltelik, akkor is köteles vagyok a teljes árat megfizetni vagy mit lehet tenni, amiért nem teljesítették a határidőt? Aláírt szerződésünk nem is volt, csak e-mailben küldték át az igazoló számlát az előlegről (ami 50% volt!). A fennmaradó 50%-ot "átvételkor" kell fizetni, de a nyílászárók beszerelése előtt! Ez szabályos? Köszönöm.

Bodó Mária, 2017. szeptember 27. - szerda 15:45

Plasztik World Hungary Kft szerződésén bármikor eltérhet az időponttól mindkét fél,kitöltve 4-6hét.Több telefonon igért és újabb telefonos kérdésemre lemondott időpont után 12 hét múlva a megbeszélt nap délelőtjén lemondták a munkát.Szept.4-26-ig háromszor voltak kint,teljes összeget követeltek mindig,úgy,hogy a munkát nem fejezték be,számlát nem adtak arról sem,hogy részben fizettem.3.szor a teljes,de csúnya kivitelezés után kártérítést kértem a végösszegből,részben fizettem, erre ablakszárnyat lekapták,vitték. Rendőrt hívtam,azt mondták ez polgári peres ügy. Emberek sakkban tartottak a saját lakásomban,vagy viszi az ablakot,vagy fizetek számla nélkül. Egyik a NAV említésére elrohant.Megfizettették volna,a számlán,hogy újra kiszáll és visszarakja az ablakot...Mindent lehet, ha szerződtem? Olyan volt,mint egy maffia,az új nyílászáróknak se tudok örülni. Kifizettem,féltem,kézzel írtak papírt,hogy "másnap postázzák a számlát" :)

Sárközi Viktor, 2017. július 12. - szerda 14:02

Őszintén csodálkozom, a Gil-Trade Kft működésével kapcsolatos panaszon. Jómagam a 2017. áprilisi Construma kiállításon kerültem kapcsolatba velük. Minden munkatáruk vér profi, mindig visszahívtak, ha nem tudták fogadni a telefoni megkeresésemet. Nem olcsóak, de véleményem szerint azt a szolgáltatást, amit nyújtanak, a termékeik minőségét nem is lehet más áron értékesíteni. Hosszú ideje dolgoznak, utolérhetőek bármikor, bármilyen panasszal. A határidőket tartották, mindenkinek őszintén merem őket ajánlani.

Matus László, 2014. december 17. - szerda 07:11

Hááááát! Ahogy mondani szokták: így járt! Nem tudom,hogy milyen mester volt kint és milyen csavar tud úgy elkopni,hogy az nem javítható,de szerintem a garanciát elfelejtheti, viszont nem hiszem,hogy nem javítható az ajtó. Bár én nem vagyok szakember,de egy zsanér cserélhető, nagyobbra cserélhető vagy máshova befúrva újítható fel az ajtó. A zár is cserélhető, akár csak a zár akár a vasalás de a fogadó részei is. Tudom,hogy ez már pénzbe kerül,de sajnos a Magyar fogyasztóvédelem csak addig tart amíg megveszi az ember a dolgokat.

Varga Zsolt, 2014. december 15. - hétfő 19:58

Üdv,én arra szeretnék választ kapni hogy 7-év garanciát vállalt a beépítő cég ha ők építik be az ablakokat és a bejárati ajtót,ebből 3-év eltelt két évig kijöttek kisebb de inkább nagyobb csuszásokkal. Javítani a bejárati ajtót, mert ők is megmondták hogy beépítési hiba van .Na most ott tart az ügy nem jönnek mert megszűntek létezni,próbáltam megkeresni a gyártót de jog utód nélkül állítólag megszűnt, miközben ugyan azon a címen más névvel ugyan úgy gyártanak nyílás zárókat.A napokban kihívtam egy független mester urat aki közölte hogy az állandó állítgatástól a menetek tönkre mentek , ez által már állítani nem lehet és kérjem az ajtó cseréjét mert más megoldás nincs.Ő világosított fel hogy Magyarországon forgalmazott nyílás zárókra 5-év garanciát ír elő a törvény,de ebben az estben én kitől kérjem a garanciát?? Várom megtisztelő válaszuk köszönöm.


1 2 3

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza